Χρυσαυγίτες και Χρυσαυγίτισσες από ολόκληρη την Ήπειρο, πιστοί στα Εθνικά ιδεώδη, έδωσαν δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης του ολοκαυτώματος στο Κούγκι, με σκοπό να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο Τιμής στα ιερά χώματα που είναι ποτισμένα με το αίμα των προγόνων μας.
Μετά την κορύφωση των εκδηλώσεων στον ιστορικό χώρο, έγινε αναπαράσταση της ανατίναξης του μοναστηριού από τον καλόγερο Σαμουήλ. Ακολούθησε μνημόσυνο έμπροσθεν του παλαιοχριστιανικού Ναού του Αγίου Δονάτου σε μνήμη των πεσόντων ηρώων, οι οποίοι προτίμησαν τον ένδοξο θάνατο από την ατιμωτική σκλαβιά. Σε συνέχεια έλαβε χώρα προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και η τελετή έκλεισε με την απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου.
Οι κατά φαντασία κυβερνώντες αψήφησαν και αψηφούν καθημερινά την λαϊκή εντολή συνεχίζοντας απτόητοι το ολέθριο έργο τους που είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω των μνημονίων που η αριστερή κυβέρνηση υπογράφει με ιδιαίτερη χάρη και ευλυγισία, καθώς στόχος τους αφ΄ενός μεν η επιβολή στον καθημαγμένο λαό των τοκογλυφικών μνημονίων και αφ΄ετέρου δε, την συμβίωση του Ελληνικού λαού παρά την θελησή του, με τις ορδές των λαθρομεταναστών, μεταξύ δε αυτών πολλοί μετριοπαθείς αποκεφαλιστές, που με την δήθεν προσφυγική ιδιότητα σε λίγο θα κυοφορήσουν στην χώρα μας ,συνθήκες Μέσης Ανατολής.
Έλληνες αφυπνιστείτε και πυκνώστε τις τάξεις της Χρυσής Αυγής του μόνου Εθνικιστικού Κινήματος, διότι να έχετε υπ΄όψιν σας, στο πολιτικό μάρκετινγκ της Νεας Τάξης Πραγμάτων, οι πωλητές οραμάτων, σωτηρίας, ευτυχίας και πλούτου έχουν εκ του πονηρού, πάντα το πάνω χέρι, γιατί, μοιράζοντας ελπίδες όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλάσσουν τον λαό από την ορθή σκέψη και την Εθνική συνείδηση.
Λίγα λόγια για το Σούλι:
Ο Αλή Πασάς στην πρώτη του εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1789 κατέληξε σε φιάσκο. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου αναγκάσθηκε να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τους Σουλιώτες και να καταβάλει τους μισθούς των αρχηγών τους για την ασφάλεια της περιοχής. Αποτυχημένη ήταν και η νέα εκστρατεία του Αλή τον Ιούλιο του 1792. Τα κατάφερε με την τρίτη προσπάθεια, το 1800, όταν είχε φθάσει στην ακμή της δύναμής του,αλλά και πάλι έκανε τρία χρόνια να τους υποτάξει .Ο κλοιός έγινε ασφυκτικός για τους Σουλιώτες και στις 12 Δεκεμβρίου 1803, αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν. Ο βασικός όρος της συμφωνίας ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις και με τον οπλισμό τους. Στις 16 Δεκεμβρίου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.
Μόνο ο καλόγερος Σαμουήλ παρέμεινε στο Κούγκι με πέντε Σουλιώτες και μόλις πλησίασαν οι τουρκαλβανοί έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μονής του Αγίου Αθανασίου, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει πολλούς στο θάνατο. Ο Αλή Πασάς θεώρησε το γεγονός παρασπονδία και ζήτησε εκδίκηση.
Η πρώτη φάλαγγα με επικεφαλής τον Φώτο Τζαβέλα έφθασε στην Πάργα ασφαλής και από εκεί διεκπεραιώθηκε στην Κέρκυρα. Η δεύτερη υπό τους Μποτσαραίους με κατεύθυνση τα Άγραφα, χτυπήθηκε από τον Αλή στη Μονή του Σέλτσου (20 Απριλίου 1804), με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα. Η τρίτη φάλαγγα δέχθηκε επίθεση στο Ζάλογγο (16 Δεκεμβρίου1803). Πολλοί φονεύθηκαν, ενώ 60 γυναίκες με τα παιδιά τους χόρεψαν το «Χορό του Ζαλόγγου» και γκρεμίστηκαν στα βράχια για μην πιαστούν αιχμάλωτοι.
Διαβάστε επίσης: 13 Δεκεμβρίου 1803: Η θυσία στο Κούγκι
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-chrush-augh-timhse-tous-hrwikous-ellhnes-sto-souli-fwtoreportaz#ixzz4ADqPj7CC