Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Χρυσή Αυγή τίμησε τον εκλιπόντα ήρωα του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, Ενωμοτάρχη ε.α. Διογένη Στρατιδάκη

Έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών, ο ήρωας και τελευταίος επιζών αγωνιστής υπενωμοτάρχης του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, Διογένης Στρατιδάκης. Ο θάνατος τον βρήκε ήσυχο, δέκα μόλις μήνες μετά τον χαμό της επί 75 χρόνια συζύγου του Δέσποινας. Πολλοί θα θυμούνται τον υπέργηρο Διογένη Στρατιδάκη, όταν κατά τα ετήσια μνημόσυνα στον χώρο του Συντάγματος, κατέθετε στέφανο προς τιμήν των πεσόντων συναδέρφων του.

Η Χρυσή Αυγή τίμησε με στέφανο τον εκλιπόντα και εκπροσωπήθηκε στην εξόδιο ακολουθία δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Χρήστου Παππά.

Ποιος ήταν ο Διογένης Στρατιδάκης

Η ιστορία αναφέρει. Στις 17.30 της 6ης Δεκεμβρίου 1944 πενήντα περίπου αντάρτες, μερικοί ντυμένοι με στολές δολοφονηθέντων χωροφυλάκων, ανέβηκαν στο καταληφθέν 5ο Φυλάκιο και μετέφεραν μεγάλη ποσότητα βενζίνης σε δοχεία και μπουκάλια με σκοπό να τα εκσφενδονίσουν στις ταράτσες των σπιτιών, που εφάπτοντο με τον περίβολο και να ξεκινήσουν πυρκαγιά μέσα στο στρατόπεδο ώστε να πυρποληθεί ολοσχερώς. Τον κίνδυνο μπορούσαν να αποσοβήσουν μόνον τα δύο πυροβόλα των 37 χιλ. στην γωνία του διοικητηρίου, όμως κανείς δεν τολμούσε να τα επανδρώσει καθώς η αυλή εθερίζετο από τα πυρά των κομμουνιστών. Τρεις όμως χωροφύλακες, ο Ενωμοτάρχης Χ. Ρετσίνας και οι Υπενωμοτάρχες Ι. Λαμπρόπουλος και Δ. Στρατιδάκης, αψήφησαν τον κίνδυνο και έφθασαν στο ένα πυροβόλο με το οποίο και άρχισαν να προσβάλουν το 5ο Φυλάκιο σε συνδυασμό με το πολυβόλο Μπρέντα του 3ου Φυλακίου.

Ξαφνικά μια τεράστια έκρηξη ακούσθηκε και ένα πύρινο μανιτάρι ξεπήδησε από το 5ο Φυλάκιο, καθώς οι εκρήξεις των οβίδων και οι βολίδες του Μπρέντα ανάφλεξαν τις βενζίνες των ΕΛΑΣιτών. Η σκηνή που ακολούθησε ήταν φρικτή. Ουρανομήκεις φλόγες περιέζωσαν τον όμιλο των ΕΛΑΣιτών οι οποίοι απανθρακώθηκαν. Το θέαμα των καιομένων ανταρτών, που ούρλιαζαν απελπισμένοι, έριξε κατακόρυφα το ηθικό των κομμουνιστών και αντίθετα ανύψωσε αυτό των υπερασπιστών του Μακρυγιάννη. Οι απώλειες στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη την 6η Δεκεμβρίου ήταν, 5 Αξιωματικοί και 49 οπλίτες νεκροί καθώς και 8 αξιωματικοί και 25 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες των κομμουνιστών ήταν περίπου 500.

Ο Υπενωμοτάρχης Διογένης Στρατιδάκης τραυματίστηκε σοβαρά.

Καλό ταξίδι ήρωα – ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-chrush-augh-timhse-ton-ekliponta-hrwa-tou-suntagmatos-chwrofulakhs-makrug#ixzz4CL1yhsUA

Exit mobile version