Τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016, κατά την καθιερωμένη συνάντηση του Μετώπου Νεολαίας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα το σπαρτιατικό πολίτευμα, το οποίο έχει συζητηθεί περισσότερο από όλους τους θεωρητικούς της αρχαιότητας, πολλοί εκ των οποίων το έχουν αναφέρει και ως το ιδανικό.
Εμπνευστής του συγκεκριμένου πολιτεύματος υπήρξε ο Λυκούργος, ο οποίος νομοθέτησε τη Μεγάλη Ρήτρα, δημιουργώντας την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της εποχής. Παράλληλα, μέσω των καινοτόμων μεταρρυθμίσεων του κατόρθωσε να θέσει όλους τους πολίτες στην υπηρεσία της πόλης. Πιο αναλυτικά, η σπαρτιατική πολιτεία, που αποτελούνταν από πέντε κώμες, χωριζόταν σε τρεις φυλές. Δύο ισόβιοι Βασιλείς, προερχόμενοι από τις οικογένειες των Ευρυποντιδών και των Αγιάδων, ηγούντο της Σπάρτης. Συμβουλευτικό όργανο τους ήταν η Γερουσία, που αποτελούνταν από εικοσιοκτώ ισόβια μέλη, άνω των 60 ετών, εκλεγμένα από την Απέλλα. Ακόμη, από την Απέλλα εκλέγονταν και οι πέντε Έφοροι, ένας για κάθε κώμη και θητεία ενός έτους.
Βασικό τους μέλημα ήταν να ελέγχουν εάν τηρούνταν οι νόμοι. Επιπλέον, δύο Έφοροι συνόδευαν τον Βασιλιά στις εκστρατείες του, με τη δυνατότητα να τον καταγγείλουν κατά την επιστροφή στην πόλη, για κακή διοίκηση του στρατεύματος και λανθασμένες αποφάσεις. Τέλος, όλοι οι Όμοιοι, που είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, απάρτιζαν την Απέλλα, οι εξουσίες της οποίας περιορίζονταν στο να εγκρίνει ή να απορρίπτει δια βοής τις προτάσεις των ηγετικών ομάδων.
Συνοψίζοντας, οι νόμοι του Λυκούργου, μοιράζοντας τον κλήρο σε όλους τους Σπαρτιάτες και δημιουργώντας τα δημόσια συσσίτια, εξασφάλισαν τις βασικές ανάγκες σίτισης ολόκληρου του πληθυσμού. Επίσης, με την καθιέρωση νομισμάτων από σίδηρο, αποθάρρυναν την καθημερινή χρήση τους, καθώς και την επίδειξη πλουτισμού. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της σπαρτιατικής πολιτείας παρέμεινε αναλλοίωτος, μέσω της περιοδικής αποπομπής των ξένων, γνωστή και ως «ξενηλασία», καθώς και της απαγόρευσης των ταξιδιών των πολιτών της.
Στόχος τους ήταν η δόμηση μιας κοινωνίας πολιτών, των οποίων η ζωή θα περιστρέφεται και θα διέπεται από την έννοια της τιμής και του θάρρους. Ο Λυκούργος ήταν αυτός που εξασφάλισε ομόνοια, ασφάλεια και διαφύλαξε την ελευθερία της Σπάρτης, με την έννοια ότι φρόντισε να είναι αυτάρκης, δίχως εσωτερικούς δυνάστες και εξωτερικούς κατακτητές.
Μερίμνησε ώστε να αποκτούν όλοι οι πολίτες της Σπάρτης τον ίδιο τρόπο ζωής και την ίδια εκπαίδευση, η οποία θα αποσκοπεί στη γενναιότητα των ανδρών, τους οποίους θα διέπει η πολεμική αρετή (ανδρεία) και η σωφροσύνη, ώστε να συγκρατούν την κοινωνική συνοχή.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/hmera-leitourgias-metwpou-neolaias-omilia-me-thema-to-politiko-susthma-ths#ixzz490ikkud5