Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: “H Μάχη Κιλκίς – Λαχανά” – Φωτορεπορτάζ από τις Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: “H Μάχη Κιλκίς - Λαχανά” - Φωτορεπορτάζ από τις Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής

Γεμάτα ήταν τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα την ιστορική Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά. 

Μετά τη σύναψη της Συνθήκης του Λονδίνου, μεταξύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Συμμαχικών δυνάμεων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο), ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα Βαλκανικά κράτη τις μεταξύ τους διαφορές, για τη διανομή των Οθωμανικών εδαφών της Βαλκανικής.

Η Σερβία αναγνώριζε τα δικαιώματα της Ελλάδας επί των εδαφών, που κατείχε ο Ελληνικός Στρατός. Η Βουλγαρία όμως επεδίωκε να ιδρύσει τη Μεγάλη Βουλγαρία της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, του 1878. Η Βουλγαρία είχε πάρει την απόφασή της. Θα αναλάμβανε αιφνιδιαστικά ταυτόχρονη επίθεση κατά του Σερβικού και Ελληνικού Στρατού. Η Σερβία και η Ελλάδα έβλεπαν ότι, ο από Βουλγαρίας κίνδυνος ήταν κοινός και στις 19 Μαΐου συνδέθηκαν σε αμυντική συμμαχία.

Η Βουλγαρική κυβέρνηση, προς εφαρμογή του σχεδίου της, μετακίνησε τον όγκο του στρατού της προς τη Μακεδονία και προς τα Σερβοβουλγαρικά σύνορα. Στα μέσα Ιουνίου οι μετακινήσεις είχαν περατωθεί. Ταυτόχρονα όμως, έλαβαν τα μέτρα τους η Σερβία και η Ελλάδα, με προώθηση των δικών τους δυνάμεων. Τη νύχτα 17 προς 18 Ιουνίου η Βουλγαρική δύναμη που διέμενε στη Θεσσαλονίκη ως φιλοξενούμενη απέτυχε να καταλάβει την πόλη και αιχμαλωτίσθηκε κατόπιν μάχης.

Ο βουλγαρικός στρατός, αφού απώθησε τις Ελληνικές προφυλακές, σχεδίαζε να αναλάβει στις 19 Ιουνίου γενική επίθεση προς Θεσσαλονίκη. Τον πρόλαβε όμως η επιθετική εξόρμηση του ελληνικού στρατού το βράδυ της 19ης Ιουνίου που τον καθήλωσε σε άμυνα.

Διαβάστε περισσότερα για την μάχη του Μάχη Κιλκίς – Λαχανά, 19 – 21 Ιουνίου 1913

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ο.Πειραιά μία ακόμη ομιλία στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, αυτή την φορά από τον Συναγωνιστή Ιωάννη Λαζόπουλο, με θέμα: ”Η Μάχη Κιλκίς – Λαχανά”. Ο Συναγωνιστής από το βήμα του ομιλητή παρουσίασε στους παρευρισκόμενους μια πλήρη περιγραφή της επικής εκείνης συγκρούσεως μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών στρατευμάτων που διεξήχθη το τριήμερο μεταξύ 19 – 21 Ιουνίου 1913 κατά την διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και που αποτέλεσε μία από τις καθοριστικότερες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε εκτενής διάλογος και στην συνέχεια, ως είθισται, όλοι οι παρευρισκόμενοι, απαγγείλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο και τον Ύμνο του Κινήματος.

