Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η αρχή του τέλους της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη

Η αρχή του τέλους της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη

Επί μια τουλάχιστον δεκαετία η Γερμανία ήταν η ηγεμονική δύναμη της Ενωμένης Ευρώπης. Επί μια δεκαετία το Βερολίνο έδινε τον τόνο για την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ, είτε αυτή η αφορούσε την οικονομία και την εξωτερική-αμυντική πολιτική, είτε το θέμα της μετανάστευσης. Το Βερολίνο σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούσε ως ο τοποτηρητής της νεοιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Πλέον όμως η άτυπη γερμανική ηγεμονία μεταβάλλεται σε μια γερμανική ανισχυρία. Το Βερολίνο με αφορμή την κρίση της λαθρομετανάστευσης περιθωριοποιείται και χώρες όπως η Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία και κάποιες σκανδιναβικές υψώνουν το ανάστημα τους, αμφισβητώντας τον ηγεμονικό ρόλο της Καγκελαρίας. Ορισμένες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ διαφωνούν καθοριστικά και με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της λιτότητας, που αποτελεί το alter ego της Γερμανίας, αλλά και με την εξωτερική πολιτική των Βρυξελλών, μια πολιτική που ουσιαστικά δεν υφίσταται αφού ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση δίδεται από την Ουάσιγκτον που έχει ως ορντινάτσα το Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής πολλά ευρωπαϊκά κράτη ουδόλως συμφωνούν με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ουσιαστικά βλάπτουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών σε μια περίοδο που η Ρωσία αναπτύσσεται ραγδαία στην ευρασιατική ήπειρο με έργα υποδομών αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με το Βερολίνο, το οποίο δεν αποτελεί πλέον το ισχυρό ηγεμονικό προπύργιο της ΕΕ, κάτι που έγινε εμφανές με την κρίση της λαθρομετανάστευσης. Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια αμφισβητούν ανοικτά την Γερμανία, η οποία φαίνεται να χάνει το σκήπτρο της Ενωμένης Ευρώπης.

Η απώλεια του σκήπτρου σηματοδοτεί και την αποτυχία των λεγόμενων «ευρωπαϊκών λύσεων» για τα προβλήματα της ΕΕ. Αντί των «ευρωπαϊκών λύσεων» οι ευρωπαϊκοί λαοί αρχίζουν να προτιμούν τις «εθνικές λύσεις»!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/eurwph-apo-thn-germanikh-kuriarchia-sthn-germanikh-anischuria#ixzz42ORYYYp7

Exit mobile version