Οι πλαστοί τίτλοι σπουδών στο δημόσιο ήταν ένα «μυστικό», που το ήξεραν όλοι και κανείς δεν τολμούσε να πει δυνατά, γιατί αφορούσε μεγάλο μέρος από την εκλογική πελατεία όλων των κομμάτων του μεταπολιτευτικού κατεστημένου. Η όποια κατά καιρούς εμφάνισή του στη δημοσιότητα, υποχωρούσε σύντομα κάτω από τις αφόρητες πιέσεις «των δικών τους παιδιών», τα οποία είχαν κάνει χρήση τέτοιων τίτλων.
Η πρόσφατη επανεμφάνιση του θέματος στην επικαιρότητα είναι εξίσου παραπλανητική και εξόχως προκλητική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επανεξετάζει τα πτυχία των Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν, μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α΄ 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ, που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας, λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών, θα έπρεπε να χορηγηθούν κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ – πάντα σύμφωνα με το υπουργείο – με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015.
Μετά από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, η υπόθεση διαβιβάστηκε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008).
Δυστυχώς όμως αυτή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και ένας εύκολος τρόπος να λυθεί το θέμα χωρίς πρακτικά να θιγεί κανένας. Εκτός από την κατάφωρη αδικία σε βάρος όσων με κόπο απέκτησαν νόμιμους τίτλους, έτσι όπως αναδείχτηκε το θέμα, φαίνεται να αφορά κατόχους τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχετικά πολύ περιορισμένο αριθμό, 2.500 χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα «νομιμοποιήσουν» την παρανομία τους με μια τυπική μάλλον διαδικασία εξετάσεων.
Αν πράγματι ήθελαν να ψάξουν το θέμα, θα έπρεπε να ερευνήσουν και πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων εξωτερικού και μάλιστα αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ, τους κατέχουν νόμιμα. Πρόκειται για μια ολόκληρη βιομηχανία παροχής τίτλων σπουδών, με την ενσωμάτωση επαγγελματικής εμπειρίας και την πιστοποίηση ανύπαρκτων προσόντων. Εδώ το θέμα αφορά υπαλλήλους, που λόγω αυξημένων προσόντων κατέχουν θέσεις ευθύνης και φυσικά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ οι εμπλεκόμενοι καλύπτουν ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
Παραδειγματικά και μόνο αναφέρεται ο χώρος των εκπαιδευτικών, όταν, κατόπιν καταγγελιών συνδικαλιστικών στελεχών το 2011, η τότε υπουργός Α. Διαμαντοπούλου, διαπίστωσε, μετά από σχετική έρευνα, την ύπαρξη τουλάχιστον 3.500 «ύποπτων» τίτλων, τους οποίους χορηγούσαν παραρτήματα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού με τουλάχιστον περίεργες διαδικασίες. Παρά το ότι ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση, αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το θέμα θάφτηκε στη συνέχεια.
Κανένας δεν αντέδρασε, γιατί όλοι ήταν συνένοχοι και οι εμπλεκόμενοι καλύπτουν ολόκληρο το «δημοκρατικό τόξο». Είναι τουλάχιστον προκλητικό να διαγκωνίζεται σήμερα η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση στο ρόλο του τιμητή της νομιμότητας, όταν αμφότεροι έχουν διαπράξει αίσχη, στο όνομα της τακτοποίησης της εκλογικής τους πελατείας.
Καρανικόλας Χρήστος
Τ.Ο. Θεσσαλονίκης
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής: «Σύριζα και Ανέλ διασώζουν την εκλογική πελατεία τους – που διορίστηκε στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία – και για να συνεχίσουν να αμείβονται οι πλαστογράφοι, εξοντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-plasta-ptuchia-sto-dhmosio-kai-h-eklogikh-pelateia-tou-politikou-susthma#ixzz49nGnEe2f