Στα πλαίσια των πανελλαδικώς συντονισμένων Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στα γραφεία της Τ.Ο. Ευβοίας στη Χαλκίδα, οι συναγωνιστές Β. Μακρής και Θ. Βάθης παρουσίασαν την φονικότερη μάχη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, την καθοριστικής για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, μάχη Κιλκίς-Λαχανά, που διεξήχθη μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, 19-21 Ιουνίου 1913, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Μετά την παρουσίαση και τη σχετική συζήτηση για τη μάχη, ο συναγωνιστής Ι. Κάραλης αναφέρθηκε ξεχωριστά στον “ήρωα των ηρώων” των Βαλκανικών Πολέμων, ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου, με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας, που διακρίθηκε και στο Λαχανά με το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων. Ακολούθησε συζήτηση για τις Αξίες που ενέπνευσαν διαχρονικά τους Ήρωες του Ελληνισμού.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στα γραφεία της Τ.Ο. Αθηνών στα πλαίσια των προγραμματισμένων ομιλιών ιστορικού περιεχομένου στις Τοπικές Οργανώσεις του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον συναγωνιστή Γιώργο Μισιάκα  με θέμα: “Η Μάχη Κιλκίς – Λαχανά”. Η Μάχη Κιλκίς- Λαχανά ανάμεσα στον Ελληνικό Στρατό- και τον βουλγαρικό  ήταν από τις φονικότερες Μάχες των βαλκανικών Πολέμων. Η νικηφόρα έκβαση των τριήμερων σφοδρών Μαχών 19-21 Ιουνίου 1913 άνοιξε τον δρόμο στον Ελληνικό Στρατό για την απελευθέρωση όχι μόνο του Κιλκίς και των Σερρών, αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά και οι ηρωικοί Μαχητές του Ελληνικού Στρατού τόνισε ο συναγωνιστής Μισιάκας θα εμπνέουν για πάντα τους Χρυσαυγίτες και τις Χρυσαυγίτισες, όπου με τους αγώνες τους, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν εχθρό της Πατρίδος μας να αμφισβητήσει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και να απλώσουν τα ρυπαρά τους χέρια, στα Ιερά και αιματοβαμμένα χώματα της.

Για ακόμη μια φορά στα γεμάτα γραφεία της Τ.Ο. Καβάλας παραβρέθηκαν πλήθος μελών και φίλων του Κινήματος μας για να παρακολουθήσουν την ομιλία του συναγωνιστή Δημήτρη Βογιατζή με θέμα την μάχη του Κιλκίς – Λαχανά. Ο συναγωνιστής έκανε μια εκτενής αναφορά στα γεγονότα της μάχης Κιλκίς-Λαχανά που υπήρξε μια από τις φονικότερες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκρούς και τραυματίες. Παράλληλα, η Μάχη αποτελεί από τις πιο ένδοξες σελίδες της, που επιτεύχθηκε ως απόρροια του υψηλού ηθικού, ηρωισμού και ανδρείας των ελληνικών τμημάτων.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο διοικητής της 2ης Βουλγαρικής στρατιάς μετά την ήττα στο Κιλκίς είπε “ότι όλα τα είχα προβλέψει και σκεφθεί εκτός από την τρέλα των Ελλήνων”. Κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Θ. Κολοκοτρώνης για την επανάσταση του 1821, ο κόσμος τους έβλεπε ως τρελούς που θέλουν να τα βάλλουν με την τεραστία τουρκική δύναμη. Σήμερα οι αντίστοιχοι σύγχρονοι “τρελοί” είμαστε οι Χρυσαυγίτες που τα βάζουμε με ολόκληρο το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ο συναγωνιστής έκλεισε την ομιλία του με μια σύντομη αναφορά στα τοπικά προβλήματα αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με τα νέα εξοντωτικά μέτρα οδηγεί τους Έλληνες στην πενία. Η εκδήλωση έκλεισε όπως πάντα με τους συναγωνιστές σε στάση προσοχής να ψάλλουν τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο του Κινήματος μας.

Ομιλία στην Τ.Ο. Θεσσαλονίκης

 

T.O. Δυτικής Αττικής: Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ομιλία του Συναγωνιστή Αθανάσιου Κουράκου με θέμα η Μάχη του Λαχανά, ο Συναγωνιστής ανέπτυξε την ομιλία του βασιζόμενος σε ιστορικές αναφορές που αφορούσαν την συγκεκριμένη μάχη και ανέδειξε άλλη μια Ηρωική στιγμή της ένδοξης ιστορίας της Ελλάδος.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος, στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας έλαβε χώρα η εξιστόρηση της περίφημης Μάχης Κιλκίς – Λαχανά, από τον συναγωνιστή Κωνσταντίνο Μαυροειδή. Ο συναγωνιστής περιέγραψε με γλαφυρότητα την Ένδοξη Μάχη και την σπουδαιότητά της ως προς το Νικηφόρο αποτέλεσμα του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου.

