Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού η σημερινή και πολλές φορές με ρωτούν εάν ο αυτισμός γιατρεύεται. Η απάντηση είναι όχι. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν, μα για να μπορέσει ένας άνθρωπος που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού να ζήσει «φυσιολογικά» θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να μάθουμε για τον αυτισμό του και να τον αποδεχτούμε με τις ευχάριστες ή δυσάρεστες ιδιαιτερότητές του.
Μόλις ένας γονέας πάρει την γνωμάτευση του παιδιού του από τον αναπτυξιολόγο στα χέρια του και διαβάσει Δ.Α.Δ (Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές) τον κυριεύει το πένθος και προσωπικά δεν αδικώ τον γονέα, θα πρέπει να αλλάξει την ζωή της οικογένειάς του και την δική του, θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες και νέα δεδομένα.
Αυτισμός, σύνδρομο Αsperger, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμός, όλα ταυτίζονται μεταξύ τους, όλα είναι αυτισμός.
Αυτό που δημιουργεί τον αυτισμό δεν το γνωρίζουμε, κάποιοι αναφέρουν πως είναι μια γενετική ανωμαλία, άλλοι πως δημιουργείται από εμβόλια και άλλοι υποστηρίζουν πως απλά είναι κληρονομικό. Την δεκαετία του 80 ένα στα 12.000 παιδιά γεννιόταν στο φάσμα του αυτισμού, πλέον το ποσοστό έχει αυξηθεί ανησυχητικά με 1 στα 80 παιδιά περίπου να γεννιέται στο φάσμα.
Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής ως αποτέλεσμα μίας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι επιπτώσεις της αφορούν τους τομείς της κοινωνικής συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο αυτισμός είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που παρουσιάζονται σε κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο και βαθμό και για αυτό το λόγο η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Επιγραμματικά θα αναφέρω τα προβλήματα σε άτομα με αυτισμό.
- Διαταραχή της κοινωνικής επαφής και αλληλεπίδρασης
- Επαναληπτικές συμπεριφορές
- Διαταραχή στη λεκτική ή μη επικοινωνία
Ο αυτισμός όμως έχει και επίπεδα, ένα άτομο μπορεί να έχει ήπιο, μέτριο ή σοβαρό αυτισμό. Αυτοί οι ορισμοί αναφέρονται στο βαθμό (διάρκεια, συχνότητα ή ένταση) των συμπεριφορών όταν το άτομο εκδηλώνει αυτιστικά στοιχεία.
Συχνά ακούω μητέρες να αναφέρουν πως το παιδί τους δεν έχει καλή βλεμματική επαφή, πως ηχολαλεί, πως έχει εμμονές με αντικείμενα και συμπεριφορές, πως κάνει στερεότυπες κινήσεις, πως έχει ασυνήθιστα καλό μνημονικό, πως θέλει να είναι μόνος και πως δεν εκφράζει συναισθήματα. Αυτά και μερικά ακόμη είναι αυτιστικά σημάδια και συμπεριφορές, όχι μεμονωμένα κάποιο από αυτά αλλά περισσότερα από 5-6 συμπτώματα μαζί.
Ο Αυτισμός είναι μια κρυμμένη αναπηρία, αόρατη στο γυμνό μάτι, έτσι ώστε οι άλλοι δεν βλέπουν τι περνούν αυτά τα άτομα. Ενημερωθείτε για τον αυτισμό, όσο πιο έγκυρη διάγνωση τόσο το καλύτερο.
Μάθετε πώς να συμπεριφέρεστε σε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, το έχω αναφέρει ξανά πως ο αυτισμός είναι μοναδικότητα και όχι κατάρα.
Είμαι βέβαιη πως ένας άνθρωπος με αυτισμό θα ήθελε να μας πει «Μην προσπαθείς να με αλλάξεις, προσπάθησε να με καταλάβεις.»
Η Χρυσή Αυγή είναι πάντα ευαισθητοποιημένη με τέτοιου είδους θέματα και τα προβάλλει, επίσης δεν ξεχνάει ποτέ να βρίσκεται στο πλευρό ανθρώπων που έχουν ανάγκη την προστασία μας.
Πηνελόπη Κιοσσέ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/2-apriliou-pagkosmia-hmera-autismou#ixzz44erP6pnk