Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Χρυσή Αυγή τίμησε την 189η επέτειο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας – Φωτορεπορτάζ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την Γ’ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Τροιζήνα το 1827 και ουσιαστικά ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία του ελεύθερου και ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Επίσημη προσκεκλημένη του ιστορικού Δήμου και η Χρυσή Αυγή αφού είναι το Ελληνικό Εθνικιστικό κόμμα που η ιδεολογική του ταυτότητα και δραστηριότητα συνιστά την έκφραση της Εθνικής συνείδησης του Ελληνικού λαού σε τρέχοντα δύσκολα και “δίσεκτα” χρόνια.

Την Χρυσή Αυγή εκπροσώπησε ο συναγωνιστής Γιάννης Λαγός βουλευτής Β’ Πειραιώς αφού άλλωστε ο συναγωνιστής βουλευτής Α’ Πειραιώς Νίκος Κούζηλος υφίσταται την απαγόρευση εξόδου του από την περιοχή της Αττικής, λόγω της δικαστικής απόφασης του πανικόβλητου Ελληνικού κράτους από την ακάματη δραστηριότητα του κόμματος και της απήχησής του στον Ελληνικό λαό.

Σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα συγκίνησης  και υπερηφάνειας ο Γιάννης Λαγός κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του κόμματος και του Αρχηγού μας Νίκου Μιχαλολιάκου καταχειροκροτούμενος από τους απλούς πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία και το Ηρώο της τοπικής κοινότητος του Δήμου Τροιζήνας ενώ δέχθηκε συγχαρητήρια για την Εθνικά υπερήφανη, αξιοπρεπή και ασυμβίβαστη στάση της Χρυσής Αυγής από πλήθος πολιτών μελών της Χρυσής Αυγής αλλά και τοπικών επισήμων.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1827

Οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης είχαν οριστεί για την 1/9/1826 στο Ναύπλιο. Επειδή όμως εκεί γίνονταν συχνά ταραχές και η Κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να εδρεύει στο Μπούρτζι Ναυπλίου, η Εθνοσυνέλευση δεν θα μπορούσε να διεξαγάγει τις εργασίες της.

Έτσι όρισαν σαν τόπο συνάντησης τον Πόρο, στον οποίο όμως οι αντιπρόσωποι του ‘Εθνους δεν πήγαν γιατί διαφωνούσαν ως προς τον τόπο. Η επιτροπή τους κάλεσε για δεύτερη φορά, αλλά και πάλι δεν πήγαν. Τους κάλεσε στην Αίγινα, και στην Ερμιόνη, αλλά ούτε εκεί πήγαν. Τελικά, μετά από πολλές διαφωνίες, ορίστηκε σαν τόπος συγκέντρωσης η Τροιζήνα, για τις 19 Μαρτίου 1827 . Πράγματι, στις 19 Μαρτίου 1827, άρχισαν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης των αντιπροσώπων των τότε ελεύθερων περιοχών με πρόεδρο το Γεώργιο Σισίνη, γραμματέα το Ν. Σπηλιάδη, και φρούραρχο το Νικήτα Σταματελόπουλο.

Από τους 168 αντιπροσώπους που πήραν μέρος στην Γ’ Εθνοσυνέλευση οι 10 ήταν ιερωμένοι.

Κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή που είχε συσταθεί, υπεβλήθη στις 9/4/1827, “Σχέδιο οργάνωσης της Εκκλησίας” με εισηγητές τους αρχιερείς Κορίνθου Κύριλλος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Τριπόλεως Δανιήλ, Βρεσθένης Θεοδώρητος, και Ρέοντο Διονύσιος. Το Σχέδιο, που προέβλεπε Ιερά Σύνοδο με πενταμελή ή επταμελή, παρ’ ότι κρίθηκε χρήσιμο, δεν ψηφίστηκε.

