Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ολοταχώς για τέταρτο Μνημόνιο μας πάνε Τσίπρας και διεθνείς τοκογλύφοι‏

Ολοταχώς για τέταρτο Μνημόνιο μας πάνε Τσίπρας και διεθνείς τοκογλύφοι‏

Μπορεί ο Τσίπρας με την γνωστή αναίδεια και το θράσος που τον διακατέχουν, να υποστηρίζει ότι με την ψήφιση του Ασφαλιστικού τελειώνουν οι μεγάλες δυσκολίες και αρχίζει πλέον μια ανοδική πορεία, αλλά είναι ολοφάνερο ότι ψεύδεται ασύστολα για μια ακόμη φορά. Η αλήθεια βρίσκεται σε δηλώσεις «αθόρυβων» στελεχών της κυβέρνησης, όπως αυτές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χουλιαράκη (δεξί χέρι του Τσίπρα), ο οποίος είπε πριν λίγες ημέρες ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με την τρόικα και το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Με άλλα λόγια, «ετοιμαστείτε για νέα αντιλαϊκά μέτρα». Όταν πηγή της τρόικας, μετά το άναμμα στα μέσα Δεκεμβρίου του πράσινου φωτός για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ, υποστήριζε επί της ουσίας ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που έγινε από την Ελληνική Βουλή τους αφήνει παγερά αδιάφορους, τότε υπάρχει θέμα. Συγκεκριμένα η δήλωση έλεγε ότι «Δεν ολοκληρώσαμε ποτέ την  αναλυτική δουλειά με τις ελληνικές αρχές, ούτε συμφωνήσαμε μαζί τους ότι ο προϋπολογισμός, όπως ψηφίστηκε, θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Η ίδια πηγή έλεγε ότι όταν γίνει ουσιαστική συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016, θα πρέπει να συμφωνηθούν με την Ελληνική κυβέρνηση επιπλέον μέτρα, τα οποία υπολογίζονται κάπου μεταξύ 1 και 3 δις ευρώ! Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη νέα επίσκεψη που θα κάνει η τρόικα στην Χώρα μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Είναι, λοιπόν κάτι παραπάνω από υπόθεση εργασίας ότι θα υπάρξουν νέα επιπρόσθετα μέτρα, γιατί οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να μηδενίσουν την εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό. Ίσως κατέβουν λίγο από το πάνω όριο, αφού προηγουμένως αναγκάσουν την κυβέρνηση να ανέβει κατά πολύ.

Το συγκεκριμένο έργο το έχουμε δει πολλές φορές από το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά την ίδια παράσταση. Επιπλέον, για να κλείσει αυτή η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ψηφιστεί Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2016 – 2019. Θυμίζουμε ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» έχει συμφωνηθεί σε 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και σε 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή και τέταρτο Μνημόνιο, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/olotachws-gia-tetarto-mnhmonio-mas-pane-tsipras-kai-diethneis-tokoglufoi#ixzz3xEROF9wL

Exit mobile version