Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Από το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση ολοταχώς προς ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο

Από το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση ολοταχώς προς ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο

Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα νέο, τέταρτο Μνημόνιο. Τα έξι προηγηθέντα χρόνια των τριών Μνημονίων μας έχουν προσφέρει την κατάλληλη εμπειρία προκειμένου να αντιληφθούμε προς τα πού βαδίζουν τα πράγματα.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι οι διεθνείς τοκογλύφοι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους (με επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων, ενδεχομένως και με μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά) χωρίς την υπογραφή ενός νέου ακόμη Μνημονίου, το οποίο θα πηγαίνει πολύ μετά το 2018, εγκαθιδρύοντας μηχανισμούς επιτήρησης και επιβολής. Κι αυτό το νέο, τέταρτο Μνημόνιο θα το επιβάλλουν μαζί τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ.

Αυτή την στιγμή, πάντως, δεν βρισκόμαστε σ΄αυτό το σημείο, αλλά πριν την πρώτη αξιολόγηση. Και το κουαρτέτο παραμένει στις Βρυξέλλες. Όχι γιατί παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοιχτά ή γιατί έχει μπλοκαριστεί η διαπραγμάτευση, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι ακόμη σε θέση να νομοθετήσει. Αφού δείχνει τώρα να «καθαρίζει» με τα μπλόκα των αγροτών και μετά να δοκιμάσει την τύχη της με την προώθηση για ψήφιση του νομοσχεδίου του Κατρούγκαλου (του πραγματικού, το οποίο είναι κατά πολύ χειρότερο απ΄αυτό που δημοσιεύτηκε ως σχέδιο), το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να βγει στο φως της δημοσιότητας, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση.

Ο Ντάϊσελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, είπε την εξής κωδική φράση που εξηγεί το τι μέλλει γενέσθαι: “Το κεντρικό ζήτημα (στις συζητήσεις με την κυβέρνηση) είναι πόσο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες περικοπές συντάξεων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα”.

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, από τα λεγόμενα του Ντάϊσελμπλουμ, ότι οι συντάξεις θα πετσοκοπούν οπωσδήποτε. Αυτό το οποίο μένει ανοιχτό είναι μόνο το πόσο θα πετσοκοπούν αυτές οι συντάξεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και των αγροτών, καθώς αν και ό,τι αφαιρεθεί απ΄αυτόν τον τομέα θα φορτωθεί στο πετσόκομμα των συντάξεων.

Και όλα αυτά, ως προάγγελος ενός τέταρτου Μνημονίου το οποίο διαφαίνεται ήδη καθαρά στον ορίζοντα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apo-to-asfalistiko-kai-thn-ajiologhsh-olotachws-pros-ena-neo-tetarto-mnhmon#ixzz41mtvffYz

Exit mobile version