Οι εφιαλτικές επιδράσεις των συνεχιζόμενων Μνημονίων εμφανίζονται στο προσκήνιο μέσα από πολλές παραμέτρους. Μια απ’ αυτές αφορά την τραγική επιβεβαίωση της είδησης ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά της Χώρας επιβιώνουν ουσιαστικά από την σύνταξη που λαμβάνουν ένα ή περισσότερα μέλη τους.
Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα εισοδήματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), το 52% των νοικοκυριών της χώρας είχε ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη το 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 37% το 2012.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι θα υπάρξει φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους συνταξιούχων, αλλά και νοικοκυριών, εάν «σπάσει» η σύνταξη σε δύο μέρη (εθνική και αναλογική). Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργος Καββαθάς, κατά την έναρξη των εργασιών της 47ης Γενικής Συνέλευσης, χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από το τρίτο Μνημόνιο για το Ασφαλιστικό.
Υπό προϋποθέσεις
Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, άρα η κυβέρνηση θα υποκύψει στις πιέσεις των θεσμών για χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια. Για την αναλογική σύνταξη θα ισχύσει ένα ποσοστό αναπλήρωσης αρκετά χαμηλότερο από το σημερινό.
Η συνομοσπονδία θεωρεί ότι η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα αποτελείται στο εξής «από τα νέα παιδιά, τους νέους εργαζομένους που δουλεύουν υπό συνθήκες πλήρους ευελιξίας και με μισθούς που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μεικτά» υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Αντίθετα, το σκέλος της αναλογικής παροχής θα υπάγεται στην αρχή της «ατομικής επένδυσης» και θα απευθύνεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Σε αυτό το δεύτερο τμήμα του νέου συστήματος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν όμιλοι και συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, καταλήγει η συνομοσπονδία.
Αυτό που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι δεν έχει σημασία η τεχνική με την οποία θα πετσοκοπούν (για μία ακόμη φορά) οι συντάξεις. Σημασία έχει ότι η έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης θα εξαφανιστεί και θα μετατραπεί πλέον σε κρατική πρόνοια και ελεημοσύνη. Το λέει σαφέστατα το τρίτο Μνημόνιο, το λέει όμως και ο ίδιος ο Κατρούγκαλος: «Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών». Όποιος ανακατεύει την ασφάλιση με την πρόνοια έχει ως ουσιαστικό στόχο την εξαφάνιση της ασφάλισης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-suntajeis-swzoun-parapanw-apo-ta-misa-noikokuria-stochos-ths-kubernhshs#ixzz3tg5mfbTH