Γεμάτα ήταν τα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα: “Η συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια”.
Είμαστε στον Ιούλιο του 1822 και ο Μαχμούτ πασάς Δράμαλης ξεκινάει από το Ζιτούνι της Λαμίας, προκειμένου να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Η Τριπολιτσά βρίσκεται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1821 σε ελληνικά χέρια και η Επανάσταση έχει εδραιωθεί. Ο στρατός, όμως, του Δράμαλη ήταν κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά, ήταν κάτι που πραγματικά απειλούσε την Επανάσταση. Οι ιστορικοί αναγάγουν την ισχύ αυτής της στρατιάς σε 24.000 με 30.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, συνοδευόμενους από ισχυρό πυροβολικό. Γράφει σχετικώς ο Μέντελσον Μπαρτόλντι: «Είκοσι τέσσαρες χιλιάδες πεζοί, εξακισχίλιοι ιππείς και ισχυρόν πυροβολικόν απετέλουν αυτήν· από του έτους δε 1715, ότε ο Αλή Κουμουρτζής διέβη τον Σπερχειόν, απερχόμενος όπως ανακτήση Μωρέαν από τους Ενετούς, ουδέποτε είχεν ίδει η Ελλάς τοιαύτην στρατιωτικήν πομπήν…».
Ο Δράμαλης έφτασε στην Κόρινθο χωρίς να συναντήσει ουσιαστική αντίσταση πέραν κάποιων Ελληνικών αποσπασμάτων. Εκεί πραγματοποίησε συμβούλιο κατά το οποίο του τέθηκε η πρόταση να στρατοπεδεύσει στην Κόρινθο και να συνεχίσει από εκεί, αφότου συγκεντρώσει ισχυρό στόλο, προκειμένου να ανακαταλάβει την Τριπολιτσά και εν τέλει να καταλάβει και ολόκληρη την Πελοπόννησο, καταπνίγοντας την Επανάσταση. Το γεγονός, όμως, ότι είχε περάσει ήδη την Ακροκόρινθο και τα στενά των Γερανείων, άνευ ουσιαστικής αντίστασης, τον έκαναν να αποφασίσει ότι θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς το Ναύπλιο και να ανεφοδιαστεί εκεί από τον τουρκικό στόλο.
Φτάνοντας στο Άργος, μέσα από τα στενά των Δερβενακίων, ο Δράμαλης διαπιστώνει πρώτον ότι στο φρούριο βρίσκονταν οχυρωμένοι Έλληνες υπό την αρχηγία του Υψηλάντη και δεύτερον ότι ο τουρκικός στόλος δεν βρισκόταν στην περιοχή, αλλά είχε πάει στην Πάτρα. Ύστερα από την αποχώρηση, των αποκλεισθέντων στο οχυρό, Ελλήνων, ο Δράμαλης δεν έχει άλλο δρόμο παρά να επιστρέψει πίσω χρησιμοποιώντας και πάλι τα στενά των Δερβενακίων. Όμως πλέον εκεί τους περίμεναν οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η βασική διάβαση φυλασσόταν από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη με 1500 άνδρες. Ο Πλαπούτας με 800 άνδρες είχε τοποθετηθεί στο Σχινοχώρι για να φυλάει την βορειοδυτική έξοδο της Αργολίδας και ο Νικηταράς μαζί με τον Παπαφλέσσα ήταν στο Στεφάνι – Αγιονόρι για να φυλάνε την τρίτη διάβαση προς την Κλένια.
Στις 26 Ιουλίου του 1822 οι τούρκοι αρχίζουν να μπαίνουν στα στενά και μετά από λίγο άρχισαν να δέχονται πυρά από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και τους άνδρες του. Εν τέλει οπισθοχώρησαν και αποφάσισαν να πάρουν το πέρασμα προς τον Άγιο Σώστη. Όμως ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας είχαν ήδη ειδοποιηθεί και βρίσκονταν στην περιοχή. Η τουρκική πομπή βρέθηκε περικυκλωμένοι και υπό διασταυρούμενα πυρά. Από τα ανατολικά βρισκόταν ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας και από τα δυτικά οι άνδρες του Αντώνη Κολοκοτρώνη. Οι τούρκοι πέφτουν ενώπιον της Ιεράς Μανίας των Ελλήνων που πολεμάνε για Πατρίδα, Πίστη και Ελευθερία. Η νύχτα έσωσε τους τούρκους, οι οποίοι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν μετρήσει ήδη 4500 νεκρούς και η στρατιά του Δράμαλη διασπάστηκε με λίγους να καταφέρνουν να φτάσουν στην Κόρινθο και το κύριο μέρος του στρατεύματος να επιστρέφει στην Τίρυνθα.
