Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου για την οδηγία επί της ενεργειακής απόδοσης (2 ΒΙΝΤΕΟ)

Η ειδική αγορήτρια του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια τοποθετήθηκε στις συνεδριάσεις της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου ως ακολούθως:

 

Σήμερα έχουμε τη συζήτηση κατ’ άρθρο του σχεδίου νόμου που νομοθετείται με αφορμή το πρόστιμο που μας επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωσή μας στην Κοινοτική Οδηγία περί ενεργειακής απόδοσης. Λέω αφορμή, διότι όπως έχουμε ήδη πει περιλαμβάνει μια πληθώρα άρθρων διαφορετικών υπουργείων, τομέων και περιεχομένου. Συνεπώς δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο σε ένα θέμα, αλλά έχουμε υποχρέωση να πούμε δύο λόγια για όσα περισσότερα άρθρα γίνεται και να σταθούμε σε αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και για το μέλλον των Ελλήνων.

Προτού αναφερθώ στα άρθρα 2-36 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας περί ενεργειακής απόδοσης, θα ήθελα να τονίσω εξαρχής ότι για τον Λαϊκό Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλης σημασίας, στα πλαίσια της πραγματικής ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας και προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Τα σχέδια και οι δράσεις που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένα και εναρμονισμένα στα δεδομένα του Ελλαδικού χώρου. Θα πρέπει να εκπονούνται και να υλοποιούνται με μέριμνα του κράτους και θα πρέπει να συνδυάζονται με ένα Εθνικό Σχέδιο Αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων που αποδεδειγμένα διαθέτει η χώρα μας εντός της ΑΟΖ που όλο ανακηρύσσεται, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιείται.

Πέραν των αποθεμάτων υδρογονανθράκων η Πολιτεία μπορεί με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης να εκμεταλλευτεί και τα αστείρευτα αποθέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αναπτύσσοντας στον τομέα αυτό την δική της τεχνολογία και να εκμεταλλευτεί και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως τη γεωθερμία και την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Αναφορικά με τα άρθρα…

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για διατάξεις που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα ήδη συμπιεσμένα νοικοκυριά και θα ανοίξουν την αγορά για μεγάλες εταιρείες (ξένους επενδυτές) ενεργειακής εξοικονόμησης με έναν τζίρο διόλου ευκαταφρόνητο.

Άρθρο 6

Προβλέπεται η σύνταξη «έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος που αποτελείται από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά». Η ανασκόπηση του κτιριακού αποθέματος, σύμφωνα με την παράγραφο 3, θα βασίζεται σε στατιστική δειγματοληψία. Αν όμως είχε ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, θα υπήρχε σαφής εικόνα για το κτηριακό απόθεμα της χώρας και συνεπώς η όποια εκτίμηση θα ήταν και έγκυρη και θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Να θυμίσω ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Άρθρο 7

Με την διάταξη της παραγράφου 5, εξαιρούνται της υποχρέωσης χώροι λατρείας, διατηρητέα κτίρια, κτίρια ενόπλων δυνάμεων κλπ. Ξεχνάτε όμως ότι αυτοί οι χώροι είναι εξαιρετικά ενεργοβόροι ως αποτέλεσμα της υπέρμετρης χρήσης κλιματιστικών ώστε να επιτευχθεί επαρκής αερισμός και κατάλληλες συνθήκες μικροκλίματος. Οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα με την ανάπτυξη ενός κατάλληλου σχεδιασμού και επέμβασης σε αυτά χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αλλοίωση του χαρακτήρα ή της εμφάνισής τους. Αυτό βεβαίως θα ήταν εύκολο να γίνει, αν τηρούνταν οι χρόνοι συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η παράγραφος 8, όπου παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλλουν στο Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης ισοδύναμο με τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτή η εναλλακτική θα έπρεπε να αποτελεί την ύστατη λύση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από αυτό το ‘’παραθυράκι’’ να μην γίνουν οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις και τα χρήματα να μην χρησιμοποιηθούν προς τον συγκεκριμένο σκοπό.

