Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα αμερικάνικα κοράκια της Grant Thornton θα αναλάβουν τα “κόκκινα” δάνεια των Ελλήνων

Τα αμερικάνικα κοράκια της Grant Thornton θα αναλάβουν τα “κόκκινα” δάνεια των Ελλήνων

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ : ΩΧΒΘ4653Ο7-Ο0Τ) η υπ’ αριθ. 144/19.01.2016 Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργου Ιωαννίδη, με την οποία ανετέθη στην αμερικανικών συμφερόντων GRANT THORNTON – Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών & Συμβούλων Επιχειρήσεων (Ζεφύρου 56, 17564 Π. Φάληρο), η οργάνωση και έναρξη λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής υπό την επωνυμία “ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΙΣΤΩΣΗΣ & ΠΛΟΥΤΟΥ”, στο εργασιακό αντικείμενο της οποίας εμπίπτει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αμοιβή της ως άνω εταιρείας θα ανέλθει στο ποσό των 95.325 ευρώ. Η εν λόγω απόφαση δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ποικίλα ερωτηματικά στους γνωρίζοντες την μέχρι τούδε πορεία και το ποιόν της Αμερικανίδας αναδόχου της ελληνικής (;) “Υπηρεσίας Πίστωσης & Πλούτου” και τούτο διότι η Grant Thornton έχει να επιδείξει πολλά αμαρτήματα κατά το παρελθόν, κάτι που θα έπρεπε να οδηγήσει τους επαΐοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου της “Δεύτερης Φοράς Αριστερά”, στον εξοβελισμό της από τα εν Ελλάδι τραγικώς δρώμενα.

Το διαδίκτυο βρίθει στοιχείων για την εν γένει ύποπτη συμπεριφορά αλλά και τις διαπιστωμένες ατασθαλίες της εν λόγω Εταιρείας, με αποτέλεσμα να διερωτάται κανείς πώς όλα αυτά διέλαθαν της προσοχής του κ. Ειδικού Γραμματέα τουλάχιστον, ο οποίος έθεσε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην απόφαση ανάθεσης του έργου σε μια ομάδα “συμβούλων” με τέτοιο ιστορικό.

