Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δραστηριότητες Τοπικών: Μέτωπο Νεολαίας, Πιερία, Πάτρα

Τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016, στην συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας, με μια ομιλία ιστορικού περιεχομένου αναλύθηκε η ζωή και το έργο ενός από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της σύγχρονης Ευρώπης, του Μέγα Ναπολέοντα.

Τα πολιτικά του επιτεύγματα υπήρξαν σπουδαία, αλλά αξιοθαύμαστα  υπήρξαν και τα αντίστοιχα στρατιωτικά, τα οποία άλλαξαν για πάντα τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1769, στην πόλη «Ajaccio» της Κορσικής, από οικογένεια που άνηκε στα χαμηλότερα στρώματα της αριστοκρατίας. Σπούδασε στην «Ανωτάτη Ακαδημία Πολέμου», όπου και έγινε αξιωματικός του πυροβολικού. Το 1793 στην πολιορκία της Τουλόν προήχθη σε λοχαγός, ενώ η επιτυχία του εκεί του εξασφάλισε τον βαθμό του ταξίαρχου. Λίγα χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκε σε στρατηγός και κέρδισε φήμη θριαμβεύοντας ως διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ιταλίας. Έπειτα, θα ηγηθεί της εκστρατείας στην Αίγυπτο και τη Συρία, αλλά παρά τις πρόσκαιρες επιτυχίες το όλο εγχείρημα θα αποτύχει.

Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 1799, η γαλλική δημοκρατία είχε χρεοκοπήσει οικονομικά, χάνοντας την στήριξη του λαού. Έτσι, στις 9 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας θα επιχειρήσει πραξικόπημα και θα εγκαταστήσει στην κυβέρνηση μια τριανδρία, στα πρότυπα της ρωμαϊκής. Ο ίδιος θα πάρει τη θέση του πρώτου Ύπατου. Ύστερα από μία σειρά νικηφόρων μαχών, με σημαντικότερη αυτή του Μαρένγκο, θα ακολουθήσει μία περίοδο ειρήνης. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1804, ο Ναπολέων ανακηρύσσεται αυτοκράτορας και  στις 26 Μαΐου βασιλιάς της Ιταλίας. Ακολουθεί η ήττα του στο ακρωτήριο Τραφάλγκαρ από τον βρετανικό στόλο, αλλά στις 2 Δεκεμβρίου του 1805 οδηγεί τα γαλλικά στρατεύματα σε μια συντριπτική νίκη εναντίον των Ρώσων και των Αυστριακών, στην περίφημη μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων. Έπειτα, θα εισέλθει θριαμβευτής στο Βερολίνο, ενώ η συμφωνία του Τιλσίτ θα εξασφαλίσει μια περίοδο σταθερότητας στη Γαλλία.

Η ειρήνη, όμως, δεν διήρκησε πολύ, αφού η συμφωνία άρχισε να καταστρατηγείται και έτσι το καλοκαίρι του 1812, ο Ναπολέοντας με την Μεγάλη Στρατιά, την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη που είχε δει μέχρι τότε η Ευρώπη, επιτέθηκε στην Τσαρική Ρωσία. Έπειτα από αρκετούς μήνες σκληρών πολέμων εισήλθε στη Μόσχα, αλλά αντίκρισε την απόλυτη ερήμωση, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανεφοδιασμού. Έτσι, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία δίχως να έχει πετύχει τον σκοπό του και με το στράτευμά του αποδεκατισμένο.

Η αποτυχία αυτή ενθάρρυνε όλους τους εχθρούς του, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στην Γαλλία και να τον νικήσουν στη «Μάχη των Εθνών», στις 19 Οκτωβρίου 1813. Ο Ναπολέων παραιτήθηκε και εξορίστηκε στην Έλβα. Ωστόσο, κατάφερε να δραπετεύσει και να κερδίσει ξανά τον θρόνο του την άνοιξη του 1815. Στις 16 Ιουνίου εισέβαλλε στο Βέλγιο, αλλά ύστερα από δύο ημέρες ηττήθηκε στο Βατερλώ από τους Βρετανούς του Γουέλινγκτον. Εξορίστηκε στην Αγία Ελένη του Ατλαντικού, όπου και απεβίωσε στις 5 Μαΐου 1821. Ως ηγέτης υπήρξε μέγας εμπνευστής και ρήτορας, ήξερε πώς να εμπνέει τυφλή πίστη στα όρια της λατρείας. Παράλληλα, υπήρξε εξαιρετικός καινοτόμος και διαχειριστής, καθώς άλλαξε την ταυτότητα του πολέμου με ολόκληρο το Έθνος να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, επαναφέροντας έτσι τις αρχές του «Ολοκληρωτικού Πολέμου».

Το Σάββατο 5 Μαρτίου η Τ.Ο. Πιερίας έστησε τραπεζάκι με ενημερωτικό σε κεντρικό δρόμο της Κατερίνης. Συναγωνιστές μοίραζαν το υλικό και ενημέρωναν τους πολίτες για το έργο και τις θέσεις του κινήματος.

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, φίλοι και υποστηρικτές του Κινήματος συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Τ.Ο. Πιερίας, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία αφιερωμένη στον Εθνικό ποιητή, Κωστή Παλαμά. Αρχικά στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας της τοπικής, Νίκος Χρυσομάλλης, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως όσα αφορούν την αθρόα εισβολή λαθρομεταναστών στην Πατρίδα μας. Στη συνέχεια το λόγο είχε ο συναγωνιστής Δημήτρης Φωτίου ο οποίος αναφέρθηκε στον μεγάλο Έλληνα εθνικιστή ποιητή Κωστή Παλαμά, τις ιδέες του για το έθνος και το μέλλον της φυλής. Αναφέρθηκε και στο θάνατο και στη κηδεία του που συγκλόνισε όλη την Αθήνα και όλη την Ελλάδα. Όπως είπε ο Άγγελος Σικελιανός: Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα.

Κατά την προγραμματισμένη εβδομαδιαία συνάντηση των συναγωνιστών της Τ.Ο. Πατρών έγινε αφιέρωμα στην θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου και ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης από τον  συναγωνιστή και μέλος της Κ.Ε. Απόστολο Γκλέτσο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn435#ixzz42UWBdyzj

Exit mobile version