Διαβάστε περισσότερα: 26 Ιουλίου 1822: Οι Έλληνες κατατροπώνουν τον Δράμαλη στα Δερβενάκια
Στα κατάμεστα από φίλους και υποστηρικτές πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Θεσσαλονίκης ομιλία ιστορικού περιεχομένου με θέμα την συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Ο Συναγωνιστής Ματθαιόπουλος Αρτέμης προέβη σε μια σύντομη περιγραφή της προετοιμασίας της μάχης και τον απώτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Κολοκοτρώνη για εγκλωβισμό της στρατιάς του Οθωμανού στρατηγού στα στενά περάσματα ανάμεσα σε Κόρινθο και Άργος, αλλά εστίασε κυρίως στην ευκολία με την οποία ο Δράμαλης είχε φτάσει στην Πελοπόννησο, χωρίς να χρειαστεί να λάβει μέρος σε μάχες, γεγονός που αποδεικνύει πως το βάρος της εθνεγερσίας το σήκωσαν στις πλάτες τους λίγοι αλλά εκλεκτοί Έλληνες, ενάντια στην «ηρεμία» της εποχής. Καταστάσεις συμβολικές, αλλά τραγικά παρόμοιες με τη σημερινή εποχή της «ελληνοτουρκικής φιλίας», στο όνομα της οποίας κάθε επιδίωξη του εθνικού μας συμφέροντος χαρακτηρίζεται πρόκληση ενάντια στους Τούρκους, με αποτέλεσμα την ενδοτικότητα και την υποταγή ενός έθνους που κέρδισε την ελευθερία του με ποταμούς αίματος και ανείπωτες θυσίες.
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 στα γραφεία της Τ.Ο. Αθηνών στα πλαίσια των προγραμματισμένων ομιλιών ιστορικού περιεχομένου στις Τοπικές Οργανώσεις του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Συναγωνιστή Μάριο Τσέρτο με θέμα: “Η συντριβή του Δράμαλη”. Ο Συναγωνιστής κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέλυσε διεξοδικά τα γεγονότα της Μάχης στα Δερβενάκια όπως είναι οι προετοιμασίες των Ελλήνων πριν την σύγκρουση, η Μάχη και οι τακτικές που ακολούθησαν οι δύο πλευρές, οι απώλειες εκατέρωθεν, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν. Στην Μάχη στα Δερβενάκια αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η Στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς και η γενναιότητα του Νικηταρά που με το πέρας της Μάχης πήρε την προσωνυμία τουρκοφάγος.
Στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος, η ομιλία από τον Συναγωνιστή Δημήτρη Λιάτη. Το Εθνικιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής τιμάει σήμερα, μία ακόμη λαμπρή αγωνιστική σελίδα του Έθνους μας. Στις 26 Ιουλίου 1822, ο Δράμαλης και η πολυάριθμη στρατιά του εξοντώνεται, στα στενά των Δερβενακίων από τον Κολοκοτρώνη και κατόπιν από τον Υψηλάντη, τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά και τους υπόλοιπους αγωνιστές. Η αναλογία 50 προς 1 δεν πτόησε τους Έλληνες που με αυτοθυσία και με πονηρία έφεραν τον θρίαμβο που έσωσε και πυροδότησε την Επανάσταση. Δυστυχώς όμως η πάντα ανελεύθερη Ελλάδα, παραχώρησε την ελευθερία της στη Μ. Βρετανία, και η ξενοκρατία καλά κρατά ως τις μέρες μας. Μία ξενοκρατία που καλούμεθα, ως Έλληνες Εθνικιστές, να γκρεμίσουμε και να χτίσουμε ένα Ελεύθερο Έθνος. Με το πέρας της ομιλίας ψάλλαμε τον Εθνικό μας ύμνο, καθώς και τον ύμνο του Κινήματος.