Άρθρο 11

Οι διαχειριστές των δικτύων είναι υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουν τους αναλογικούς οικιακούς μετρητές με ψηφιακούς, τους λεγόμενους «έξυπνους» μετρητές, όταν αυτοί εγκαθίστανται για πρώτη φορά ή όταν γίνεται ριζική ανακαίνιση στο κτίριο.

Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός που εκπονείται από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι σε εξέλιξη και τρία σχήματα κατέθεσαν προσφορές για την εγκατάσταση περίπου 180.000 έξυπνων μετρητών προϋπολογισμού 86,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα σχήματα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι:

  1. OTE-Intrakat-Intrasoft International
  2. Intracom Telecom
  3. Microdata-SMEC

Το πρόγραμμα αντικατάστασης είναι πιλοτικό και είναι αυτονόητο ότι η εταιρεία που θα υπογράψει την αρχική σύμβαση θα έχει καθοριστικό ρόλο για τον μεγάλο διαγωνισμό που θα αφορά την αντικατάσταση 6 εκατομμυρίων μετρητών σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Άρθρο 13

Προβλέπεται η κατάρτιση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης των νοικοκυριών.

Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν, στο σχέδιο νόμου αναφέρονται σε πολύ γενικές γραμμές.

Άρθρο 19

Προωθείται η αγορά παροχής ενεργειακών υπηρεσιών γνωστές ως ESCO’s. Θα αποτελέσει ένα πεδίο μεγάλης επιχειρηματικής και οικονομικής εμβέλειας και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα (αν δεν το έχουν κάνει ήδη).

Άρθρο 29

Ρυθμίσεις για κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δήλωση για διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη πέραν της 31ης Μαρτίου 2015 και μάλιστα μπορούν να την καταθέσουν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Ο λόγος είναι διότι κατά το 2015 που είναι το πρώτο έτος εφαρμογής της υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΛΑΓΗΕ, μεγάλος αριθμός αγροτών δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα την δήλωση. Η αιτία είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η μη εξοικείωση με την τεχνολογία.

Άρθρο 51

Αποσαφηνίζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά τη γεωργία και θα ισχύσει έως  30-9-2016.

Είναι ένα ακόμη μέτρο, κατ’ επιταγή των δανειστών, με το οποίο πλήττεται η ελληνική αγροτιά. Η ελληνική αγροτιά, που κάνετε ότι μπορείτε για να την εξοντώσετε. Η ελληνική αγροτιά, ο πρωτογενής τομέας, είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. που αποτελούν τη βάση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Τους αγρότες λοιπόν δεν τους λογαριάζετε και με αυτόν τον άδικο φόρο τους προκαλείτε επιπλέον ασφυξία.

Άρθρο 52

Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στην μπύρα που παράγεται από μικρά ζυθοποιεία.

Ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής παραγωγής την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας είναι η μικροζυθοποιία. Δημιουργήθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα και οι Έλληνες απέδειξαν ότι μπορούν να φτιάξουν από καλές έως άριστες μπύρες. Ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προς τόνωση της τοπικής και μικρής παραγωγής σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης και συνεπώς και της Ελλάδας παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα.

Η διάταξη αυτή είναι ταφόπλακα για την ελληνική ζυθοποιία, αφήνοντας κυρίαρχες για ακόμη μια φορά τις πολυεθνικές.

 

Κλείνοντας, η παντελής απουσία μιας ενιαίας και συγκροτημένης πολιτικής προώθησης και υλοποίησης δράσεων που να αποβλέπουν στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην βελτίωση των συνθηκών ζωής, στην ορθολογική ανάπτυξη της οικονομίας είναι εμφανής στον τρόπο που διαχειρίζεστε τις καταστάσεις και στον τρόπο που χειρίζεστε τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα.

Το ξεπούλημα της Πατρίδας μας και η εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας γίνονται αντιληπτά μόνο και μόνο από την υποχρέωση να υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση τα Εθνικά Σχέδια.

