Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μαθαίνοντας τη γλώσσα τους..! (Η γλώσσα των σκύλων )

Οι σκύλοι είναι υπέροχα πλάσματα και φυσικά οι καλύτεροι φίλοι μας !

Για να επικοινωνήσουμε πιο εύκολα μαζί τους,πρέπει πάνω από όλα να τους κατανόησουμε !
Οι σκύλοι επικοινωνούν μιλώντας τη δική τους γλώσσα,τη γλώσσα του σώματος και είναιγεγονός ότι προσπαθούν συνεχώς να επικοινωνήσουν και μαζί μας !

Δυστιχώς πολλές φορές παρερμηνεύουμε τη συμπεριφορά τους η τους πλησιάζουμε και τους φερόμαστε με τρόπο που στη δική τους γλώσσα δίνει διαφορετικά,αντιφατικά η ακόμα και απειλητικά σήματα !
Οι σκύλοι προειδοποιούν πάντα για τις προθέσεις τους και εκδηλώνουν άμεσα τις διαθέσεις τους.
Το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι άνθρωποι δε ξέρουμε πάντα να τις μεταφράζουμε ή να τις καταλαβαίνουμε.

Οι σκύλοι μας δείχνουν πολλές φορές όταν τους πλησιάζουμε (calming signals ) σήματα ηρεμίας,όπως θα έκαναν αν τους πλησίαζε ένας άλλος σκύλος .
Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονται και προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, είτε ανήκουμεστην αγέλη ( οικογενειά ) τους, είτε μας γνωρίζουν για πρώτη φορά.

Η γλώσσα τους είναι η γλώσσα του σωματός τους ,γι αυτό αν θέλουμε πραγματικά να τους γνωρίσουμε και να τους καταλάβουμε,πρέπει να σκύψουμε και να τους ακούσουμε,και να μάθουμε περισσότερα γι αυτούς μέσα από τη δική τους γλώσσα !

Πλησιάστε τους ήρεμα και αργά !

Οταν πλησιάζουμε ένα σκύλο,πρέπει να το κάνουμε ήρεμα και με αργές κινήσεις.

Δεν πηγαίνουμε ποτέ προς το μέρος του γρήγορα και βιαστικά ιδιαίτερα αν τον γνωρίζουμε για πρώτη φορά.Οταν φωνάζουμε ένα σκύλο να έρθει κοντά μας,παρατήρηστε με πόσο αργό τρόπο έρχεται. Όχι δεν είναι ανυπακοή προς εμάς, αλλά ένα σημάδι ηρεμίας  που κάνει για να μας καθησυχάσει !

Οταν συναντάτε ένα σκύλο για πρώτη φορά μη σκυβετε από πάνω του και μη τον χαιδεύετε  στο κεφάλι ιδιαίτερα αν δε τον γνωρίζετε. Αντίθετα κατεβείτε στο ύψος του,κρεμάστε το χερι και αφήστε τον να σας μυρίσει,Μετά χαιδέψτε τον στο στήθος φιλικά.

Την επόμενη φορά που θα περάσετε με το σκύλο σας δίπλα από έναν άλλο σκύλο,αντι να επιταχύνετε τραβώντας τον από το λουρί,επιβραδύνετε και κάντε  με το βήμα σας μια μικρή καμπύλη. Αυτή είναι μια καθησυχαστική κίνηση που θα σας χρησιμέψει πολύ μια και οι σκύλοι όταν συντώνται για να δηλώσουν καλές προθέσεις ,συνιθίζουν να στρίβουν το σώμα τους ελαφρά στο πλάι.

                                                       Γυρνώντας στο πλάι.

Οταν ένας σκύλος γυρίζει στο πλάι δείχνοντας τα πλευρά του σε έναν άλλο σκύλο με τον οποιο παίζει η συναντα,είναι σημαδι ότι ο πρώτος προσπαθεί να καθησυχάσει τον άλλο,καταθέτοντας τα όπλα του.
Σε περίπτωση έντονου παιγνιδιού,ο σκύλος που το κάνει προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να κάνει το παιγνίδι πιο ομαλό.

          Ξάπλωμα ανάσκελα.

Οταν ο σκύλος ξαπλώνει ανάσκελα είναι σημάδι υποταγής και με τον τρόπο αυτό δείχνει ειρηνική διάθεση.
Η στάση αυτή μπροστά στον ιδιοκτήτη του δείχνει υποταγή κι εμπιστοσύνη.
Οι σκύλοι το κάνουν επίσης προκειμένου να μικρύνουν το μεγεθός τους για να μη φοβίσουν αλλους σκυλους που συναντούν η και κουτάβια.

Γυρίζοντας το κεφάλι.

Ενα ακόμα καθησυχαστικό σημάδι που δείχνει ο σκύλος όταν στριμωχνεται από κάποιο άλλο σκύλο και έρχεται σε δύσκολη θέση.
Το σημάδι αυτό το κάνει ο σκύλος επίσης όταν τον κοιτάμε επίμονα στα μάτια η του μιλάμε έντονα. Είναι ο τρόπος του να μας δείξει ότι αισθάνεται άβολα.

