Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η παράνοια της «πολιτικής ορθότητας» χτυπάει και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

Η παράνοια της «πολιτικής ορθότητας» χτυπάει και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

Η παράνοια της «πολιτικής ορθότητας»  εμφανίζεται, ως γνωστόν, ακόμη και στο χώρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Μάλιστα, γίνεται  με τόσο χοντροκομμένο και μονόπλευρο τρόπο έτσι ώστε να κάνει «μπαμ» η επιλεγμένη στόχευση. Έτσι, λοιπόν, συμβαίνει και με τον «ρατσισμό», ο οποίος φυσικά έχει πάντοτε μονόπλευρη στόχευση και κατεύθυνση.

Για να μην  φανεί ότι υπερβάλλουμε παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο από την ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος», το οποίο υπό τον τίτλο «Προκλητική ρατσιστική διαφήμιση για απορρυπαντικό ρούχων στην Κίνα» λέει τα εξής: «Αυτή η διαφήμιση μπορεί και να είναι η πιο ρατσιστική και προκλητική που έχει προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση. Η προέλευσή της είναι από την Κίνα και έχει να κάνει με ένα απορρυπαντικό ρούχων. Αυτό το απορρυπαντικό είναι τόσο ισχυρό που είναι ικανό να κάνει έναν άνδρα από μαύρο λευκό. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά δεν είναι. Το κόνσεπτ της διαφήμισης είναι εμπνευσμένο από παλαιότερη ιταλική διαφήμιση όπου μια γυναίκα έβαζε στο πλυντήριο έναν λευκό καχεκτικό άνδρα και μετά το τέλος της πλύσης έβγαινε από μέσα ένας όμορφος και γυμνασμένος μαύρος άνδρας.

Στην σημερινή εκδοχή η κατά τα άλλα πρωτότυπη ιδέα της διαφήμισης έχει ως εξής: Μια νεαρή Κινέζα ετοιμάζεται να βάλει πλυντήριο. Στο χώρο ξεπροβάλλει ένας μαύρος άνδρας που είναι μπογιατζής και την προκαλεί. Εκείνη τον αποπλανεί και τον καλεί κοντά της. Εκείνος την πλησιάζει για να την φιλήσει. Εκείνη του βάζει από το απορρυπαντικό στο στόμα, τον αρπάζει και τον χώνει μέσα στον κάδο του πλυντηρίου και βάζει μπροστά την συσκευή. Όταν τελειώσει η πλύση από τον κάδο αναδύεται ένας Κινέζος λευκός και πεντακάθαρος.

Η διαφήμιση προκαλεί αντιδράσεις και πολλά είναι τα sites που την χαρακτηρίζουν ρατσιστική και απαράδεκτη. Blogger του Shanghaiist blog εξοργισμένος με την διαφήμιση γράφει ότι δεν του προκάλεσε έκπληξη γιατί οι Κινέζοι έχουν τάσεις ρατσιστικές και μια ιδιαίτερη εκτίμηση στο λευκό δέρμα. Όμως όπως λέει μερικές φορές «αυτή η χώρα μπορεί να σε αφήσει εμβρόντητο».

Τι αντιλαμβανόμαστε, σύμφωνα πάντα με το πνεύμα της σύνταξης του εν λόγω κειμένου; Ότι αν σε μία τηλεοπτική διαφήμιση ένας μαύρος μπαίνει σ το πλυντήριο και …ασπρίζει τότε «Αυτή η διαφήμιση μπορεί και να είναι η πιο ρατσιστική και προκλητική που έχει προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση».

Όταν όμως το ίδιο σκηνικό έχει προηγηθεί νωρίτερα σε άλλη τηλεοπτική διαφήμιση, με άλλον λευκό να… μαυρίζει, εκεί δεν έχουμε ρατσισμό. Αντιθέτως, έχουμε «έναν λευκό καχεκτικό άνδρα», ο οποίος εξαιτίας της πλύσης γινόταν «ένας όμορφος και γυμνασμένος μαύρος άνδρας»… Τι δεν καταλαβαίνετε;

 

Σε τέτοιο βαθμό έχουν καλλιεργήσει την ενοχή και το κόμπλεξ κατωτερότητας στο σύγχρονο λευκό άνθρωπο, έτσι ώστε οτιδήποτε τον μειώνει να παρουσιάζεται ως φυσιολογικό και ένδειξη χιούμορ, ενώ μία αντίστοιχη συμπεριφορά σε μαύρο άνθρωπο να χαρακτηρίζεται εξ αρχής ως σκληρά ρατσιστική. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή.

Οι Κινέζοι, βεβαίως, δεν σκέφτηκαν έτσι, ούτε έλαβαν υπ’ όψιν τους την θεωρία της… μισαλλοδοξίας όταν γύριζαν τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Όσο για την Ευρώπη τα είπαμε: Η μόνη επιτρεπτή εκδοχή της διαφήμισης θα ήταν η ιταλική και η μόνη «πολιτικά ορθή» επεξήγηση αυτή που διαβάσαμε στην αναφορά από το «Πρώτο Θέμα». Έτσι, για να βλέπουμε πόσο διαφορετικά παρουσιάζονται δύο εντελώς όμοιες διαφημίσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-paranoia-ths-politikhs-orthothtas-chtupaei-kai-stis-thleoptikes-diafhmise#ixzz49tafKvL5

Exit mobile version