Στα γεμάτα τα γραφεία της Τ.Ο. Καβάλας πραγματοποιήθηκε ομιλία του Συναγωνιστή Δημήτρη Βογιατζή με θέμα την συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Ο Συναγωνιστής εξιστόρησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην συντριβή ενός από τους σημαντικότερους στρατηγούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την σημασία της νίκης αυτής για την Ελληνική Επανάσταση. Η νίκη μας στα Δερβενάκια ήταν αναμφίβολα η μεγαλύτερη σε μέγεθος από όλες τις νίκες του Έθνους στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Αναπτέρωσε το ηθικό των επαναστατών, τους προμήθευσε με πολύτιμο οπλισμό και λάφυρα, ενώ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία αδυνατούσε οργανωτικά να αναπληρώσει γρήγορα τόσο εκτεταμένες απώλειες. Ας μη ξεχνάμε πως σε αυτή τη μάχη διέπρεψε ο Γέρος του Μοριά, η εμβληματική μορφή της εθνεγερσίας και ο ήρωας που με το αίμα του απελευθέρωσε την Ελλάδα, του οποίου το ιερό έργο, δυστυχώς, κάποιοι θέτουν στο περιθώριο της ιστορίας που διδασκόμαστε, είτε, χειρότερα, στην λήθη γιατί φοβούνται τα τόσο επίκαιρα μηνύματα που περνάει η δράση του σας Στρατηγός και η στάση ζωής του σαν Έλληνας.
Η ομιλία για την ιστορική μάχη των Δερβενακίων στην Τοπική οργάνωση Βορείων Προαστίων πραγματοποιήθηκε από τον συναγωνιστή Γεώργιο Μπελεκούκια.
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην Τ.Ο. Πιερίας, ο Συναγωνιστής Νίκος Χρυσομάλλης ενημέρωσε τους φίλους και τα μέλη της Χρυσής Αυγής για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και για την πλήρη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην καταστροφή και στην παρακμή της χώρας μας. Εξάλλου είναι γνωστό πως τα δύο αυτά κόμματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Έπειτα ο Συναγωνιστής πραγματοποίησε ομιλία με θέμα την καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια από τους Έλληνες οπλαρχηγούς με ηγέτη τους τον εθνάρχη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Για να μάθουν οι Έλληνες ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν αποκτήθηκε με λόγια και ευχές αλλά ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ. Ό,τι δηλαδή πρέπει να κάνουν όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες για να αποκτήσουμε ξανά την ελευθερία μας με μπροστάρη τον Αρχηγό, Νίκο Μιχαλολιάκο και το Κίνημα της Χρυσής Αυγής.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ο. Παιονίας η ιστορική ομιλία με θέμα «Η καταστροφή του Δράμαλη» από τον Γραμματέα και Συναγωνιστή Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος εξιστόρησε στο ακροατήριο που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατατρόπωση του υπεράριθμου στρατού του Δράμαλη από τους Έλληνες. Το σφυροκόπημα από τους λιγοστούς, αλλά πατριώτες Έλληνες στον τουρκικό στρατό στις 28 Ιουλίου του 1822 ήταν αναμφίβολα η μεγαλύτερη σε μέγεθος από όλες τις νίκες του Έθνους στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και ανέδειξε το μεγαλείο της ελληνικής ευρηματικότητας και στρατηγικής, στοιχεία που απουσιάζουν παντελώς από τους σημερινούς κυβερνώντες, αποτέλεσμα του οποίου είναι η υποβάθμιση της χώρας σε ένα προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων χωρίς εθνικό όραμα και πίστη.
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, ομιλία, με θέμα: Η συντριβή του Δράμαλη από την Συναγωνίστρια Μαργαρίτα Σμπούκη. H συναγωνίστρια παρέθεσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του όλα τα ιστορικά στοιχεία τονίζοντας ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μάχη του έθνους. Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε εκτενής διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και στην συνέχεια, ως είθισται, όλοι σε στάση προσοχής απαγγείλαμε τον Ύμνο του Κινήματος.
Την Τετάρτη, στο πλαίσιο των ομιλιών ιστορικού περιεχομένου, στα γεμάτα γραφεία της Τ.Ο. Νέας Μηχανιώνας πραγματοποιήθηκε ομιλία του Συναγωνιστή Πιτσάκη Γεώργιου για τη συντριβή της στρατιάς του Δράμαλη. Ο Συναγωνιστής αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Δράμαλη καθώς και στο ιστορικό της μάχης στα Δερβενάκια όπου ο αριστοτεχνικός σχεδιασμός του Κολοκοτρώνη κατατρόπωσε τις πολλαπλά υπέρτερες δυνάμεις των Τούρκων. Μέσα σε μια περίοδο που η επανάσταση φούντωνε υπήρχαν ταυτόχρονα και οι έριδες μεταξύ των Ελλήνων, αλλά στην κρίσιμη στιγμή η φυλή των Ελλήνων αποδεικνύει ότι όταν είναι ενωμένη τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον αγώνα της για Εθνική ανεξαρτησία.