Η Εθνοσυνέλευση επέλεξε στις 3 Απριλίου Κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια και παράλληλα όρισε μια τριμελή Αντι-Κυβερνητική Επιτροπή για να τον αναπληρώνει έως ότου αυτός έρθει στην Ελλάδα και αναλάβει την εξουσία. Την επιτροπή αυτή αποτελούσαν οι Γ. Μαυρομιχάλης, Ιωάν. Μακρής-Μηλαϊτης και Ιωαν. Νάκου.

Ταυτόχρονα η Εθνοσυνέλευση ανέθεσε την αρχηγία των ναυτικών δυνάμεων στον ναύαρχο Κόχραν, της ξηράς στον λόρδο Τζώρτζ και παράλληλα ψήφισε νέο σύνταγμα, “Το Σύνταγμα της Τροιζήνας” και εξέλεξε πρόεδρο της Βουλής το Νικόλαο Ρενιέρη. Μία ημέρα πριν από τη λήξη των εργασιών της, δηλαδή την 4/5/1827, η Εθνοσυνέλευση με το ΙΗ’ ψήφισμα, όρισε σαν έδρα της Κυβέρνησης και της Βουλής, το Ναύπλιο. Οι εργασίες της έληξαν στις 5 Μαϊου, αφού υπογράφτηκαν τα σχετικά ψηφίσματα.

Μετά τη λήξη των εργασιών η Αντικυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε στον Πόρο και όρισε τους εξής Γραμματείς της Επικρατείας, δηλαδή τους υπουργούς: Εξωτερικών τον Γ. Γλαράκη, Εσωτερικών και Αστυνομίας τον Α. Λόντο, Οικονομίας τον Γ. Μαυρομάτη, Πολεμικών τον Ανδρέα Μεταξά, Παιδείας και Δικαίου τον Γερ. Κώπα και προσωρινά των Ναυτικών τον Γ. Γλαράκη.

Παράλληλα, διαβιβάστηκε το ψήφισμα εκλογής του Κυβερνήτη, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1827 στον Ι. Καποδίστρια, που το έλαβε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία. Το ψήφισμα έφερε τις υπογραφές των 168 πληρεξουσίων (Κολοκοτρώνη και άλλων), οι οποίοι τον συνέχαιραν και τον παρακαλούσαν να έλθει το ταχύτερο.

Η Αντικυβερνητική επιτροπή διοίκησε από τον Πόρο, από τις 3 Απριλίου του 1827 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τότε ηρέμησαν τα πνεύματα στο Ναύπλιο και εγκαταστάθηκε εκεί μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Κυβερνήτη την Ελλάδας, τον Ι. Καποδίστρια, την 8/1/1828.

Το χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας φυλάσσεται στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην Πάτρα. Την ημερομηνία της Εθνοσυνέλευσης έγραψε σε πλάκα ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που βρέθηκε στη σχισμή του κορμού ενός δένδρου, κάπου προς το Βίδι.

Ο χώρος της Τροιζήνας όπου πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση το 1827, κηρύχθηκε ιστορικός τόπος και χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 839/28-08-74).

Στην Τροιζήνα δημιούργησε ο Καποδίστριας με διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου του 1828 το στρατόπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων της εποχής του που οργανώθηκε σε χιλιαρχίες. Τις πολεμικές σημαίες επέδωσε ο ίδιος ο Καποδίστριας. Από εκεί ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Καποδίστρια με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και πήγαν στην Πλάκα του Πόρου για να καταστείλουν την επανάσταση του Ανδρέα Μιαούλη. Στον Πόρο δημιούργησε Επιμελητήριο ανεφοδιασμού.

Μεταξύ των άλλων, με ένα ψήφισμά της, η Εθνοσυνέλευση, ανακήρυξε τον Αδαμάντιο Κοραή “ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ”.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-chrush-augh-timhse-thn-189h-epeteio-ths-g-ethnosuneleushs-ths-troizhnas-f#ixzz4A8p3WygG

Exit mobile version