Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μαυραγορίτες: Πώς λειτουργεί το κύκλωμα των τοκογλύφων

Μαυραγορίτες: Πώς λειτουργεί το κύκλωμα των τοκογλύφων

Άρθρο στην του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα «Εμπρός»

Στην απελπισία δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων πολι­τών, που γονατισμένοι από την άγρια φορολόγησή τους, τα συσσωρευμένα χρέη και την ανέχεια των τελευταί­ων ετών εκποιούν ό,τι πολύτι­μο τους απέμεινε, «επενδύουν» οι σύγχρονοι μαυραγορίτες. Τοκογλύφοι, εκμεταλλευό­μενοι ακόμη και τις Άγιες Ημέ­ρες των Χριστουγέννων, τον ανθρώπινο πόνο και την αγω­νία των νοικοκυραίων να εξα­σφαλίσουν τον καθημερινό «άρτο» για τους οικείους τους, πραγματικά θησαυρίζουν.

Τα θύματά τους πωλούν στους επιτήδειους, από κοσμή­ματα και ασημικά μέχρι και… οικιακά σκεύη. Ανθεί το εμπόριο ηλεκτρι­κών συσκευών, ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, όπου στοιβάζονται οι ορδές των εποικιστών λαθρομετανα­στών. Οι τελευταίοι, μέσω «γνω­στών» που αποτελούν μέλη του πολυεθνικού κυκλώματος σε ένα από τα πλοκάμια του οποίου είναι επικεφαλής επώ­νυμος εβραίος (με Ελληνικό διαβατήριο) κοσμηματοπώ­λης, αγοράζουν για τις ανά­γκες τους μεταχειρισμένες κουζίνες, κυρίως γκαζιού, ψυ­γεία και οτιδήποτε άλλο μπο­ρεί να τους φανεί χρήσιμο, προερχόμενο από τον χρόνιο μόχθο των Ελλήνων.

Ήδη, έχουν αρχίσει να γίνο­νται «χρυσές δουλειές» και με επαγγελματικό εξοπλισμό που ξεπουλούν καταστημα­τάρχες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ληξιπρόθε­σμα και καθυστερούμενα τρα­πεζικά δάνεια, όπως και δυ­σθεώρητες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά τα­μεία. Πράγματι, δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα μαγαζιά που ανοίγουν αλλοδαποί, «γεμίζουν» με είδη που αγόρασαν για «πενταροδεκάρες» από Έλληνες επαγγελματίες που κατέβασαν ρολά.

Σε πολλές περιπτώσεις, μά­λιστα, ολόκληρες επιχειρήσεις «αλλάζουν χέρια», όπως είναι, περιερχόμενες σε διάφορους μεσάζοντες ή και απευθείας σε τριτοκοσμικούς. Βέβαια, δεν λείπουν και τα γνωστά εγχώρια κοράκια που έχουν βάλει στο μάτι τα σπίτια και τα Ι.Χ. των συμπατριωτών τους. Αυτοί κυριολεκτικά ρουφούν το αίμα όσων πνιγμένων από τα χρέη πολιτών πέσουν στα νύχια τους.

Από στοιχεία που έχουν κα­τατεθεί στην Εισαγγελία Πρω­τοδικών από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, την Ομοσπονδία Δανειοληπτών αλλά και εκα­τοντάδες μεμονωμένους ιδιώ­τες, έχει αποκαλυφθεί ότι οι ύαινες της τοκογλυφίας μετέρ­χονται κάθε θεμιτού και αθέμι­του μέσου, προκειμένου να δε­λεάσουν την υποψήφια λεία τους. Ο τρόπος δράσης τους, είτε πρόκειται για επίσημους ενεχυ­ροδανειστές ή για αρπακτικά, που μέσω διασυνδέσεων τις οποίες διαθέτουν σε τράπε­ζες ή στο οικογενειακό περι­βάλλον, ξέρουν και την τραγι­κή οικονομική κατάσταση των αυριανών θυμάτων τους, είναι σχεδόν ο ίδιος.