Η Χρυσή Αυγή είναι αντίθετη σε αυτή την πρακτική και σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί περαιτέρω η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Έχοντας ακούσει τους φορείς στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψη όσα ειπώθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενισχύεται η άποψη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ακουλουθεί πιστά μνημονιακές πολιτικές προς  όφελος των δανειστών. Δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αρκείται στο να νομοθετεί με προχειρότητα και επιπολαιότητα, χάνεται στην πληθώρα των νόμων και στην γραφειοκρατία που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί τρανή απόδειξη αυτής της κατάτασης.

Είναι απαράδεκτο να αναιρείτε τις ίδιες σας τις πράξεις με το χαρακτηριστικό άρθρο 1 που καταργεί διατάξεις που είχαν ψηφιστεί προ λίγων ημερών, ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει (16 Οκτ. 2015). Αν και επιλέξατε να αναφερθείτε στο συνταξιοδοτικό, εντούτοις δεν προσφέρετε λύσεις στα προβλήματα που αφορούν την κατάρρευση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων ή ακόμα το κύμα εξόδου χιλιάδων ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση μήπως και προλάβουν τα χειρότερα. Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, κ. Κουτσιουβέλης, μίλησε για κατάρρευση ‘’της κόκκινης γραμμής του ασφαλιστικού’’. Όμως…εσείς δεν είστε που υπερασπιζόσασταν τα δικαιώματα των εργαζομένων, που διεκδικούσατε με αγώνες τα δεδουλευμένα κλπ κλπ κλπ. ;;;

Έχω στα χέρια μου την επιστολή του Προέδρου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), σχετικά με την αδυυναμία παρουσίας του στην ακρόαση των φορέων και αναφέρει:

‘’Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, γιατί κάτι τέτοιο θα συμβέλλει στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας μια που η ενέργεια συμμετέχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο συνολικό κόστος παραγωγής’’.

Και συνεχίζει, ‘’Μια τέτοια ενέργεια, σε συνδυασμό με όσα θα ακολουθήσουν με το φορολογικό-ασφαλιστικό των αγροτών καθιστούν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας απαγορευτική’’.

Μαχαίρι, λοιπόν, στις φοροαπαλλαγές των αγροτών για το αγροτικό πετρέλαιο.

Τα ισοπεδωτικά μνημονιακά μέτρα που επιβάλει αυτή η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Μια εθνική κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε ποτέ  σε ένα τέτοιο νομοθέτημα.

Ακούσαμε τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ελληνικών Ζυθοποιείων, κ. Πολιτόπουλο, να αναφέρεται στον αθέμιτο ανταγωνιστικό πόλεμο που δέχονται από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου.

‘’Προσπαθούν να μας εξοντώσουν. Επειδή όμως αντέξαμε στις απειλές που δεχθήκαμε ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο. Αλλά ούτε και έτσι εμείς δεν θα πεθάνουμε, γιατί είμαστε «duracel»’’ είπε χαρακτηριστικά

Οι συνέπειες της ρύθμισης για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, θα προκαλέσουν ζημιές και άρα σύντομα θα βάλουν λουκέτο, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο  περισσότερους άνεργους και μείωση στα δημόσια έσοδα.

Ανάπτυξη όμως της τοπικής οικονομίας δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Λογικότερο θα ήταν να επιμεριστεί η επιβάρυνση του ειδικού συντελεστή στο σύνολο της εγχώριας ζυθοποιίας, δηλαδή και στους Έλληνες παραγωγούς και στις πολυεθνικές εταιρείες (βλ. Heineken και Carlsberg, η οποία ελέγχει τις εταιρείες Μύθος και Ολυμπιακή Ζυθοποιία-FIX), οι οποίες μένουν στο απυρόβλητο και ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα.

Εξαθλιώνετε, λοιπόν, αυτές τις επιχειρήσεις που με κόπο και ιδρώτα στήθηκαν, όχι γιατί δεν φτιάχνουν καλές μπύρες, αλλά για την ‘κονόμα των καπιταλιστών που υποτίθεται εσείς αντιμάχεστε!

 

Σχετικά με τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε.

