Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.
Για να μάθει την γλώσσα ένας Έλληνας που εργάζεται στην Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο, χρειάζεται να πληρώσει 1800 ευρώ το εξάμηνο. Στην Ελλάδα το κόστος σπουδών μετακυλίεται στους φορολογούμενους! 275.000 για 153 λαθρομετανάστες που αποφοιτούν…
Δόξα στις ΜΚΟ και στον συριζαίο Φίλη αλλά και στην αριστεροσύνη των καθηγητών του ΕΚΠΑ. Να ρωτήσουμε; Θα πληρωθούν για τα μαθήματα και για τις ώρες παράδοσης των μαθημάτων;
Τι και αν τα προβλήματα στον χώρο της παιδείας στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται καθημερινά; Η κυβέρνηση φαίνεται να υλοποιεί ΜΟΝΟ τα σχέδιά της για την εκπαίδευση των (λαθρο)μεταναστών.
Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης εξάλλου, το έχει δηλώσει «κανένας πρόσφυγας μόνος του. Κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά».
Έτσι, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε σχέδιο ένταξης μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά παιδιά αλλά και ενήλικες που θα αποφασίσουν να μείνουν στην Ελλάδα. Εξάλλου, η Σύνοδος των πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε στη Μυτιλήνη παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, εστίασε στις δυνατότητες περαιτέρω δραστηριοποίησης των πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την υποστήριξη των προσφύγων.
Η εκπαίδευση των πρώτων 153 “φοιτητών” που αποφοιτούν στις 23 Μαϊου, έγινε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning και, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος, ο ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Πετράκης, καθ’ όλη τη διάρκειά των μαθημάτων οι συμμετέχοντες λάμβαναν εκπαιδευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους διδάσκοντες. Επίσης, παρασχέθηκε στους αλλοδαπούς φοιτητές η απαραίτητη διοικητική, γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη.
Μάλιστα, για την πιο αποτελεσματική οργάνωση και εποπτεία της εκπαίδευσής τους, δημιουργήθηκαν τέσσερα επιμέρους ηλεκτρονικά τμήματα.
Να σημειώσουμε εδώ πως περίπου οι μισοί φοιτητές που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα δήλωσαν πως ήταν ήδη σπουδαστές στη χώρα τους, πριν αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν. Για την ακρίβεια, η δήλωση τους έγινε δεκτή, ενώ δεν προσκομήθηκε κανένα απολύτως δικαιολογητικό…
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «εικοσιένας ωφελούμενοι του Κέντρου μας, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μαθήματα γλώσσας, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι αιτούντες διεθνούς προστασίας και πρόσφυγες από την Αφρική, 20-40 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα λιγότερο από ένα έτος, ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα».
Τη διευκόλυνση των ωφελουμένων έχει αναλάβει η ομάδα του προγράμματος Απασχολησιμότητας που υλοποιείται στο Κέντρο Αλληλεγγύης από τη ΜΚΟ Praksis. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος, Βάγια Καλτσή, «οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα οργανωμένο on line course ελληνικής γλώσσας όσο και από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα θετικές έως και ενθουσιώδεις. Επρόκειτο ούτως ή άλλως για μια εκφρασμένη επιθυμία συμμετεχόντων στη συμβουλευτική που δυσκολεύονται πάρα πολύ να απευθυνθούν στην αγορά εργασίας λόγω της γλώσσας. Τα υπάρχοντα προγράμματα εκμάθησης ελληνικών δεν προσέφεραν μια συστηματική, δομημένη και με δυνατότητα πιστοποίησης της γνώσης, δυνατότητα».
Υ.Γ. Σήμερα 153 πτυχιούχους, αύριο 1153 και σε λίγα χρόνια οι λαθρομετανάστες πτυχιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες… Εισάγονται και χωρίς δικαιολογητικά και τίτλους σπουδών, τι άλλο θέλετε; Με γειά μας και εις την υγεία των κορόϊδων…