Η ολοκληρωτική συντριβή της μεγάλης στρατιάς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό τον Μαχμούτ πασά-Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων και στο Αγιονόρι του Άργους στις 26 και 27 Ιουλίου του 1822, ήταν το θέμα στα πλαίσια των “Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας” το οποίο αναλύθηκε διεξοδικά στα Γραφεία της Τ.Ο. Φαρσάλων από τον Συναγωνιστή Δημήτριο Καραγιάννη. Ο ομιλητής τόνισε την στρατηγική ευφυΐα του Στρατηγού και Εθνάρχη των Ελλήνων Θεοδώρου Κολοκοτρώνη ο οποίος ενθαρρύνοντας όλους τους Έλληνες της Πελοποννήσου συγκέντρωσε τάχιστα τους οπλαρχηγούς Νικηταρά, Παπαφλέσσα, Πλακούτα, τον Δημήτριο Υψηλάντη, τους γιους του Πάνο και Αντώνη οι οποίοι με τους άνδρες τους κατανόησαν το σχέδιο περικύκλωσης και αντεπίθεσης που προετοίμασε ο Μέγιστος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ενάντια στην τουρκική στρατιά του υπερόπτη Δράμαλη στα Δερβενάκια. Η υποδειγματική στρατιωτική Αρετή του Κολοκοτρώνη συνέτριψε τον ανθό του Οθωμανικού Στρατού διασφαλίζοντας την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο και προασπίζοντας ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος που αξίωνε την ελευθερία του με Αίμα και Θυσίες. Η σημασία της συντριβής του Δράμαλη και της Νίκης των Ελλήνων και το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για την Φυλή των Ελλήνων ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της ομιλίας. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Ύμνο της Χρυσής Αυγής και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Οργάνωση Δυτικής Αττικής η ομιλία του Συναγωνιστή Αθανάσιου Κουράκου με θέμα ομιλίας “η συντριβή του Δράμαλη”. Ο Συναγωνιστής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που πλαισίωσαν την μάχη και τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του Δράμαλη από τους Έλληνες Αγωνιστές.
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ο. Πειραιά μία ακόμη ομιλία στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, αυτή την φορά από την Συναγωνίστρια Κροαζιέ Πηνελόπη. Η Συναγωνίστρια παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το πλήρες και αληθές ιστορικό μίας από τις καθοριστικότερες μάχες που έδωσαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας στον Αγώνα για Ελευθερία.
Η μάχη των Δερβενακίων ήταν και είναι η μεγαλύτερη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων, απέναντι στον οθωμανό κατακτητή. Πρωτομάστορας της νίκης αυτής, ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στην Τοπική Πατρών συναγωνιστές και συναγωνίστριες παρακολούθησαν το ιστορικό της μεγάλης αυτής μάχης-νίκης του επαναστατημένου Γένους.
Τ.Ο. Δράμας
Ένα ακόμα μάθημα Ελληνικής ιστορίας και στην Τ.Ο. Σπάρτης με ομιλήτρια την συναγωνίστρια Βασιλική Καραβέργου και θέμα την καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια με αποτέλεσμα και την εξόντωση του ίδιου, αφού δεν άντεξε την στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Καστοριά
Θάσος
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία του Συναγωνιστή Περάκη Μανώλη με θέμα “Η συντριβή του Δράμαλη”.
Άλλη μία ομιλία ιστορικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 13/7/2016, στο «νέο κρυφό σχολειό» των Κεφαλλήνων, στα γραφεία του Πυρήνα μας, στο Αργοστόλι. Ως θέμα είχε αυτή τη φορά την ιστορική και μέγιστης σημασίας για την τελική έκβαση της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Μάχη στα Δερβενάκια και την καταστροφή της τούρκικης στρατιάς του Δράμαλη, την οποία περιέγραψε με λεπτομέρεια ο Γραμματέας του Πυρήνα, Δάβουλος Χρήστος. Εδώ είμαστε και συνεχίζουμε… κι αφήστε τους Φίληδες και κάθε προδότη εθνομηδενιστή να ονειρεύονται ότι θα καταφέρουν να εξαφανίσουν τους Έλληνες και την Ιστορία τους.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias-h-suntribh-tou-dramalh#ixzz4EPiP7CbT