«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό, όχι θρησκευτικός ναός» δήλωσε ο Συριζαίος υπουργός πολιτισμού
Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης είναι ένα παγκόσμιο μνημείο και από τα ελάχιστα σωζόμενα του είδους του, αφού το όνομά της αναφέρεται ακριβώς στο μοναδικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του περίκεντρου ναού και είναι ανάλογο του γνωστού «Πάνθεου» της Ρώμης.
Σηματοδοτεί το πέρασμα από τη αρχαία θρησκεία στο Χριστιανισμό, καθώς κατασκευάστηκε επί Γαλερίου (304 μ.Χ), ως ναός του Διός ή μαυσωλείο του Γαλερίου, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τέτοιος, εξαιτίας του θανάτου του (311 μ.Χ). Από τα χρόνια του Θεοδοσίου Α΄ (περ. 400 μ.Χ) λειτούργησε σαν χριστιανικός ναός των Ασωμάτων Δυνάμεων ή των Αρχαγγέλων, μέχρι την τουρκική κατάκτηση της πόλης. Αρχικά αποτέλεσε τον Μητροπολιτικό ναό της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά μετατράπηκε σε τζαμί το 1590, όταν και προστέθηκε ο μιναρές, ενώ καταστράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι παλαιοχριστιανικές αγιογραφίες του εσωτερικού.
Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, ξαναχρησιμοποιήθηκε το κτίριο σαν χριστιανικός ναός, αλλά το 1917 ο Ελ. Βενιζέλος ανακήρυξε το κτίριο σαν Μακεδονικό Μουσείο, αφαιρώντας έτσι τον λατρευτικό χαρακτήρα του. Στα 1964 ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων «ενέπηξεν θυσιαστήριον εις τον χώρον της Αγίας Τραπέζης» και ετέλεσε θεία λειτουργία. Έκτοτε ο ναός λειτουργούσε περιστασιακά, εξυπηρετώντας κυρίως λατρευτικές ανάγκες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Με τον σεισμό του 1978 το μνημείο έπαθε σοβαρές ζημιές, που ανέστειλαν οποιαδήποτε χρήση του.
Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης αναστήλωσής του έγιναν πολλές προσπάθειες να χαρακτηριστεί το μνημείο «διαπολιτισμικό» και η χρήση του να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από χριστιανικός ναός. Διάφορες «πρωτοβουλίες», γνωστών ανθελληνικών κύκλων της πόλης, κάνουν το παν εδώ και πολλά χρόνια για να «αναδείξουν» τις πολυπολιτισμικές φαντασιώσεις τους, κυρίως όμως αρνούμενες τον Ελληνικό και Χριστιανικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.
Αυτό που τους ενόχλησε τελευταία ήταν η πρόθεση τοποθέτησης σταυρού στη Ροτόντα, η οποία ούτως ή άλλως έχει, εκτός από το ρόλο της ως μνημείο, και λειτουργικό χαρακτήρα σαν Ιερός Ναός. Συγκέντρωσαν μάλιστα και 653 υπογραφές (!!!) για να στηρίξουν το αίτημά τους.
Άξιος συμπαραστάτης όλων αυτών ο υπουργός πολιτισμού Α. Μπαλτάς, ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του ότι «Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα»και συμπλήρωσε ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση να λειτουργήσει ακόμα και ως τζαμί, αντιφάσκοντας στην ουσία με την προηγούμενη δήλωσή του και αποκαλύπτοντας ότι αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι οτιδήποτε έχει σχέση με το χριστιανισμό.
Στην ιστορική του πορεία το μνημείο είχε χρήση ανάλογη με τις προτιμήσεις αυτών που εξουσίαζαν την πόλη και, τους αρέσει δεν τους αρέσει, η Θεσσαλονίκη είναι Ελληνική. Καλά θα κάνουν λοιπόν, να αφήσουν κατά μέρος τις «υπογραφές και τα αιτήματα» και να μην προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αν στο Μπουτάρη και τους παρατρεχάμενους του δεν αρέσει ο ελληνικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης, μπορούν κάλλιστα να μετοικήσουν κάπου αλλού, σε οποιαδήποτε από τις χώρες που τόσο θαυμάζουν.
Μένιππος
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/arnountai-thn-topothethsh-tou-staurou-sthn-rotonta-oi-atheoi-tou-suriza#ixzz3xXZukb12