Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερώτηση για την χορήγηση “θαλασσοδανείων” κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια

 

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής Β’ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια, κατέθεσε ερώτηση με αριθμό πρωτ. 3977, στις 15 Μαρτίου 2016 σχετικά με τα “θαλασσοδάνεια” σε ημετέρους, προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:

Τελευταία και ιδίως με την ευκαιρία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη διαφθορά στη Βουλή, τίθεται το ζήτημα των “θαλασσοδανείων” που δόθηκαν από τις Τράπεζες σε “ημετέρους”, τα περισσότερα των οποίων, είτε δεν εξυπηρετήθηκαν, είτε εξυπηρετήθηκαν προσχηματικά, είτε τελικά βρίσκονται χωρίς διασφαλίσεις. Τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι προφανές ότι, τα εν λόγω δάνεια αποτελούν σημαντικό παράγοντα υστέρησης των Τραπεζών και οι Έλληνες φορολογούμενοι κλήθηκαν, άμεσα ή έμμεσα, να καλύψουν, μέσω των ανακεφαλαιοποίησεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης προφανές ότι, η κατάσταση αυτή οφείλεται σε έλλειψη επαρκούς εποπτείας εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος και σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό εξακολουθεί να κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια στους Έλληνες που χειμάζονται από τη διαρκή οικονομική κρίση.

Κατόπιν αυτού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος από την αρμόδια εποπτική αρχής, την Τράπεζα της Ελλάδος, για τα συγκεκριμένα δάνεια;
  2. Ποιά μέτρα πρόκειται να ληφθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με τα δάνεια αυτά;
  3. Ποιά μέτρα έχουν ληφθεί κατά των επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια αυτά;
  4. Πρόκειται να ζητηθούν επιπρόσθετες διασφαλίσεις για να καλυφθούν οι διαφορές αρχικής χορήγησης και σημερινής;
  5. Γίνεται συστηματικός έλεγχος πλέον για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων;

Εν όψει των ανωτέρω καλείται ο κ. Υπουργός να μας χορηγήσει

  1. Κατάσταση όλων των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα, για ποσό πάνω από 5.000.000 ευρώ, που δεν έχουν εξυπηρετηθεί για χρονικό διάστημα άνω του ενός (1) έτους και δεν έχουν τις αντίστοιχες διασφαλίσεις και να τεθεί η σχετική κατάσταση στη διάθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και του επιχειρηματικού απορρήτου και
  2. Κατάσταση όλων των δανείων κατά τα ανωτέρω, για τα οποία οι Τράπεζες έχουν ζητήσει και λάβει τις ανωτέρω διασφαλίσεις κατά τα τελευταία τρία (3) χρόνια.

 

Αθήνα, 15/03/2016

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ελένη Ζαρούλια

Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Exit mobile version