Γεννηθείς στις 9 Δεκεμβρίου του 1883, ο Αρχιστράτηγος Παπάγος υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός στις κρισιμότερες ώρες του Ελληνικού Έθνους, στεκόμενος πάντα όρθιος στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Παπάγος συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους ως Υπίλαρχος κι έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων. Λίγα χρόνια αργότερα συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως Επιτελάρχης σε μονάδες του Ιππικού, όπου και παρέμεινε μέχρι την κατάρρευση του Μετώπου τον Αύγουστο του 1922.
Υπήρξε πάντα στο κέντρο των πολιτικών πραγμάτων του τόπου. Λίγες μέρες πριν την εγκαθίδρυση του Εθνικού Καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου του 1936 επανήλθε στην αρχηγία του στρατεύματος παρέχοντάς του σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια του καθεστώτος να προετοιμάσει τη χώρα για την επερχόμενη θύελλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω της αναδιοργάνωσης και τον επανεξοπλισμό του ελληνικού στρατού.
Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ανέλαβε Αρχιστράτηγος του στρατού ξηράς, καταφέρνοντας, παρά τις υλικές αδυναμίες και τον αρχικό αιφνιδιασμό, να οργανώσει την αποτελεσματική άμυνα της χώρας και να απωθήσει τα ιταλικά στρατεύματα στην αλβανική ενδοχώρα. Η εποποιία του Ελληνικού Στρατού στο βουνά της Πίνδου και η επέλαση στην Βόρεια Ήπειρο ήταν εν μέρει δικό του έργο.
Μετά την Κατοχή και με την αρχή του συμμοριτοπολέμου η κυβέρνηση ανακάλεσε στην υπηρεσία τον στρατηγό Αλέξανδρο Παπάγο και του ανέθεσε εν λευκώ τη Γενική Αρχιστρατηγία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο τη συντριβή της κομμουνιστικής ανταρσίας. Η επιτυχία του σαφέστατη και οδηγούσα στην συντριβή των κομμουνιστών στο Γράμμο και στο Βίτσι.
Πέθανε σαν σήμερα στις 4 Οκτωβρίου 1955 τη νύχτα, μετά από σύντομη ασθένεια, ενώ ήταν ακόμη Πρωθυπουργός, έχοντας κερδίσει τις εκλογές του 1952. Ο θάνατός του άφησε ανοιχτό το Κυπριακό και τις πληγές από τα Σεπτεμβριανά που είχαν λάβει χώρα μόλις λίγες μέρες πριν.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/san-shmera-to-1955-perna-sthn-aiwniothta-o-archistrathgos-alejandros-papago#ixzz3nbegJJTC