Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αποκάλυψη “Εμπρός”: Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες – Εργασία μόνο για λαθρομετανάστες

Αποκάλυψη “Εμπρός”: Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες - Εργασία μόνο για λαθρομετανάστες

Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα “Εμπρός

Δεν είναι τυχαία η πρόταση του προέδρου των Γερμανικών Βιομηχάνων, φίλα προσκείμενου στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, Χανς Πέτερ Κάιτελ, να κηρυχτεί η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη και να αντιμετωπιστεί με το καθεστώς που διέπει τις θυγατρικές εταιρείες.

Με την δημιουργία επτά Ελευθέρων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) όπου θα εγκατασταθούν βιομηχανίες, βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις απ’ όλη την Βόρειο Ευρώπη μαζί με τα θυγατρικά εργοστάσιά τους που λειτουργούν στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, θα επιχειρηθεί η εργασιακή αποκατάσταση των εκατομμυρίων τριτοκοσμικών που θα εγκατασταθούν, όπως φαίνεται μόνιμα, στην Ελληνική Επικράτεια.

Το σχέδιο που έχει την έγκριση της κυβέρνησης, προβλέπει τα όρια των συγκεκριμένων ειδικών ζωνών να συμπίπτουν με αυτά των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, όπου υπάρχουν διορισμένοι Περιφερειάρχες, οι οποίοι λογαριασμό δίνουν μόνον στον υπουργό Εσωτερικών. Έτσι, παρακάμπτονται τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια και οι Δήμοι που θα μπορούσαν με τις αποφάσεις τους να δυναμιτίσουν την δημιουργία ΕΟΖ, αφού η περιοχή τους ουσιαστικά δεν θα έχει οφέλη, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία. Πράγματι, όσα κράτη υιοθέτησαν την δήθεν συμφέρουσα οικονομικά αυτή λύση, είδαν ότι στην πραγματικότητα δεν εξασφάλισαν τα πλεονεκτήματα που ανέμεναν γιατί οι «επιχειρήσεις» λειτουργούσαν με τους δικούς τους νόμους. Ουσιαστικά, όπου εγκαταστάθηκαν ήταν ως κράτος εν κράτη, αφού δεν πληρώνουν κανένα φόρο, όπως και ΦΠΑ και φυσικά ούτε και δασμούς.

Παράλληλα, στο σύνολό τους δεν απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό από τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά λαθρομετανάστες, οι οποίοι αμείβονται με βορειοκορεάτικα μεροκάματα. Έχει διαπιστωθεί στην πράξη από τις πρώτες ΕΟΖ, οι οποίες, να σημειωθεί είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, ότι όσοι προσλαμβάνονται, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γρήγορα αντιδρούν, ζητώντας καλύτερους μισθούς και λιγότερες ώρες απασχόλησης Δεν είναι τυχαίο ότι στην τουρκική οικονομική ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ. από το φυλάκιο των Κήπων στον Έβρο, στην σκλαβωμένη Ανατολική Θράκη, όλο το κατώτερο προσωπικό που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, προέρχεται από τα βάθη όχι της Μικράς Ασίας, αλλά των υψιπέδων του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία παλαιότερη πρόταση του προέδρου των Γερμανικών Βιομηχάνων και φίλα προσκείμενου στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, Χανς Πέτερ Κάιτελ, να κηρυχτεί η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη και να αντιμετωπιστεί με το καθεστώς που διέπει τις «θυγατρικές εταιρείες».

Δείχνοντας τις πραγματικές διαθέσεις του αναφορικά με την χώρα μας, ζήτησε να συνεργαστούμε ώστε «να συνδιαμορφώνουμε επί τόπου τις μεταρρυθμίσεις». Κάτι που αν υλοποιηθεί, καθιστά άμεσα την Ελλάδα αποικία της κυβέρνησης του Βερολίνου. Όσο για τα φτηνά εργατικά χέρια, θα βρεθούν ανάμεσα στους μυριάδες αλλογενών που θα διασκορπισθούν κατά μήκος και πλάτος των εδαφών που ακόμη ορίζονται ως Ελληνικά, από την Μεσσηνία και την Λακωνία μέχρι την Ήπειρο και τον ακριτικό Έβρο. Το «ΕΜΠΡΟΣ» με συνεχή δημοσιεύματά του, με πρόσφατο αυτό της 20-2-2016 (φύλλο 137), είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζονται μαζικές προσλήψεις εποικιστών μουσουλμάνων σε διάφορες επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα. Τώρα, όπως φαίνεται, οι θέσεις εργασίας που προϋπολογίστηκαν, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δωρεάν σίτισης και «φιλοξενίας» των αλλογενών, γι’ αυτό και «ξεπάγωσε» το σχέδιο για την μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη Ε.Ο.Ζ.

Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την απασχόληση τριτοκοσμικών

Προκειμένου να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις για το άνοιγμα θέσεων εργασίας στις επίμαχες οικονομικές ζώνες, σχεδόν αποκλειστικά για επήλυδες, θα προβληθεί επιχείρημα ότι «οι αλλοδαποί θα σώσουν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, πριν αυτό ολοκληρωτικά καταρρεύσει». Μελέτες, όμως, του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Αιγαίου, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι τριτοκοσμικοί απολαμβάνουν τις παροχές των συγκεκριμένων συστημάτων, καταβάλλοντας το ελάχιστο τίμημα. Κορυφαίος εργατολόγος σημειώνει πως «εξετάζεται με κάθε σοβαρότητα να επιτρέπεται σε υπηκόους τρί- των χωρών, εκτός Ε.Ε., να αποκτούν πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ψηφισθέντες, κάθε φορά, νόμοι, με την συγκέντρωση 50 ενσήμων ανά ημερολογιακό έτος». Παράλληλα, τους παρέχεται η δυνατότητα να ασφα- λίζουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση και στην «ευαίσθητη κατηγορία» των λαθροεισβολέων, της ρύθμισης που αφορούσε ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (που είχαν όμως πολλά χρόνια προϋπηρεσίας), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας, έκαναν λίγα μεροκάματα, καθώς και ανέργους ηλικίας έως 55 ετών.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα τηρείται ούτε στο ελάχιστο, ό,τι απέμεινε από την Ελληνική εργατική νομοθεσία (ούτε το όριο των μεικτών αποδοχών των 586 ευρώ). Έτσι, θα παρέχεται η δυνατότητα στον ξένο εργοδότη να δίνει ημερομίσθια 15 ευρώ, με εργασία 12 ωρών. Παράλληλα, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, επειδή οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ειδικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, τα τελευταία θα παρακρατούν μηνιαίως μέρος του μισθού των αλλογενών απασχολουμένων έως ότου εξοφληθεί το συμφωνηθέν ποσό για την τακτοποίησή τους. Ήδη, είναι έτοιμη (αν δεν έχει γίνει ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ειδική (ν)τροπολογία, σύμφωνα με την οποία: «Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών από κοινού με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να χορηγεί άδεια εργασίας σε συγκεκριμένες περιοχές, σε πολίτες τρίτων χωρών που τυγχάνουν του καθεστώτος προστασίας του πολιτικού πρόσφυγα ή έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, επικαλούμενοι δίωξή τους στις χώρες προέλευσής τους για θρησκευτικούς, πολιτικούς λόγους ή της εκδήλωσης της διαφορετικής σεξουαλικότητάς τους».

Προκειμένου οι παραπάνω να αποκτήσουν την άδεια εργασίας, όχι μόνο για τις ΕΟΖ, αλλά και γενικότερα, πρέπει να διαθέτουν:
– Διαβατήριο της χώρας καταγωγής τους, ακόμη κι αν δεν είναι σε ισχύ.
– Άδεια διαμονής, κάτι πολύ εύκολο, αφού όποιος πατάει σε Ελληνικό έδαφος αυτομάτως εφοδιάζεται με το σχετικό έγγραφο, έστω και για μερικούς μήνες και
– Δήλωση εργοδότη. Πάντως, εκτός των άλλων, η εθνική οικονομία δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος, καθώς οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των εν λόγω ζωνών, χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, ούτε ωφελούν την περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί να δημιουργήσουμε ΕΟΖ όταν οι κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα εγκατασταθούν σ’ αυτές, δεν θα πληρώνουν φόρους (ίσως δίνουν μερικά ψιχία), δεν θα απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους και οι αμοιβές θα καθορίζονται με βάση την χώρα προέλευσης των εργαζομένων; Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά όλα αυτά γίνονται για να γίνουμε στην κυριολεξία «οικονομικός δορυφόρος» της Γερμανίας και των χωρών της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), με την προσθήκη της Γαλλίας. Οι συγκεκριμένοι εταίροι μας, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν ανακαλύψει ότι δεν τους συμφέρει πλέον, να διατηρούν εργοστάσια στο Πακιστάν, την Μαλαισία, την Κίνα, την Ταϊβάν κ.α., αφού κάλλιστα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περιοχές εργασιακής εκμετάλλευσης στον Ευρωπαϊκό νότο και ειδικότερα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Και βέβαια, το «κλειδί» για να μεταφερθούν τα εργοστάσια – θυγατρικές που λειτουργούν στην Ινδική Χερσόνησο και στην Άπω Ανατολή, στο υπογάστριο της Ε.Ε., είναι η δυνατότητα απασχόλησης των “παράτυπων” μεταναστών που θα εγκλωβιστούν με την προσχηματική επίκληση ανθρωπιστικών λόγων και της αντιμετώπισης της «προσφυγικής» κρίσης.

Η διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου και επιτρέπει την σύσταση ΕΟΖ, προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Πλήρη φοροαπαλλαγή για παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αλλά και μειωμένους συντελεστές φορολόγησης των κερδών, της τάξης του 3%-5%.
• Έκδοση αδειοδότησης για την λειτουργία επιχείρησης στις καθορισμένες ζώνες εντός διαστήματος πέντε εργάσιμων ημερών.
• Συνεργασία των τοπικών φορέων στην εκχώρηση υποδομών με τους «επενδυτές».
• Υπογραφή ατομικών συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apokalupsh-empros-eleutheres-oikonomikes-zwnes-ergasia-mono-gia-lathrometan#ixzz4341DCjkh

Exit mobile version