Άλλο ένα χαστούκι στα πρόσωπα των διεθνιστών και των ανθελλήνων έρχεται από το επιστημονικό πεδίο, όπου αποδεικνύεται το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο σε συνδυασμό με την αδιαφιλονίκητη ιστορική – αιμάτινη – συνέχεια της Ελληνικής Φυλής οφείλει να αποτελέσει όχι «κορώνα στο κεφάλι μας», αλλά καθήκον βαρύ κι ασήκωτο, παράδειγμα φωτεινό και στόχος. Απαραίτητη παρένθεση, περί ανθελλήνων, οι αντίστοιχες θεωρίες στο πεδίο των Μαθηματικών που (σε αναλογία με τον Φαλμεράυερ και την θεωρία της “Μαύρης Αθηνάς”) ψευδώς ισχυρίζονται ότι η αρχαία Ελληνική Μαθηματική Σκέψη ήταν “δανεική” από τους Αιγυπτίους και άλλους Λαούς, που για άλλη μία φορά κατακρημνίζονται με πάταγο.
Σήμερα, λοιπόν, θα αποκαλυφθεί ο γρίφος των επιγραφών του μηχανισμού των Αντικυθήρων σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.
Η ομάδα μελέτης θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της δεκαετούς διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας πρώτα στο ελληνικό κοινό:
το αστρονομικό ημερολόγιο του Μηχανισμού, πώς αυτό συνδέεται με τους τόπους καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων, για το πρωτότυπο και ανερμήνευτο έως σήμερα σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων, για το πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά και για τα αποκρυπτογραφημένα ημερολόγια που ίσως μας δώσουν νέα στοιχεία για τον τόπο κατασκευής και χρήσης του μοναδικού αυτού μηχανήματος.
Ήδη από την ανακάλυψη των θραυσμάτων του Μηχανισμού το 1902, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι πρώτες λέξεις που διαβάστηκαν -«Αφροδίτη» και «Ηλίου ακτίνα»- ανέδειξαν την αστρονομική χρήση του αντικειμένου.
Στην πρώτη αρχαιολογική δημοσίευση είχαν αποκρυπτογραφηθεί περίπου 600 χαρακτήρες. Έως τη δεκαετία του 1970 είχαν διαβαστεί περίπου 923 χαρακτήρες, ενώ η πρώτη δημοσίευση της ομάδας μελέτης του μηχανισμού, το 2006, υπερδιπλασίασε το πλήθος των χαρακτήρων, ανεβάζοντάς το στους 2.160.
Η νέα και ολοκληρωμένη ανάγνωση των σωζόμενων θραυσμάτων του μηχανισμού ανέβασε τον αριθμό των χαρακτήρων στους 3.400 προσφέροντας επίσης καλύτερη ποιότητα ανάγνωσης και νέες δυνατότητες ερμηνείας. Πλέον, ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του μηχανισμού.
Η σημαντική αυτή έρευνα, σε συνδυασμό με τις αρχαίες πηγές που μαρτυρούν πως η μαθηματική σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, σε αντίθεση με την απλή πρακτική γνώση των υπολοίπων Λαών, ήταν ρηξικέλευθη και μοναδική στα χρονικά, αποδεικνύει για άλλη μία φορά, με έναν ακόμα τρόπο το μεγαλείο του Ελληνισμού και τις μεγαλειώδεις ατραπούς, που θα μπορούσε να ακολουθήσει το Γένος μας αν δεν του είχε επιβληθεί μία ισχνή μειοψηφία μετριοτήτων και ανθυπομετριοτήτων, κατά Παναγιώτη Κονδύλη.
Αξιοσημείωτη παρατήρηση που οφείλει να γίνει είναι η δυσπιστία των ξένων ερευνητών απέναντι στις ανακαλύψεις του καθηγητή Πράις το 1959 με το επιχείρημα ότι οι αρχαίοι Έλληνες «είχαν το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά όχι και την απαιτούμενη πρακτική τεχνολογία για μια τέτοια κατασκευή». Τελικώς για άλλη μία φορά οι όποιες αμφιβολίες (δόλιες ή αθώες) διαψεύδονται οικτρά και πανηγυρικά.
Κώστας Αλεξανδράκης
Μαθηματικός
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mhchanismos-antikuthhrwn#ixzz4B7JP2DBo