Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δολοφονήθηκε από καρτέλ ναρκωτικών η ηρωίδα δήμαρχος στο Μεξικό

«Η ελευθερία φέρνει μαζί και ευθύνες. Ο δρόμος που έχω να κάνω είναι μακρύς, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το αποτύπωμα που αφήνουμε στη χώρα μας, εξαρτάται από τη μάχη που θα χάσουμε και απ’ την αφοσίωσή μας σ’ αυτήν». 

Αυτό ήταν το “πιστεύω” της 36χρονης Μαρίας Σάντος Γκοροστιέτα, δημάρχου της πόλης Τικουιτσέο, δυτικά του Μεξικό, που έγινε γνωστή για τις μάχες της κατά των καρτέλ των ναρκωτικών και αυτό το πιστεύω της το υπηρέτησε μέχρι τέλους.

Νεκρή βρέθηκε η πρώην δήμαρχος μεξικανικής πόλης μετά την απαγωγή της. Η γυναίκα είχε αψηφήσει δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, ενώ είχε επιζήσει βίαιου ξυλοδαρμού που είχε υποστεί εξαιτίας της μάχης που έδινε με καρτέλ ναρκωτικών.

Η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα Σαλαζάρ ήταν δήμαρχος της πόλης Tiquicheο από το 2008 έως το 2011.

Μετά τις δύο άγριες επιθέσεις που δέχθηκε από το 2009, κατά τις οποίες έχασε τον σύζυγό της, δεν δίστασε να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες όπου επεδείκνυε τους μώλωπες και τις πληγές της, ενώ μίλησε ανοιχτά για τα ψυχολογικά της τραύματα αλλά εξέφρασε και τη θέλησή της να συνεχίσει τη δουλειά της.

«Ήθελα να επιδείξω τις πληγές μου γιατί δεν ντρέπομαι που το σώμα μου είναι κακοποιημένο μ’ αυτόν τον τρόπο» είχε δηλώσει. Ο πόνος έγινε χρόνιος, ενώ υπέστη διάτρηση εντέρου από τις αναρίθμητες σφαίρες που διαπέρασαν το κορμί της, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Τον Οκτώβριο του 2009 δολοφόνοι επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα στο αυτοκίνητο που επέβαινε και κυριολεκτικά το γάζωσαν. Ο άνδρας της σκοτώθηκε στο σημείο της επίθεσης. Η δεύτερη επίθεση -πάλι στο αυτοκίνητό της- έγινε τον Ιανούαριο του 2010.

Το πρωί της 12ης Νοεμβρίου και ενώ συνόδευε την κόρη της στο σχολείο, η Γκοροστιέτα έπεσε θύμα ενέδρας. Οι απαγωγείς την έσυραν έξω απ’ το αυτοκίνητο ενώ εκείνη παρακαλούσε να μην πειράξουν το παιδί.
Για μια ολόκληρη εβδομάδα η οικογένειά της περίμενε ένα τηλεφώνημα για λύτρα, που ποτέ δεν έγινε.
Οκτώ μέρες μετά την απαγωγή, αγρότες βρήκαν το νεκρό σώμα της πρώην δημάρχου, πεταμένο σε δρόμο της περιοχής, με σημάδια από καψίματα και μαχαιριές που μαρτυρούσαν το βασανισμό του θύματος πριν τη δολοφονία. Αιτία θανάτου θεωρείται μοιραίος πυροβολισμός στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, επίσημη αιτία θανάτου ήταν ένα χτύπημα στο κεφάλι…

Αυτή ήταν η τρίτη και μοιραία επίθεση εις βάρος της.

 

 

Exit mobile version