Μια μονάδα που λειτουργεί από το 1979, φτιάχνει κέρματα ευρώ και κάλυκες και ανήκει στην εταιρεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, κ. Ήσυχος, είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στη μονάδα ότι:

‘’Η απαξίωση και η περιθωριοποίηση τελειώνει. Η παρουσία μας είναι ουσιαστική. Από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να έχουμε προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης […] Σταματήσαμε την εκκαθάριση εν λειτουργία. Από εδώ και πέρα πάμε για μία οραματική απογείωση’’.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο τα οποία ανέφεραν ότι σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ‘’αν βρεθεί ενδιαφερόμενος να την αγοράσει θα πουληθεί, αλλιώς οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους’’.

Μάλιστα είχε παρουσιαστεί ως εναλλακτική η πιθανότητα να περάσει στο πολιτικό μέρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όπου θα μπορούσε να εκκαθαριστεί, είτε στο αμυντικό παραμένοντας στο δημόσιο. Με το παρόν σχέδιο νόμου, φαίνεται να πραγματοποιείται η πρώτη εναλλακτική και θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της εταιρείας ΧΑΛΚΟΡ, θυγατρική της Βιοχάλκο, σχετικά με επιστολή που απέστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για εξαγορά της εταιρείας Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε., με στόχο την ‘’εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας στην παραγωγή προϊόντων χαλκού και κραμάτων αυτού και η αξιοποίηση του εκτεταμένου εμπορικού δικτύου της ενδιαφερόμεης εταιρείας για την προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό’’.

Ο όμιλος Βιόχαλκο έχει πλέον μεταφέρει από το 2013 την έδρα του στο Βέλγιο, με αναδιαρθρωμένο τον δανεισμό του και χωρίς πρόσθετες δανειακές ανάγκες. Η εταιρεία ελέγχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% από την οικογένεια Στασινόπουλου. Πάντως το ίδιο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο όμιλος έσει τραπεζικά ανοίγματα 1,1 δις ευρώ προς το ελληνικό κράτος! Παρ’ όλα αυτά το 2013 δήλωνε πος διαθέτει τα 190 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας. Άλλη μια μεγάλη εταιρεία που ναι μεν η έδρα της δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά…επενδύει…

Το γεγονός, πάντως, οτι η κυβέρνηση επιλέγει να μην την κλείσει και να μην την ιδιωτικοποιήσει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) είναι θετικό. Η κακοδιαχείριση των κομματικών διοικήσεων που τόσα χρόνια συσσώρευαν χρέη θα πρέπει να αποτελέσει ένα μελανό σημείο στην ιστορία του εργοστσίου και εκεί να τελειώσει. Είναι σημαντικό να αποτελέσει το «φυλάκιο» κυριολεκτικά και μεταφορικά στην άκρη της πατρίδας.

Παρ’ όλα αυτά κρατάμε μια επιφύλαξη, καθώς σχέδια ‘’αναδιάρθρωσης’’ και ΄΄ειδικής εκκαθάρισης’’ συνήθως οδηγούν σε απολύσεις, εκποίηση του ενεργητικού των εταιρειών και μετακύλιση του χρέους στον πολίτη και επίσης η πώλησή της είχε ήδη δρομολογηθεί κατ’ απαίτηση της Τρόικα. Αν επιστρέψουν τώρα οι ‘’Θεσμοί’’ με την ίδια απαίτηση, τι θα γίνει;

Κλείνοντας, το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας Δούρειος Ίππος και περιλαμβάνει διατάξεις που δεν ήταν στον κατάλογο των προαπαιτούμενων, αλλά εσείς επιλέξατε να τις εισάγετε ώστε να ψηφιστούν γρήγορα και εν κρυπτώ. Υπάρχουν κάποιες διατάξεις που κινούνται σε καλό δρόμο, αλλά έχει και άλλες που μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Στόχος είναι να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη της Εθνικής μας οικονομίας, να μην τεθούν ζητήματα Εθνικής Κυριαρχίας και να μην υποταχθούμε αμαχητί στις απαιτήσεις των δανειστών.

Να διευκρινίσω για άλλη μια φορά ότι ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή καταψηφίζει και αυτό το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Exit mobile version