Η αναφορά του, βασισμένη σε αυτόπτες μάρτυρες, στην εθελοθυσία του μεγάλου αριθμού των αξιωματικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, καταθέτοντας με μεγαλείο ψυχής την ζωή τους στο καθήκον για την Πατρίδα, εμπνέοντας περαιτέρω, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τους Ηρωικούς στρατιώτες τους, προκάλεσε ρίγος συγκίνησης και περηφάνιας στο ακροατήριο. Η Χρυσή Αυγή Τιμά και Μνημονεύει τους Ήρωες της Φυλής μας και εμφυσά το Μεγαλείο του Ηρωισμού τους στις ζώσες γενιές. Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε εκτενής διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και στην συνέχεια, ως είθισται, όλοι σε στάση προσοχής απαγγείλαμε  τον Ύμνο του Κινήματος.

Την Τετάρτη 15/06/2016 στα κατάμεστα γραφεία της Τ.Ο. Νέας Μηχανιώνας πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διενέργειας μαθημάτων ελληνικής ιστορίας, ομιλία από τον Συναγωνιστή Νάκο Φώτη για τη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά. Ο Συναγωνιστής αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία προς τους Βαλκανικούς Πολέμους και την επέκταση των ελληνικών συνόρων κι έπειτα στο ιστορικό των δύο μαχών και την απώθηση των Βουλγάρων προς την κοιλάδα του Στρυμόνα, επισημαίνοντας ότι οι μάχες αυτές ήταν από τις φονικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Από την οικονομική καταστροφή του 1897 οι Έλληνες απέδειξαν μέσα σε 15 χρόνια ότι μπορούν να αναδιοργανωθούν και να πετύχουν επικές νίκες μέσα από αγώνες και ισχυρή ηγεσία.  Αποδεικνύεται επίσης ότι η πατρίδα μας και τα εδάφη μας είναι ποτισμένα με ελληνικό αίμα και κανείς δε θα μπορέσει να αλώσει εκ των έσω όσο υπάρχει η Χρυσή Αυγή. Με το τέλος της ομιλίας όλοι οι Συναγωνιστές, με υψηλό φρόνημα, σε στάση προσοχής έψαλαν το εθνικό μας Ύμνο.

Συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση οι ομιλίες στο γραφείο της Τ.Ο. Πύργου. Το περασμένο Σάββατο, ο συναγωνιστής Τ.Π. παρουσίασε την εργασία του σχετικά με την Φιλοσοφία του Πλάτωνος.

Και όπως συμβαίνει στις τοπικές οργανώσεις ανά την επικράτεια, συνεχίζονται τα μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας. Ο γραμματέας της τοπικής μας, συναγωνιστής Μενέλαος Σωτηρόπουλος, παρουσίασε τα ιστορικά στοιχεία για την Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά που διεξήχθη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Ομιλία στην Τ.Ο. Δράμας 

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου όπως σε όλες της τοπικές οργανώσεις της επικρατείας έτσι και στην Τ.Ο. Σπάρτης πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα μάθημα Ελληνικής ιστορίας με θέμα ”Η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά”. Ομιλητής ήταν ο γραμματέας της τοπικής Κατράκης Χρήστος, ο οποίος σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα εξιστόρησε τα γεγονότα μέσα από μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από ανθρώπους του στρατεύματος, του κλήρου αλλά και ιστορικούς της εποχής για τον ηρωισμό το πάθος και την πίστη για πατρίδα και ελευθερία!

Η συντριπτική νίκη του Ελληνικού Στρατού έναντι των Βουλγάρων στην καθοριστική μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, τον Ιούνιο του 1913, κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 παρουσιάστηκε στην Τ.Ο. Φαρσάλων από την συναγωνίστρια Μαρία Μπίλλη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας. Η απαράμιλλη γενναιότητα των Ελλήνων στρατιωτών, το ακατάβλητο φρόνημα και η Υπέρτατη Θυσία υπέρ “Βωμών και Εστιών” τονίστηκαν στους παρευρισκομένους φίλους και οπαδούς του μοναδικού Εθνικιστικού Κινήματος της Πατρίδος μας, της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Ο Γραμματέας της Τ.Ο. ΦΑΡΣΑΛΩΝ Νίκος Καραμητράκης αφού αναφέρθηκε στις θυσίες των Ελλήνων ανά τους αιώνες τόνισε ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, οι Έλληνες Εθνικιστές θα βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα μέχρι την τελική επικράτηση του Εθνικισμού. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Ύμνο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.

