Είναι δυνατόν η μονόπλευρη προπαγάνδα, η κατασυκοφάντηση και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων να βαφτίζονται ως ενημέρωση; Παραθέτουμε το παρακάτω δημοσίευμα από την εφημερίδα «Δημοκρατία», το οποίο κάτω από τον τίτλο «Στο αρχείο η δικογραφία για τα φάουλ των ΜΜΕ» λέει τα εξής:
«Με το σκεπτικό ότι “οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενημέρωση θα συνιστούσε παραβίαση των άρθρων 2, 5 και 14 του Συντάγματος (περί προσωπικής ελευθερίας του Τύπου κ.λπ.) καθώς και του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ”, ο εισαγγελέας Νικόλαος Δεληδήμος ζητεί την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο τη διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό που αφορά την “παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας”, έκρινε ότι ο φάκελος της υπόθεσης πρέπει να αρχειοθετηθεί. Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο κ. Δεληδήμος εξέτασε μάρτυρες και αξιολόγησε το υλικό της δικογραφίας, προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενημέρωση θα συνιστούσε παραβίαση του Συντάγματος. Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στο Εφετείο της Αθήνας προκειμένου ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών να αποφανθεί εάν θα συναινέσει στη γνώμη του συναδέλφου του και να κρίνει εάν τελικώς η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο ή θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα».
Αναρωτιόμαστε, μετά από τα όσα διαβάσαμε, αν η κραυγαλέα παραποίηση της πραγματικότητας, η επιλεκτική προβολή απόψεων, ο πλήρης αποκλεισμός ανεπιθύμητων (σε κάποιους κύκλους) θέσεων και η λασπολόγηση δίχως αποδείξεις προσώπων, κομμάτων και ιδεών συνιστούν ελευθερία του λόγου και ενημέρωση. Τα όσα έγιναν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είναι μόνο μια πτυχή της «στρατευμένης» αντίληψης που έχουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
Επί της ουσίας, σε μόνιμη βάση δεν παρουσιάζουν με αντικειμενικό τρόπο τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της επικαιρότητας, αλλά εξυπηρετούν τα στενά συντηρητικά συμφέροντα συγκεκριμένων μεγαλοκαπιταλιστών και κομμάτων. Το να συκοφαντείς π.χ. την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ χωρίς στοιχεία και με βάση το «σύμφωνα με πληροφορίες» δεν είναι ούτε διερεύνηση της αλήθειας, ούτε αδέσμευτη δημοσιογραφία. Αντιθέτως, αποτελεί θάψιμο της αλήθειας και την υποταγή της δημοσιογραφίας σε συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων.
Το να απολογηθούν, λοιπόν, και δικαστικά τα ΜΜΕ για τις όποιες στοχευμένες ενέργειές τους για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης δεν συνιστά ούτε στέρηση της ελευθερίας του τύπου ούτε παραβίαση του συντάγματος, αλλά αντιθέτως αποτελεί επιβεβλημένο σεβασμό στην πραγματική Ενημέρωση και Δικαιοσύνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nomimh-h-mnhmoniakh-propaganda-charizontai-sta-kathestwtika-mme-gia-thn-ais#ixzz3v4sbbkfA