                                                             Χασμουρητό

Το χασμουρήτο είναι πολύ συχνό στο σκύλο αλλά πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις που αυτό γίνεται χωρίς να νυστάζει. Κι αυτό γιατί ο σκύλος το χρησιμοποιεί σαν ένα τρόπο να αποβάλει το άγχος και το στρες του !
Ο σκύλος λοιπόν χασμουριέται όταν γύρω υπάρχει ένταση,αν καποιος τον πλησιάσει πολύ κοντά,αν ακούσει καποιο ασυνιθιστο θόρυβο,αν νιώθει άβολα και θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι επιθυμεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

 Γλειψιμο των χειλιών

Ο σκύλος βγάζει τη γλώσσα του και γλείφει τα χείλια του,οχι μόνο όταν λαχταράει φαγητό αλλά και όταν βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας.
Αν επικρατεί ένταση και σύγχιση στο χώρο που βρίσκεται και δεν ξέρει πως να αναταπεξέλθει ήβρίσκεται σε κατάσταση άγχους ο σκύλος νιώθει άβολα και γλείφει τα χείλια του δείχνοντας μας ότι αισθάνεται αμήχανα.

                                                          Πρόσκληση για παιγνίδι
Οταν ο σκύλος λυγίζει τα μπροστινά του πόδια και αφήνει τα πίσω όρθια,θέλει να προσκαλέσεικάποιον άλλο σκύλο η άνθρωπο για παιγνίδι. Είναι μια χαρακτηριστική στάση που μπορεί να ερμηνευθεί και αυτή σα σινιάλο καθησυχασμού,όταν ο σκύλος μένει έτσι ακίνητος για αρκετή ώρα συναντώντας κάποιον άλλο σκύλο.

Το κούνημα της ουράς

Ενα πολύ παρεξηγημένο σήμα ! Οι  πιο πολλοί άνθρωποι πιστευουν ότι όταν ο σκύλος κουνάειτην ουρά του χαίρεται ! Ομως δεν είναι πάντα έτσι.
Το κούνημα της ουράς πρέπει να συνδιάζεται με ολόκληρη την κατάσταση του σώματος και του προσώπου ,ώστε να μπορέσουμε να ερμηνευσουμε ακριβώς τι θέλει να εκφράσει ο σκύλος.
Αν είναι σκυφτός και με τα αυτιά προς τα πίσω ,η όταν σκύβει κάποιος άγνωστος και του μιλά,τότε το κούνημα της ουράς είναι σήμα καθησυχασμού.
Το κούνημα της ουράς χρησιμοποιείται σαν ένα καθησυχαστικό σήμα ειρήνης γενικότερα, που χρησιμοποιούν οι σκύλοι προκειμένου να μας φτιάξουν τη διάθεση.

Γι αυτό λοιπόν και θεωρείταιότι με αυτό τον τρόπο οι σκύλοι δηλώνουν τη χαρά τους.
 Οταν ο σκύλος μπαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Άλλο ένα παρεξηγημένο σήμα ! Οι άνθρωποι συχνά αποκαλούν ζηλιάρη το σκύλο που μπαίνειανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν έρθει σωματικά πολύ κοντά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο σκύλος εκείνη τη στιγμή παίζει το ρόλο του ειρηνοποιού,και μπαίνει ανάμεσα στους δύο ανθρώπους  επειδή φοβάται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν σε σύγκρουση !
Στη γλώσσα του, η τόσο κοντινή επαφή του δημιουργεί ανησυχία και προσπαθεί να κρατήσει τα δύο πρόσωπα σε απόσταση.
Το ίδιο συμβαίνει  κι όταν δύο σκυλιά παίζουν με ένταση,κάποιο τρίτο  μπορεί να μπει ανάμεσα και να τα καθησυχάσει.

                                                       Το γλείψιμο στο πρόσωπο.

Ένα από τα πιο συνιθισμένα σήματα καθησυχασμού που χρησιμοποιούν οι σκύλοι !
Όταν κάποιος σκύψει απλά πολύ κοντά στο πρόσωπο του σκύλου ή του μιλήσει έντονα,ο σκύλος αμέσως προσπαθεί να του γλέιψει το πρόσωπο. Αυτό το κάνει για να καθησυχάσει τον άνθρωπο και φυσικά το καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο !

Οι σκύλοι έχουν πάρα πολλά σήματα και πάρα πολλούς τρόπους να επικοινωνούν και με αυτούςπροσπαθούν να επικοινωνήσουν και μαζί μας!

Εδώ αναφέρθηκαν μόνο οι πιο συχνοί και φανεροί τρόποι επικοινωνίας τους.
Αξίζει να τους παρατηρήσουμε λίγο παρα πάνω και να μάθουμε τη γλώσσα τους !
Γιατί μόνο έτσι θα έρθουμε περισσότερο κοντά τους !
Ας τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να τους ακούσουμε !
Ας τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να τους καταλάβουμε !

πηγή
Exit mobile version