Παρά την συντεταγμένη κυβερνητική προπαγάνδα η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική ως προς την διαχείριση του χρέους που έχουν αφήσει τα Μνημόνια. Η πρόσφατη επίσκεψη του Κλάους Ρέγκλινγκ, διοικητή του EFSF και του ESM, αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση αποδείξεως του αντιθέτου απ’ όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Στουρνάρα “για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% στο 2% ή στο 1,5% μετά το 2019 για λόγους βιωσιμότητας του χρέους”, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ως εξής: “Συνάντησα τον Διοικητή κ. Στουρνάρα σήμερα το πρωί. Φυσικά συζητήσαμε γι’ αυτό. Είδα την ανάλυση από την ΤτΕ και, ως οικονομολόγος, κατανοώ πολύ καλά τι υπάρχει πίσω από αυτές τις υποθέσεις. Πρέπει, όμως, να υπενθυμίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο και στο Eurogroup του Αυγούστου σε επίπεδο επικεφαλής κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα και κατόπιν και στο Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο, οπότε αυτό έχει συμφωνηθεί. Δεν ήταν πολύ σαφές για πόσο θα ισχύει το πλεόνασμα 3,5%, αλλά σίγουρα για πάνω από ένα χρόνο. Γι’ αυτό από την πλευρά του ESM, πρέπει να σεβαστώ αυτό που συμφωνήθηκε και υπεγράφη από τους επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού”.
Αυτό το οποίο κατανοεί “ως οικονομολόγος” ο Ρέγκλινγκ είναι ότι ο “λογαριασμός” δεν βγαίνει. Ότι η εγχώρια καπιταλιστική πολιτική των Μνημονίων δεν μπορεί να αντέξει με “πρωτογενή πλεονάσματα” ύψους 3,5%, συνεχώς μετά το 2018. Όμως, ως υπάλληλος των διεθνών τοκογλύφων ο Ρέγκλινγκ αδιαφορεί γι’ αυτό που κατανοεί ως οικονομολόγος και απαντά κυνικά: αυτό υπογράψατε, αυτό συμφωνήσατε, αυτό ισχύει. Και δεν δικαιούστε να το αμφισβητήσετε. Σ’ αυτήν όμως την κυνική τοποθέτηση υπάρχει μια άρρητη υποσημείωση: όταν περάσει το 2018, το ζήτημα του χρέους θα ξανασυζητηθεί, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα.
Τότε θα μπουν κάτω όλα τα δεδομένα και θα υπογραφεί ένα νέο Μνημόνιο, θα συνεχιστεί η αποικιοποίηση της Χώρας, το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας της και η φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού, οπότε οι δανειστές δεν θα έχουν κανένα λόγο να μη δεχθούν κάποιες διαφοροποιήσεις στο ύψος των “πρωτογενών πλεονασμάτων”. Αυτό όμως, αν γίνει, θα συμβεί στο πλαίσιο ενός νέου “προγράμματος”, με ή χωρίς νέο δάνειο. Κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστό από τώρα. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρέγκλινγκ περιέγραψε, εμμέσως πλην σαφώς, την λειτουργία του χρέους ως εργαλείο αποικιοποίησης, αφαίμαξης πόρων και “κινεζοποίησης”.
Ο Στουρνάρας, όμως, ο Χουλιαράκης, αλλά και ο Μητσοτάκης από την ΝΔ, γιατί κόπτονται τι θα γίνει με τα “πρωτογενή πλεονάσματα” μετά το 2018; Αφού το 2018 υποτίθεται ότι “τελειώνει” το τρίτο Μνημόνιο και “φεύγουμε” από την επιτροπεία των δανειστών, όπως χαρακτηριστικά λένε. Τότε γιατί το συζητάνε; Ή μήπως τελικά δεν φεύγουμε, οπότε συζητούν από τώρα τους όρους του επερχόμενου τέταρτου Μνημονίου;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-chreos-twn-mnhmoniwn-odhgei-sthn-apoikiopoihsh-thn-afaimajh-porwn-kai-th#ixzz4DGwofyVv