Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το «συμπληρωματικό Μνημόνιο» ως προάγγελος ενός νέου εθνοκτόνου Μνημονίου

Το «συμπληρωματικό Μνημόνιο» ως προάγγελος ενός νέου εθνοκτόνου Μνημονίου

Καθώς «τα γραπτά μένουν», θεωρούμε ότι δεν χωράει καμία άλλη προσέγγιση διαβάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ανακοίνωση του έκτακτου Eurogroup, το οποίο έγινε πριν από μία εβδομάδα.

«Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες μέρες την τεχνική εργασία σε επίπεδο συμφωνίας εμπειρογνωμόνων για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ανυπομονεί να λάβει γρήγορα το προσχέδιο του συμπληρωματικού Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους λίστας των προαπαιτουμένων μέτρων, όπως και της έκθεσης συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση».

Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται ευθέως λόγος για συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα επόμενα προαπαιτούμενα και την έκθεση συμμόρφωσης της εγχώριας κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της πρώτης αξιολόγησης και το πλαίσιο του νέου μηχανισμού προληπτικής αυτόματης δημοσιονομικής παρέμβασης, η οποία έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως «κόφτης» στην πολιτικό – δημοσιογραφική αργκό.

Το αν αυτό το συμπληρωματικό Μνημόνιο θα ονομαστεί «τέταρτο» ή «3α» ή κάπως αλλιώς, ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι ότι στο τρίτο Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού θα προστεθεί «κάτι ακόμα». Και καθώς η συζήτηση για την νέα αναδιάρθρωση του χρέους μεταφέρεται στο 2018, όταν θα λήγει το τρίτο Μνημόνιο, μπορούμε από τώρα να μιλήσουμε για ένα ακόμα Μνημόνιο, αμέσως μόλις λήξει το τρέχον.

Μιλάμε, λοιπόν, για Μνημόνιο διαρκείας, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εκπλήσσει, καθώς το τρίτο Μνημόνιο αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι «Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη».

Πριν καν περάσει έστω και ένα έτος από τότε που υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  ετοιμάζεται να υπογράψει το πρώτο συμπληρωματικό Μνημόνιο, ενώ μεταθέτοντας την συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος του τρέχοντος «προγράμματος» έβαλε τις βάσεις για το επόμενο Μνημόνιο.

Είναι προφανές ότι το 2018, όταν θα συζητείται η επιμήκυνση των λήξεων του χρέους, θα έχουμε την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προέρχεται από την φαρέτρα του «νέου συνταγματικού τόξου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-sumplhrwmatiko-mnhmonio-ws-proaggelos-neou-mnhmoniou#ixzz48pwNdTqD

Exit mobile version