Εκατοντάδες Εθνικιστές γέμισαν τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα: “Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς”.
Από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη
“Και με την ίδια ορμή αυτείνοι οι Τούρκοι και πασσάδες, οπού σκότωσαν τους ολίγους και τον Διάκον, κινήθηκαν, όλη αυτείνη η δύναμη, να μπούνε εις τα Σάλωνα και ’σ τ’ άλλα μέρη να εφοδιάσουνε τους ντόπιους Τούρκους και να λύσουνε και τους πολιορκημένους, οπού ’ταν εις το κάστρο Σαλώνου, Λιβαδειάς, Αθήνας και τ’ άλλα μέρη αυτά, και να προχωρέσουν δια την Πελοπόννησο. Ήταν ο Ομέρ Βεργιόνης κι’ άλλοι πασσάδες, όλο διαλεμένο και πολύ ασκέρι. Και εις το χάνι της Γραβιάς εκλείστη ο Δυσσέας, ο κακός πατριώτης, κι’ ο Γκούρας κι’ άλλοι και πολέμησαν μ’ αυτείνη την μεγάλη δύναμιν εκατό ανθρώποι. Και φαίνονται ως την σήμερον οι τάφοι των Τούρκων εκεί εις το χάνι. Και τους αφάνισαν, και τους χάλασαν όλα τους τα σκέδια. Και γλύτωσε ο κόσμος, οπού θα σκλάβωναν αυτείνοι τους περισσότερους και μπορούσε να κιντυνέψη κι’ όλη η πατρίς, Ρούμελη και Πελοπόννησο (ότ’ ήταν αυτά τα πρώτα κινήματα), αν προχωρούσανε μέσα και να ’βγαιναν και τους πολιορκημένους Τούρκους.
Πατρίς, να μακαρίζης γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών.
Όλους αυτούς να τους μακαρίζης. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνης εκείνους οπού πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων, κ’ εκείνους οπού αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μίαν μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, εις το χάνι της Γραβιάς, κ’ εκείνους οπού λυώσανε τόση Τουρκιά και πασσάδες εις τα Βασιλικά, κ’ εκείνους οπού αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια εις την Λαγκάδα του Μακρυνόρου, οπού πολεμήθηκαν συνχρόνως σε αυτές τις δυο θέσες, οπού ’ναι τα κλειδιά σου, ένα η Πόρτα του Μακρυνόρου και τ’ άλλο των Θερμοπύλων.”
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 στα γραφεία της Τ.Ο. Αθηνών στα πλαίσια των προγραμματισμένων ομιλιών ιστορικού περιεχομένου στις Τοπικές Οργανώσεις του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από την συναγωνίστρια Χ.Κ. με θέμα “Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς”. Η συναγωνίστρια αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και εξηύρε την αντρειοσύνη και την Φιλοπατρία του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των παλικαριών του, τόνισε ότι η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο επειδή οι Τούρκοι είχαν μεγάλες απώλειες (330 νεκρούς και 800 τραυματίες) ενώ η ελληνική πλευρά είχε μόλις 6 νεκρούς μαχητές, αλλά η στρατηγική επιτυχία της μάχης ήταν μεγάλη, αφού εμπόδισε την κάθοδο του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο και διευκόλυνε τη νίκη στο Βαλτέτσι που εμψύχωσε την επανάσταση.
Συγκεκριμένα, μετά τη μάχη στη Γραβιά, ο Βρυώνης συγκλονίστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την εκστρατεία του και να υποχωρήσει στην Εύβοια, για να συναντήσει αργότερα τις δυνάμεις του Κιοσέ Μεχμέτ. Έτσι παρεμποδίστηκε η κάθοδος ενός τόσο ισχυρού στρατού στην Πελοπόννησο, όπου η επανάσταση ακόμα δεν είχε εδραιωθεί, ενώ συνέβαλε στην έναρξη του αγώνα και στη δυτική Ελλάδα.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος πραγματοποιήθηκε ομιλία, με θέμα: ”Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς” από την Συναγωνίστρια Μαργαρίτα Σμπούκη. Η συναγωνίστρια παρέθεσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του όλα τα ιστορικά στοιχεία από την επική Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς.
