Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ημέρα Λειτουργίας Μετώπου Νεολαίας: Ο Ηρωισμός στο έργο του Ριχάρδου Βάγκνερ

Ημέρα Λειτουργίας Μετώπου Νεολαίας: Ο Ηρωισμός στο έργο του Ριχάρδου Βάγκνερ

Τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016, κατά την συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας πραγματοποιήθηκε ομιλία σχετικά με το ασύγκριτο μουσικό έργο του Βάγκνερ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής, αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντικού εθνικισμού στην Ευρώπη.

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1823 στη Λειψία και απεβίωσε στις 13 Φεβρουαρίου του 1883 στη Βενετία. Αρχικά φοίτησε στη Σχολή Κρόουτς στη Δρέσδη, ενώ μετέπειτα θα συνεχίσει τις σπουδές του στις Σχολές Νικολάϊ και Τόμας. Σε ηλικία 16 ετών θα πραγματοποιήσει την πρώτη του απόπειρα να συνθέσει σονάτες και κουαρτέτα, τα οποία όμως θα αφήσει ατελή, για να γράψει την όπερα «Ο Γάμος». Μετέπειτα θα σπουδάσει μουσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης από τον διευθυντή της τοπικής χορωδίας.

Το 1833 ο Βάγκνερ θα εμπνευστεί σημαντικά από τις ιδέες μιας επαναστατικής λογοτεχνικής κίνησης, της «Νέας Γερμανίας». Επίσης, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση της Δρέσδης, ένα από τα τελευταία επεισόδια των Επαναστάσεων του 1848, γεγονός που θα τον οδηγήσει στην εξορία για τα επόμενα δώδεκα έτη, όπου θα γράψει μια από τις καλύτερες όπερες του, με τίτλο «Λόεγκριν».

Η σκοτεινή, πομπώδης και μεγαλειώδης μουσική του ήταν συνυφασμένη  με τις ιδέες της λατρείας της φυλής και της δύναμης, με βάση το ηρωικό, το επικό και το παραδοσιακό στοιχείο, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα έργα του «Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», «Η Κάθοδος των Βαλκυριών» και «Τριστάνος και Ιζόλδη».

Στις 13 Αυγούστου του 1876 θα ανοίξουν οι πύλες του θεάτρου «Μπαϊρόιτ», που κατασκεύασε ο ίδιος, και θα διεξαχθεί το πρώτο φεστιβάλ με τα έργα του. Με την πάροδο των χρόνων το φεστιβάλ θα καταστεί σημείο αναφοράς για τα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Στην ουσία, το έργο του Βάγκνερ ενέπνευσε ένα Ευρωπαϊκό Εθνικισμό με νέες βάσεις, καθώς αντλώντας πλήθος στοιχείων από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ενώνοντας τα με τις παραδόσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, πυροδότησε ένα νέο κύμα ρομαντισμού με φυλετικά πλαίσια.

Αντεπίθεση

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/hmera-leitourgias-metwpou-neolaias-o-hrwismos-sto-ergo-tou-richardou-bagkne#ixzz4AIvwBWQT

Exit mobile version