Από την πληθώρα των δημοσιευμάτων παρατίθενται εντελώς δειγματοληπτικά τα ακόλουθα:
1. “Grant Thornton is accused by Securities & Exchange Commission (SEC) of assisting fraud”, (Jonathan Weil, The Wall Street Journal, 21.01.2004). To άρθρο αναφέρεται στην ήδη (τότε) επιβεβαρυμένη φήμη της Grant Thornton από την εμπλοκή της θυγατρικής της στην Ιταλία στο εκεί μέγα σκάνδαλο της γαλακτοκομικής Parmalat SpA, καθώς και στη νέα περιπέτειά της μετά την απόφαση της SEC να κινήσει σε βάρος της δικαστική διαδικασία για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, για απάτες κ.ά.
2. “Deloitte blames Grant Thornton”, (Andrew Parker, Financial Times, 03.01.2005). Στο άρθρο αυτό διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος της Grant Thornton από τη “συνάδελφό” της εταιρεία Deloitte, για όσα η πρώτη έπραξε στην υπόθεση της Parmalat SpA. Στελέχη της Grant Thornton είχαν παραπεμφθεί ποινικά με την δίκη τους να προσδιορίζεται στο ίδιο έτος (2005).
3. “Spotlight on Grant Thornton in Refco bankruptcy”, (www.accountingweb.com, 25.10.2005). Στην περίπτωση αυτή η Grant Thornton κατηγορείται για απόκρυψη στοιχείων του πτωχεύσαντος χρηματιστηριακού κολοσσού Refco Inc., του οποίου υπήρξε λογιστής (auditor) επί σειρά ετών.
4. “Former Grant Thornton partner pleads guilty to stealing $4.000.000”, (Nate Raymond, Reuters, N. York, 21.08.2013). Στέλεχος της εταιρείας κατεχράσθη 4 εκατ. δολάρια πελατών κατά το διάστημα
2004-2012. Δηλαδή επί 8 χρόνια η Grant Thornton δεν αντελήφθη το παραμικρό! Το στέλεχός της ομολόγησε και καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη.
5. “$100.000.000 verdict against Grant Thornton shows why clients sue advisers”, (Robert W. Wood, Forbes, 26.11.2013). H Grant Thornton καταδικάστηκε από δικαστήριο της Πολιτείας Kentucky στην καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης-μαμούθ σε πρώην πελάτη της, τον οποίο παραπλάνησε εν γνώση της με την παροχή σ’ αυτόν φορο-απαλλακτικών συμβουλών-μαϊμούδων, με αποτέλεσμα να…. τραβάει, ο άνθρωπος, τα μαλλιά του με την Εφορία (IRS) των ΗΠΑ.
6-7. “Grant Thornton accused of wrongdoing in Tchenguiz case”, (Ed Hammond & Caroline Binham, Financial Times, 28.07.2013) και “Vincent Tchenguiz launches £2.2 billion legal action against Grant Thornton and Kaupthing*”, (James Quinn, The Telegraph, London, 27.11.2014). Πρόκειται για κολοσσιαία υπόθεση η οποία ξεκίνησε με την εξαπάτηση της βρετανικής Εισαγγελίας καταπολέμησης της απάτης υπό της Grant Thornton κατά την διαμάχη της με τον δισεκατομμυριούχο πελάτη της V. Tchenguiz. Μετά την αθώωσή του, ο τελευταίος κατέθεσε αγωγή ζητώντας το ως άνω αστρονομικό ποσό. (*H Kaupthing είναι ισλανδική Τράπεζα).
8. “Grant Thornton assistant manager pleads guilty to embezzling £726.000 of charity cash”, (Alice Sharman, www.civilsociety.co.uk, 30.04.2015). Στέλεχος της θυγατρικής στην Βρετανία κατεχράσθη ποσό 726.000 λιρών, το οποίο ευρίσκετο σε λογαριασμούς φιλανθρωπικού χαρακτήρα υπό την διαχείριση της Grant Thornton.
9. “Vanishing act: how global autidor failed to spot theft of 15% of Moldova’s wealth”, (Matei Rosca, The Guardian, 01.07.2015). Η Grant Thornton κατηγορήθηκε για αμέλεια και ανικανότητα όταν ένα δισεκατομμύριο δολάρια φυγαδεύτηκε εκτός Μολδαβίας. Κατά το άρθρο, το εν λόγω ποσό αποτελούσε το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της πάμπτωχης αυτής χώρας. Η υπόθεση ευρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Πενήντα χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας πίσω τα κλεμμένα.
10. “Grant Thornton put auditor’s career above investor interests”, (David M. Katz, CFO, 03.12.2015). Η Εταιρεία, αφού απεδέχθη την ευθύνη της, ήλθε σε συμφωνία με την SEC επί του προστίμου που της επεβλήθη (4.5 εκατ. δολάρια). Δύο στελέχη της είχαν επιδείξει εγκληματική αμέλεια κατά τον έλεγχο δύο εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών-πελατών τους, παρά τις εμφανείς ενδείξεις ότι επρόκειτο [οι δύο εταιρείες] περί….λαμόγιων!

Αυτή είναι εν ολίγοις η Grant Thornton, η εταιρεία των επ’ αμοιβή “ειδικών” που θα στήσουν την καταβαραθρωτική “Υπηρεσία Πίστωσης & Πλούτου” του… αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με τη σειρά της θα διαχειριστεί όχι μόνον την υποθηκευμένη περιουσία των άμοιρων πολιτών της ταλαίπωρης αυτής πατρίδας, αλλά και τον πόνο, την αγωνία και την απελπισία τους για τον χαμένο τους κόπο και τα ξεχασμένα τους όνειρα, που αναβίωσαν στιγμιαίως οι Κνίτες μεγαλοαστοί με ψεύδη και φούμαρα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/grant-thornton-o-anadochos-ths-dhmosias-uphresiaspou-tha-diacheiristei-ta-k#ixzz3yUpJXxgB

Exit mobile version