Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη Νέα Δημοκρατία: Καταγγέλλει τον Τσίπρα, αλλά δεν θέλει εκλογές!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη Νέα Δημοκρατία: Καταγγέλλει τον Τσίπρα, αλλά δεν θέλει εκλογές!

Τις τελευταίες ημέρες εγειρόταν αναγκαστικά ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα: ζητά η ΝΔ παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές; Οι απαντήσεις των στελεχών της ΝΔ επικεντρώνονταν στο εξής: Θέλουμε να φύγει αυτή η ανίκανη κυβέρνηση, δεν έχει όμως κανένα νόημα να ζητήσουμε εκλογές, γιατί δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε.

Είναι πασιφανές ότι καμία αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να επιβάλει εκλογές, όταν απέναντί της έχει σαφή ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία. Από ένα σημείο και μετά, όμως, όλες οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις καλούν τις κυβερνήσεις να παραιτηθούν και να πάνε σε εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Κι αυτό ακριβώς είναι που δεν κάνει η ΝΔ. Μπορεί να καταγγέλλει την κυβέρνηση για πλήρη ανικανότητα σε όλα τα μέτωπα, αλλά δεν ζητά εκλογές. Βεβαίως, στο παρελθόν έχει υπάρξει ξανά τέτοια τακτική, σε περιόδους κατά τις οποίες η αντιπολίτευση γνωρίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και δεν αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης από τον Λαό. Αυτού του είδους η τακτική είναι εξ ορισμού αμυντική, έστω και αν συνοδεύεται από επιθετική καταγγελιολογία κατά της κυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης, όμως, έχει ειδικό λόγο να επιλέγει σήμερα αυτή την τακτική και να την εφαρμόζει ακόμα και με αφορμή το «προσφυγικό», στην αντιμετώπιση του οποίου υποτίθεται ότι διαμορφώθηκε ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα. Ξέρει πολύ καλά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζει πλέον σε τεντωμένο σχοινί. Έχει ακούσει τις προτροπές για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, από ισχυρούς παράγοντες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να αναβιώσει η ευρεία μνημονιακή πλειοψηφία του περασμένου καλοκαιριού, όχι μόνο στο επίπεδο της Βουλής, αλλά και στο επίπεδο της κυβέρνησης. Και ξέρει πολύ καλά ότι μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα φθείρει ανεπανόρθωτα τόσο τον ίδιο όσο και τη ΝΔ γενικότερα, φρενάροντας απότομα την επιχείρηση αναβάπτισής της (του).

Γι’ αυτό, λοιπόν, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό πλήρους ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα προσωπικά, υπολογίζοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να προκύψει κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε στη ΝΔ να δρέπει άνετα και ξεκούραστα το πολιτικό κέρδος από την ασφαλή και ακίνδυνη θέση της αντιπολίτευσης. Μπορεί αυτός να είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Μητσοτάκη και της ΝΔ και να τον στηρίζει με διάφορες πρωτοβουλίες, αν όμως τα πράγματα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φτάσουν στο απροχώρητο, τότε η ΝΔ θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να στηρίξει μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή να προκαλέσει εκλογές.

Σ’ αυτό το δίλημμα τα γεγονότα θα στριμώξουν άγρια τη ΝΔ, καθώς δεν θα έχουν να κάνουν πλέον με υποτιθέμενα πολιτικά σενάρια και ανάλογη παραφιλολογία, αλλά με ένα πρακτικό πρόβλημα, το οποίο θα συνοδεύεται από μεγάλες πιέσεις, τόσο εγχώριας όσο και αλλοδαπής προέλευσης. Τότε θα φανεί και το πραγματικό υποτελές πρόσωπο της ΝΔ, η οποία δεν έπαψε ποτέ να είναι ξενόδουλη και εντολοδόχος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mpros-gkremos-kai-pisw-rema-gia-th-nd#ixzz43dbsZ9Cz

Exit mobile version