Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έλληνες Γιατροί: Σε θλιβερή κατάσταση τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας

Δεν είναι καινούριο γεγονός ότι η κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Δυστυχώς πλέον πρόκειται για μια τετελεσμένη κατάσταση η οποία γίνεται σταδιακά αποδεκτή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κι αυτό διότι η παρακμή έχει γενικοποιηθεί και δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα νοσοκομεία, ή συγκεκριμένες μόνο ιατρικές ειδικότητες. Αφορά το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας. Η βασική αιτία για αυτήν την φθορά είναι δίχως αμφιβολία η ελλιπής ως ανύπαρκτη χρηματοδότηση. Σε μια χώρα όπου η ποιότητα ζωής για τον μέσο πολίτη έχει πέσει στο πιο χαμηλό επίπεδο και με την ραγδαία φτωχοποίηση του εν τρίτου του πληθυσμού, είναι τουλάχιστον άτοπη και χωρίς νόημα η μείωση της χρηματοδότησης για τον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα νοσοκομεία έχουν εκταμιεύσει μόνον το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης για το 2015, δηλαδή από 1δις. 350 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν μόλις 400 εκατ. ευρώ. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο αρκετά νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν πλέον να προμηθευθούν τα αναγκαία υλικά ούτε με πίστωση.

Αυτή η πληγή στην χρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε τρία βασικά προβλήματα, τα οποία ραγίζουν τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρώτον, παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Κενά εμφανίζονται τόσο στις εργαστηριακές ειδικότητες όσο και στις πιο βασικές και αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες, όπως σε παθολόγους, καρδιολόγους ή παιδιάτρους. Δεύτερον, έκδηλη είναι και είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μία μόνο νοσηλεύτρια, με το σύνολο των νοσηλευτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να μην ξεπερνούν τους 50.000. Σε σχέση μάλιστα με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 8 νοσηλευτές, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς σε 1.000 κατοίκους η αντίστοιχη αναλογία είναι μόνον 3,6. Κλείνοντας, η έλλειψη ακόμη και στα πιο βασικά υλικά, από αναλώσιμα μέχρι κλίνες και βασικό ιατρικό εξοπλισμό έχει φέρει στην επικαιρότητα εικόνες μιας άλλης εποχής, με ασθενείς να στοιβάζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων, χειρουργεία να μην πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης υλικών και πολίτες να περιμένουν για μήνες μέχρι να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ellhnes-giatroi-se-thliberh-katastash-ta-megalutera-nosokomeia-ths-chwras#ixzz3plpToe1z

Exit mobile version