Τ.Ο. Θεσσαλονίκης: Με μεγάλη συμμετοχή φίλων και υποστηρικτών του Κινήματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου από τον συναγωνιστή Καρανικόλα Χρήστο, η ομιλία για τη ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς το Μάιο του 1821, στα πλαίσια του θεματικού κύκλου «Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής «Το σύγχρονο ανθελληνικό κατεστημένο προσπαθεί να αποδομήσει όλες τις ένδοξες μορφές της ελληνικής ιστορίας, πλήττοντας στην ουσία τις ρίζες του Έθνους. Ήρωες όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πιο απτό παράδειγμα της συνέχειας του Ελληνισμού στο χρόνο, αφού σαν νέος Λεωνίδας στάθηκε στις δικές του Θερμοπύλες και δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε αυτή την ολοζώντανη παράδοση».
Οι Συναγωνιστές και οι φίλοι της Τ.Ο. Σαλαμίνος, έδωσαν το παρόν, στην ομιλία του Συναγωνιστή Λάζαρου Μ. στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας. Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς απετέλεσε σταθμό στην Ελληνική επανάσταση του 1821, αφού αναχαίτισε και ταπείνωσε τον Ομέρ Βρυώνη και 8.000 Τουρκαλβανούς. Οι 120 άνδρες του Οδυσσέα Ανδρούτσου προστάτευσαν τον Εθνικό αγώνα σε μία από τις κρισιμότερες φάσεις του. Με το πέρας της ομιλίας και σε στάση προσοχής ψάλθηκε ο Εθνικός μας ύμνος και ο ύμνος του κινήματος.
Για ακόμη μια φορά τα γραφεία της Τ.Ο. Καβάλας ήταν γεμάτα από πλήθος μελών και φίλων του κινήματος μας για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ιστορίας που πλέον έχουν καθιερωθεί κάθε δεύτερη Τετάρτη. Πρώτος τον λόγο πήρε ο γραμματέας της Τ.Ο. Καβάλας, Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος μετά από μια σύντομη αναφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τόνισε ότι συνεχίζουμε τον Αγώνα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και απαντάμε στην λάσπη τούς ότι αφού μας πολεμάνε όλοι, πάμε καλά. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο συναγωνιστής Νίκος Καψαλίδης, ο οποίος έκανε μια εκτενής αναφορά στα γεγονότα της μάχης που εξελίχθηκε στο Χάνι της Γραβιάς. Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τους συναγωνιστές σε στάση προσοχής να ψάλλουν τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο του Κινήματος μας.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ο. Πειραιώς, στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, ομιλία, με θέμα: ”Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς” από τον Συναγωνιστή Ιωάννη Τσέπολα. Ο ομιλητής παρέθεσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του όλα τα ιστορικά στοιχεία από την επική Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους το πλήρες και αληθές ιστορικό μίας από τις καθοριστικότερες μάχες που έδωσαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας στον Αγώνα για Ελευθερία.
Τ.Ο. Πύργου: Συνεχίζονται στην τοπική μας οργάνωση τα Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας όπως σε όλες τις πόλεις και το θέμα της τελευταίας συγκέντρωσης ήταν η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς. Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη. Τα θύματα των Τούρκων ήταν πολυάριθμα. 330 νεκροί και 800 τραυματίες μέσα σε λίγες ώρες. Οι Έλληνες έχασαν μόνο 6 πολεμιστές. Η στρατηγική επιτυχία της μάχης αυτής ήταν μεγάλη. Εμπόδισε την κάθοδο του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο και διευκόλυνε τη νίκη στο Βαλτέτσι που εμψύχωσε την επανάσταση.
Τ.Ο. Δυτικής Αττικής: Με μεγάλο ενδιαφέρον Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες παρακολούθησαν την ομιλία του Συναγωνιστή Ιωάννη Κύρογλου με θέμα ομιλίας το χάνι της Γραβιάς, ο ομιλητής εξιστόρησε τα γεγονότα που εξελίχθηκαν γύρω από την στρατηγικής και ιστορικής σημασίας μάχη της Γραβιάς και ανέδειξε την ηρωικότητα των Ελλήνων πολεμιστών έναντι στις ορδές των βαρβάρων που εκείνες τις μέρες έγραψαν άλλη μια σελίδα στη λαμπρή ιστορία του ένδοξου αυτού τόπου.
Τετάρτη 18 Μαΐου και η Τοπική Οργάνωση Σπάρτης πραγματοποίησε το τρίτο μάθημα Ελληνικής Ιστορίας με θέμα ”Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς” και με ομιλήτρια την συναγωνίστρια Καραβέργου Βασιλική.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου στην Τοπική Οργάνωση Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε ιστορική ομιλία του Συναγωνιστή Βούρβαχη Ασημάκη με θέμα: Το Χάνι της Γραβιάς.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias-h-machh-sto-chani-ths-grabias-fwtoreportaz-apo#ixzz497MzJIfp
Reblogged this on Macedonian Ancestry.