Στα πλαίσια μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας και της εθνικής αφύπνισης που επιχειρεί το κίνημα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου του 2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ο. Κομοτηνής, με απόλυτη επιτυχία, μία ακόμη ομιλία με θεματικό περιεχόμενο η ηρωική μάχη Κιλκίς Λαχανά, από τον Γραμματέα της Τοπικής, Συναγωνιστή Αλατζά Ελευθέριο.

Συνεχίστηκαν στην Τοπική Οργάνωση Φλώρινας οι παρουσιάσεις των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας από τη Χρυσή Αυγή. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου μετά από ένα σύντομο πρόλογο αναφορικά με το πρόγραμμα που υλοποιείται μετά από απόφαση του 8ου Συνεδρίου, αναπτύχθηκε το θέμα της σημαντικότατης τριημέρου μάχης του Κιλκίς – Λαχανά. Ακολούθησε συζήτηση που επικεντρώθηκε στο μεγαλείο των πράξεων που σε αλλοτινές εποχές κράτησαν την Ελλάδα σταθερά στα πόδια της σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο της καταπτώσεως κάθε εθνικού, ηθικού, παιδευτικού οραματισμού και της ανάγκης για ταχεία εξυγίανση του τέλματος στο οποία η χώρα μας βυθίστηκε.

Τ.Ο. Σαλαμίνας: Η μάχη Κιλκίς-Λαχανά ή δίδυμη μάχη ως είθισται να λέγεται, ήταν η πρώτη αποφασιστική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο. Υπήρξε η πιο κρίσιμη και πλέον φονική στην νεότερη Ελληνική ιστορία, αλλά το πρωί της 21ης Ιουνίου 1913 η γαλανόλευκη κυμάτιζε και ο διοικητής Καλάρης τηλεγραφεί : «Αγγέλω νίκην Κιλκίς. Εχθρός υποχωρεί εγκαταλείψας οχυρωμένας θέσεις…».

Ο Βουλγαρισμός έπεσε, αλλά με θυσίες τεράστιες. Θυσίες που σήμερα προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, τόσο οι απάτριδες Συριζαίοι, όσο και οι πατριδοκάπηλοι Νεοδημοκράτες. Όσο υπάρχει η Χρυσή Αυγή, κανένας ήρωας δεν θα λησμονηθεί, κανένα κάστρο του Ελληνισμού δεν θα παραδοθεί. Μετά το πέρας της ομιλίας σε στάση προσοχής ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.

T.O. Πάτρας: Την Τετάρτη 15 Ιουνίου έγινε στην Τοπική μας αναφορά στην τριήμερη μάχη Κιλκίς – Λαχανά στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας που γίνονται σ΄ όλες τις Τοπικές της Χρυσής Αυγής. Ήταν η πιο πολύνεκρη μάχη που έχουν δώσει Ελληνικά στρατεύματα με 10.000 νεκρούς μας. Αλήθεια ποιος αναφέρει σήμερα αυτή την πολύνεκρη και σημαντικότατη μάχη που δόθηκε από τους ηρωικούς μας στρατιώτες εναντίον των Βουλγάρων για να είναι η Μακεδονία μας λεύτερη κι Ελληνική; Ουδείς! Μόνο οι Έλληνες Εθνικιστές της Χρυσής Αυγής αποδεικνύουν καθημερινά πως δεν ξεχνούν την ιστορία της Πατρίδας και των προγόνων και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί να την επαναλάβουν!

Ομιλία στον Βόλο

Ομιλία Συναγωνιστή Γ. Μπελεκούκια στα Βόρεια Προάστεια

Ομιλία στην Θάσο

Ομιλία στην Καστοριά 

Με ομιλία για τη «Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά» (19-21/6/1913) συνεχίστηκε ο κύκλος ιστορικών αναδρομών της Χρυσής Αυγής, στα γραφεία του Πυρήνα Κεφαλονιάς & Ιθάκης στο Αργοστόλι, την Τετάρτη 15/6/2016. Ομιλητής, από το μέτωπο νεολαίας του Πυρήνα μας, ο συναγωνιστής Παναγής Σβορώνος, ο οποίος εξιστόρισε, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, μία από τις πιο σημαντικές αλλά και από τις πλέον αιματηρές και θανατηφόρες μάχες στην ιστορία του ένδοξου Ελληνικού Στρατού.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias-h-machh-kilkis-lachana#ixzz4Bljkn2xf

Exit mobile version