Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απειλή για ανθρώπους και κατοικίδια οι τόνοι αποτσίγαρων στις ελληνικές παραλίες

Χιλιάδες τόνους αποτσίγαρα πετάνε ετησίως οι Έλληνες στις παραλίες, μετατρέποντάς τες σε ένα απέραντο τασάκι γεμάτο με τοξικά απόβλητα, προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μαζί με τον περιβαλλοντικό οργανισμό MEDASSET, τα αποτσίγαρα αποτελούν ποσοστό έως και 38,8% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τον καθαρισμό των ακτών κάθε χρόνο ενώ συνολικά στη χώρα μας παράγονται ετησίως 3.500 τόνοι αποτσίγαρων που σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές.

Ωστόσο τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα και όχι απλά σκουπίδια, διότι μερικές από τις ουσίες που περιέχουν, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η αιθυλική φαινόλη, είναι εξαιρετικά τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».

Όταν λοιπόν τα πετάμε στις θάλασσες και τις ακτές, ταΐζουμε με τοξικές ουσίες τα ψάρια και τα θαλασσινά που αργά ή γρήγορα βάζουμε στο τραπέζι μας.

Ακόμα πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός ότι η συνήθεια αυτή θέτει σε κίνδυνο τα μικρά παιδιά, διότι έχουν τη συνήθεια να βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους και κινδυνεύουν από θανατηφόρο δηλητηρίαση με νικοτίνη.

Έχει υπολογιστεί ότι η θανατηφόρος δόση νικοτίνης στα μικρά παιδιά είναι τα 40-60 mg, όταν το τυπικό τσιγάρο περιέχει 9-30 mg.

Ανάλογο κίνδυνο διατρέχουν και τα κατοικίδια ζώα, η μέση θανατηφόρος δόση για τα οποία είναι περίπου 9 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα αποτσίγαρα αποτελούν και κύρια αιτία πυρκαγιάς. Το 2014, υπολείμματα από αποτσίγαρα βρέθηκαν σε 1.431 αστικές πυρκαγιές ενώ έχει βρεθεί ότι πολλές φωτιές στις χωματερές που συνήθως κρατούν πολλούς μήνες είχαν ως αφορμή τις μισοσβησμένες γόπες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν με αφορμή την έναρξη εκστρατείας της MEDASSET για την καθαριότητα των ακτών, που τιτλοφορείται «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες».

Medicalpress.gr

πηγή

Exit mobile version