Πώς δρουν τα αρπακτικά

Το κύκλωμα λειτουργεί ως εξής: Ο «φίλος» ή ο ενεχυροδα­νειστής δεσμεύονται για την χορήγηση δανείων αντί σχετι­κά λογικού επιτοκίου με μο­ναδική εγγύηση το αυτοκίνη­το ή το ακίνητο του ενδιαφερομένου, εφόσον δεν υπάρ­χει παρακράτηση κυριότητας ή διεκδίκηση από τράπεζα ή άλλο φορέα, χωρίς περαιτέ­ρω εξέταση της πιστοληπτικής του δυνατότητας. Στην συνέχεια, γίνεται η εκτίμηση της τρέχουσας εμπο­ρικής αξίας του οχήματος ή της κατοικίας, προκειμένου να αποδοθεί ως δάνειο στον ενεχυριαστή χρηματικό ποσό ίσο -κατ’ ανώτατο όριο- με το 50% αυτής.

Τελικά, το ποσόν που κα­λείται να αποπληρώσει (αν το κατορθώσει φυσικά) ο ενεχυ­ριαστής στην λήξη του δανεί­ου, ισοδυναμεί με το άθροι­σμα των χρημάτων που δόθη­καν ως δάνειο (κεφάλαιο), του τόκου των χρημάτων και των αποκαλουμένων «εξόδων φακέλου» (έλεγχος κατάστα­σης και εκτίμηση της αξίας).

Αν πρόκειται για Ι.Χ. υπάρ­χει επιπρόσθετα και το βάρος του κόστους για την ασφάλι­ση, την στάθμευση και την φύλαξή του για όσο χρόνο αυ­τό αποτελεί ενέχυρο. Κατά μέσο όρο, τα ασφάλι­στρα και τα φύλακτρα ανέρ­χονται μηνιαίως σε 15 έως 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ δανείου, ενώ η στάθμευση κυμαίνεται περίπου στα 200 ευρώ. Με όλα αυτά η διαμόρφωση της συνολικής επιβάρυνσης του ενεχυριαστή, αναγόμενη σε επίπεδο έτους, κατέληγε να ισοδυναμεί μέχρι και στο 200% του κεφαλαίου του δα­νείου.

Πάντως, το μεγάλο πάρτι γίνεται με τα κοσμήματα. Ακόμη κι αν κάποιος αφήσει για παράδειγμα ένα χρυσό ρολόι σε κάποιο νόμιμο ενεχυ­ροδανειστήριο, κανείς δεν του εγγυάται ότι θα το πάρει πί­σω. Κι αυτό γιατί πολύ σπάνια έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο στην κατοχή του, δηλαδή οιοδήποτε παραστα­τικό που να αποδεικνύει την συναλλαγή. Όσο για το πολύτιμο αντι­κείμενο, έχει σταλεί, μαζί με πολλά άλλα στα παράνομα ή νόμιμα χυτήρια που λειτουρ­γούν στις γειτονικές χώρες, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Η «εξαγωγή» γίνεται συ­νήθως με τα πούλμαν που χρησιμοποιούνται για τις με­τακινήσεις από και προς τα όμορα κράτη και τα τιμαλφή τις περισσότερες φορές διακι­νούνται μέσω ειδικών κρυ­πτών που έχουν διαμορφωθεί σε αυτά. Πρόκειται για κοινό μυστι­κό για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων, που συνεχώς αυξάνονται στην πε­ριοχή της πλατείας Καραϊσκάκη και στις αρχές της οδού Αχαρνών.

Στην Γενική Γραμματεία εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρ­χει πληθώρα καταγγελιών για το συγκεκριμένο θέμα (από την αποδοχή και το λαθρεμπόριο χρυσού μέχρι το πώς φεύγουν τα χρυσαφικά και τα ασημικά) αλλά η εξέτασή τους έχει «κολλήσει» στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mauragorites-pws-leitourgei-to-kuklwma-twn-tokoglufwn#ixzz3vkjO342G

Exit mobile version