Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016, κατά τη συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ενώ, μέσω του έργου του, το οποίο στη βάση του είναι ηρωικό και λαϊκό, διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα. Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το 1924, συνεργάστηκε με το περιοδικό η «Διάπλασις των Παίδων». Ωστόσο, πέρα από την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία, ασχολήθηκε ενεργά με ορειβατικές εκδρομές στα βουνά της Αττικής, στρεφόμενος παράλληλα στον αθλητισμό. Τότε ήρθε σε επαφή με το έργο του Καβάφη και του Κάλβου, αποκτώντας επαφή με την αρχαία λυρική ποίηση.
Το 1940, με την έναρξη του πολέμου, κατατάχθηκε ως ανθυπολοχαγός. Το 1943 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Κύκλου Παλαμά», ενώ από το 1945 ξεκίνησε η συνεργασία του με το περιοδικό «Τετράδιο», παρουσιάζοντας το ποιητικό του έργο «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». Ωστόσο, ο πόλεμος του 1940 τον ενέπνευσε για την δημιουργία και άλλων έργων, όπως είναι η «Καλοσύνη στις Λυκοποριές», η «Αλβανιάδα», καθώς και η ανολοκλήρωτη «Βαρβαρία».
Το 1948, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας στη Σορβόννη. Στην Ελλάδα επέστρεψε τo 1952 και έγινε μέλος της λογοτεχνικής «Ομάδας των Δώδεκα». Το επόμενο έτος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού και του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Κορυφαία δημιουργία του υπήρξε το «Άξιον Εστί», μέσω του οποίου διεκδίκησε μια θέση στην εθνική λογοτεχνία. Το 1965 του απονεμήθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο το παράσημο του Ταξιάρχου του Φοίνικος. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη δεκαετία του ’70 αρνήθηκε την πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής, καθώς πάγια αρχή του υπήρξε η μη ανάμειξη του με την πολιτική.
Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία». Ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, η ίδρυσε έδρας νεοελληνικών σπουδών, με τίτλο «Έδρα Ελύτη», στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ και η απονομή του αργυρού μεταλλίου Benson από τη Βασιλική Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου.
Ο Οδυσσέας Ελύτης απεβίωσε στις 18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.
Τ.Ο. Πιερίας: Την Κυριακή 10 Απριλίου κλιμάκιο συναγωνιστών της Χρυσής Αυγής Πιερίας έδωσε το παρόν στην τελετή Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της σφαγής από τους κομμουνιστές, το βράδυ της 30ης Μαρτίου 1946 στον σταθμό Χωροφυλακής του Λιτόχωρου Πιερίας. Πριν από 70 χρόνια η σφαγή 12 αθώων χωροφυλάκων και στρατιωτών αποτέλεσε το γεγονός αφετηρία της έναρξης του συμμοριτοπολέμου. Η Χρυσή Αυγή πάντα τιμά τα εθνικά ιστορικά γεγονότα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, που αδιαφορούν ή και διαστρεβλώνουν την εθνική ιστορία.
Συγκινητική υπήρξε η ομιλία του μόνου επιζώντα της σφαγής, Νικολάου Παπακωνσταντίνου, που σώθηκε βαριά τραυματισμένος. Εκ μέρους της Τοπικής Οργάνωσης Χρυσής Αυγής Πιερίας, στο τέλος της τελετής, στεφάνι κατέθεσε ο πρεσβύτερος όλων Παναγιώτης Ρούτσας, ο οποίος έζησε ως έφηβος τα τραγικά γεγονότα του συμμοριτοπολέμου και τα εγκλήματα των κομμουνιστών.
Σέρρες: Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οχυρωματική γραμμή του Ρούπελ, εμπνευστής και δημιουργός της οποίας ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς, παρέστη και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, ο συναγωνιστής Θεόδωρος Τζαμπάζης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους. Επίσης, παρέστη και εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Κύπρου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn466#ixzz45gREIg4m