Η γιγάντωση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας.
Περισσότερες από 400.000 είναι οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον έναν μακροχρόνια άνεργο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) , οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται στο 73,1% του συνόλου των ανέργων που καταγράφηκαν κατά το β’ τρίμηνο του 2015.
Στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 930.393 άνεργοι, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (45,06% ή 419.274 άτομα) βρίσκονται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ βρίσκεται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Την ίδια στιγμή, οι επιδοτούμενοι άνεργοι στον οργανισμό ανήλθαν στα 114.083 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12,26% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι λίγο περισσότεροι από έναν στους δέκα ανέργους λαμβάνουν κάποιας μορφής επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.
Τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» της ανεργίας στην Ελλάδα δείχνουν ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξει νέα αύξηση, αφού ολοκληρώθηκε η θερινή τουριστική περίοδος, άρα θα περιοριστεί σημαντικά η εποχική απασχόληση.
Με δεδομένο ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι για ακόμα υψηλότερη ανεργία και το 2016, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή για την πιο ευάλωτη κατηγορία πολιτών που βρίσκονται χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν, όμως, και ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι φέτος η ανεργία θα κλείσει στο 25.4%, ενώ το 2016 υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 25.8%.
Ακόμα χειρότερη είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που προβλέπει εκτόξευση της ανεργίας στο 28,1% στο τέλος του 2016. Επίσης, η απασχόληση θα κινηθεί αρνητικά το τρέχον έτος κατά 1,6% και το 2016 κατά 1%, άρα θα συνεχίσουν να λιγοστεύουν οι δουλειές που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε ανέργους και ειδικά σε εκείνους που βρίσκονται πάνω από 12 μήνες χωρίς εργασία.
Συνεπώς, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας για ανθρώπους που έχουν τεθεί στο περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να περιμένει, βεβαίως, ο οποιοσδήποτε ότι στην κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Μνημονίου Ελλάδα, με την οικονομία κατεστραμμένη και το πολιτικό προσωπικό του «συνταγματικού τόξου» να λειτουργεί ως πρόθυμος υπηρέτης και διεκπεραιωτής των απαιτήσεων που έχουν οι διεθνείς τοκογλύφοι, υπάρχει η δυνατότητα, έστω και ελάχιστης, μείωσης του αριθμού των ανέργων αποτελεί σαφέστατα αδυναμία αντίληψης της ζοφερής κοινωνικής πραγματικότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-mnhmonia-gigantwsan-thn-makrochronia-anergia#ixzz3qRQpNX1x