Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 ως αφορμή για αναζήτηση της αλήθειας απέναντι στην άγνοια και τον σκοταδισμό του αντεθνισμού

Η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 ως αφορμή για αναζήτηση της αλήθειας απέναντι στην άγνοια και τον σκοταδισμό του αντεθνισμού

Οι περισσότεροι μετανεωτερικοί επιστήμονες της χώρας, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η επανάσταση του 1821 αποτελεί , δίχως αμφιβολία, πηγή εθνικής υπερηφάνειας για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, έχουν προβεί πολλάκις στο παρελθόν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα σε παρεκκλίνουσες ερμηνείες αυτού του γεγονότος. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τις ιερές έννοιες της αλήθειας και της ελευθερίας της έκφρασης και εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην αλλοίωση της ελληνικής ιστορίας, είτε υποβαθμίζοντας τον εθνικό χαρακτήρα της επανάστασης, είτε παρουσιάζοντας την οθωμανική αυτοκρατορία ως πολυπολιτισμικό παράδεισο, είτε απορρίπτοντας πλήρως την φυλετική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνικού έθνους. Και μάλιστα, πολλοί εξ’ αυτών, έχοντας παρεισφρήσει στα ανώτερα κλιμάκια της διακυβέρνησης της χώρας, δεν διστάζουν να αντιπαρατεθούν στις βασικές επιταγές του Συντάγματος.

Όσον αφορά τον χαρακτήρα της ελληνικής επανάστασης, το ακόλουθο απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι επρόκειτο για Εθνεγερσία: «Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν απ’ όσαις γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος…ο εδικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτον με έναν λαό οπού ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωρισθεί, ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί…» Πέραν τούτων, τα γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν τον εθνικό χαρακτήρα της επανάστασης: Έλληνες πολέμησαν απέναντι σε Τούρκους. Δεν σημειώθηκε κάποια μάχη ανάμεσα σε φτωχούς Έλληνες και Τούρκους και πλούσιους Έλληνες και Τούρκους.

Όσον αφορά, την πολυπολιτισμική και πολυφυλετική «όαση» αυτής της περιόδου, παρατίθενται οι ακόλουθες ιστορικές πληροφορίες:

Φυσικά, η πεποίθηση η οποία για κάποιο λόγο προκαλεί ευχαρίστηση και ηδονή σε ορισμένους διανοουμενίστικους κύκλους, είναι ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν αποτελούν παρά μια μείξη σλαβικών και τουρκικών στοιχείων. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η επιστήμη ,ως υπηρέτης της αλήθειας, νικά την άγνοια, τον σκοταδισμό και την δεισιδαιμονία.

Πέρα από αφορμή για εθνική υπερηφάνεια και παράδειγμα προς μίμηση, η Εθνεγερσία του 1821, αποτελεί και ένα εργαλείο για την αναζήτηση της αλήθειας απέναντι στον σκοταδισμό. Όταν λοιπόν κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο, προβαίνουν σε σοβαρά ατοπήματα αμφισβητώντας ιστορικά γεγονότα ή απεμπολώντας την εθνική υπόσταση της παιδείας, οφείλουν να γνωρίζουν πως όχι μόνο δεν σέβονται το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο επιτάσσει την ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων (άρθρο 16, παρ.2), αλλά διαπράττουν ύβρη απέναντι στην αμεροληψία, την επιστήμη και την αλήθεια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-ethnikh-paliggenesia-tou-1821-ws-aformh-gia-anazhthsh-ths-alhtheias-apena#ixzz43xt4fqEd

Exit mobile version