Πλούσιο φαίνεται πως είναι το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με τη Real News, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως η ιδέα για πιο ενεργή συμμετοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία, η οποία έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στη Συρία μετά τη ρωσική εμπλοκή που άλλαξε την πορεία του πολέμου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ανώτατες ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων ετέθη για πρώτη φορά στη Διάσκεψη των Δωρητών στο Λονδίνο στις 4 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα ήταν ενήμερη για τις διασκέψεις αυτές, εκείνο που, ωστόσο, επισκίασε τα πάντα στη διάσκεψη ήταν η… έναρξη της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία. Το θέμα αυτό όμως λύθηκε όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός ήρε το βέτο του έπειτα από συναλλαγή με τη Μέρκελ. Τελικά, ο Τσίπρας τα ήξερε όλα.
Στο μεταξύ, αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ενήμερη για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ανώτατη κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός είχε πλήρη εικόνα για τους σχεδιασμούς Τούρκων και Γερμανών.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, για το θέμα αυτό υπήρξε διαβούλευση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις στην Άγκυρα και τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Τεχεράνη. Εκεί στο τηλεφώνημα αυτό, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως όρο για την αποδοχή του γερματουρκικού σχεδίου να μην υπάρξουν πλόες τουρκικών πολεμικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μόνο αφού συμφωνήθηκε αυτή η κρίσιμη λεπτομέρεια, έπειτα από διαβουλεύσεις της κ. Μέρκελ με τον κ. Νταβούτογλου και νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Τσίπρα δόθηκε το πράσινο φως από την Αθήνα να κινήσει η γερμανική πλευρά τις διαδικασίες γαι την ενεργοποίηση της Συμμαχίας.
Οι όποιες επιφυλάξεις της κυβέρνησης κάμφθηκαν όταν της κοινοποιήθηκε το περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν Μέρκελ και Νταβούτογλου την περασμένη Δευτέρα. Έτσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πήγε στις Βρυξέλλες και μετά τη συνάντηση του με τον γγ του ΝΑΤΟ έθεσε και δημοσίως τις ελληνικές θέσεις…