Την Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016, κατά την καθιερωμένη συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα τον «Ηρωικό Πεσιμισμό», και κατ’ επέκταση την έννοια του «Θανάτου», όπως οι έννοιες αυτές αποτυπώθηκαν μέσα από την αρχαία ελληνική τραγωδία, κυρίως στην κλασική της μορφή, της οποίας κύριοι εκφραστές υπήρξαν ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής.
Αρχικά αναλύθηκε αυτή καθεαυτή η έννοια του «τραγικού στοιχείου», το οποίο μετατρεπόμενο ουσιαστικά σε μια μορφή τέχνης οδηγούσε στην αποκάλυψη του κοσμικού «είναι» και της σκληρότητας της κοσμικής τάξης, με απώτερο σκοπό την μεταλαμπάδευση ανώτερων αρχών και αξιών στον απλό άνθρωπο. Η τραγωδία, ως παλιννόστηση του Ομηρικού Ιδεώδους, διαπραγματευόμενη την οδύνη, τον πόνο, την θλίψη, τον θάνατο και τον παραλογισμό πολλές φορές της ανθρώπινης ύπαρξης, ουσιαστικά φανέρωνε την φυσική πραγματικότητα.
Στο αξιακό σύστημα των αρχαίων Ελλήνων, ο θάνατος δεν ταυτιζόταν με την παθητικότητα και την αδράνεια, καθώς μέσα από το «τέλος» διαφαινόταν ένα άλλο είδος ενεργητικότητας, που θα σημάδευε παντοτινά ότι είχε πράξει ο άνθρωπος όσο ήταν εν ζωή και τελικά τον τρόπο που είχε επιλέξει να ζήσει. Με αυτό τον τρόπο, ως πανανθρώπινος νόμος, εμπεριέχοντας εντός του ταυτόχρονα το τέλος και την αναγέννηση, αναδείχθηκε στην σημαντικότερη πολεμική αρετή, όταν ερχόταν ως επισφράγισμα ενός ηρωικού τρόπου ζωής.
Ένας τέτοιος θάνατος γινόταν αντιληπτός ως ένα είδος εξέλιξης, καθώς ο ήρωας ερχόταν εγγύτερα στο θείο στοιχείο. Έφτανε έτσι στη «θέωση», αφού πρώτα είχε «πάθει» με τρόπο οδυνηρό και τραγικό, για να στεφανωθεί στο τέλος με δόξα και λαμπρότητα, κερδίζοντας μια θέση στη σφαίρα των «Αθανάτων».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-metwpo-neolaias-sta-bhmata-twn-archaiwn-progonwn-mas-suzhthsh-me-thema-t#ixzz48H8DWw2F