Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας μέσα από την κλασική σκηνή μιας εξαιρετικής ταινίας

Η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας μέσα από την κλασική σκηνή μιας εξαιρετικής ταινίας

Η όλη συμπεριφορά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, με την άλλοτε αντιμνημονιακή ρητορική της εποχής που τα δύο αυτά κόμματα βρισκόντουσαν στην αντιπολίτευση να αποτελεί όχι απλώς παρελθόν αλλά κραυγαλέα αντίθεση με την σημερινή πραγματικότητα, μας θυμίζει έντονα σκηνικά ταινιών του ασπρόμαυρου εγχώριου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60. Μιλάμε για κωμωδίες εκείνης της περιόδου, οι οποίες όμως μέσα από το σατιρικό τους σενάριο έδειχναν την σαπίλα που χαρακτήριζε κάποιους ανθρώπους, καθώς και το εντελώς κενό ηθικό περιεχόμενό τους ως «ιδεολόγων».

Η κλασική σκηνή της εξαιρετικής ταινίας «Ξύπνα, Βασίλη» έχει γράψει ιστορία. Σε δεξίωση στο σπίτι του ο κάποτε φανατικός αριστερός και νυν πάμπλουτος Αλέκος Αλεξανδράκης καλωσορίζει, παρουσιάζει και προλογίζει τον ποιητή Φανφάρα. Η Έλενα Ναθαναήλ προσπαθεί να κλείσει το στόμα του πρώην σκληρού δεξιού Βασιλάκη (Γιώργος Κωνσταντίνου) που… κάνει κικιρίκου, βλέποντας το άθλιο σκηνικό μιας δεξίωσης δήθεν που τον τρελαίνει.

Ο οικοδεσπότης προλογίζει τον… μέγιστο ποιητή: «Ο μέγας ποιητής Τιμολέων Φανφάρας θα μας κάνει την τιμή να μας απαγγείλει ένα ποίημα από την τελευταία του συλλογή με τίτλο “Λαίλαπες”». Παίρνει τον λόγο ο Φανφάρας και λέει: «Τι θα προτιμούσατε να ακούσετε; Μήπως τον “Σκοταδόψυχο”;»… Οι καλεσμένοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα και εκείνος αρχίζει και απαγγέλλει: «Φαρμάκι έχω στην ψυχή, φέρνει μαυρίλα θολερή στα στήθια μου. Νύχτα αξημέρωτη ξανά, με το πιοτό της με κερνά, εβίβα μου! Σκοτάδι πίνω για πιοτό, πω, πω, πω, πω, πω, πω. Ντέφι της λύσσας μου κρατώ, πω, πω, πω, πω, πω, πω. Και το μυαλό μου είναι θολό, πω, πω, πω, πω, πω, πω».

Οι καλεσμένοι ξεσπούν πάλι σε χειροκροτήματα, ακολουθεί αποθέωση, αλλά ο… Βασιλάκης δεν αντέχει, σηκώνεται και φωνάζει: «Τρέλα, τρέλα!!! Και το μυαλό σου είναι θολό και το δικό της πιο λειψό. Σας εθολώσαν τα λεφτά, γεια σου, Φανφάρα, φαφλατά». Και αμέσως μετά ξυπνάει ο κόκορας πάλι μέσα του και αρχίζει να κάνει… κικιρίκου και είναι έτοιμος να πετάξει.

Παρουσιάσαμε την συγκεκριμένη κλασική σκηνή, ακριβώς γιατί τα όσα διαδραματίζονται σ’ αυτήν μας θυμίζουν πρόσωπα και καταστάσεις της πολιτικής σκηνής του σήμερα. Οι αριστεροί, που θα «έσκιζαν τα μνημόνια» με «έναν νόμο και μια υπογραφή», μετετράπησαν στους πιο φανατικούς υποστηρικτές και διεκπεραιωτές του τρίτου Μνημονίου μόλις γεύτηκαν το μέλι της εξουσίας και ένιωσαν την άνεση και την ζεστασιά της κυβερνητικής καρέκλας. Η εξουσία και τα λεφτά «θόλωσαν» τους νερόβραστους αριστερούς, οι οποίοι έδειξαν ότι «όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη» και συναγωνίζονται επάξια τους φιλελεύθερους δεξιούς στην υποτέλεια και την διαχείριση των αντεθνικών Μνημονίων προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων.

Το ζήτημα είναι να μην καταντήσουν όλο τον Ελληνικό Λαό να φωνάζει «κικιρίκου», λόγω της δικής τους εξουσιομανίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-sugchronh-tragwdia-ths-elladas-mesa-apo-thn-klasikh-skhnh-mias-ejairetikh#ixzz4EEMm5Jzm

Exit mobile version