Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το βιβλίο είναι το σπαθί του πνεύματος! Μέτωπο Νεολαίας: Λογοτεχνία του Φανταστικού – Παρουσίαση Βιβλίων

Το βιβλίο είναι το σπαθί του πνεύματος! Μέτωπο Νεολαίας: Λογοτεχνία του Φανταστικού - Παρουσίαση Βιβλίων

Την Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016, την τελευταία ημέρα πριν τις ολιγοήμερες διακοπές του Μετώπου Νεολαίας, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ομιλία με θέμα το λογοτεχνικό είδος του «φανταστικού», την οποία ακολούθησε η παρουσίαση κάποιων σχετικών βιβλίων, που μπορούν να διαβαστούν ευχάριστα στην καλοκαιρινή περίοδο. Στο καλλιτεχνικό αυτό γένος περιλαμβάνονται, κατά κύριο λόγο, ιστορίες με θέμα το μεταφυσικό, το υπερφυσικό  και το ανεξήγητο στοιχείο, ενώ πολύ συχνά παρατηρείται η χρήση παραδοσιακών μοτίβων και θεμάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος αυτών των έργων είναι βασισμένο σε διάφορους μύθους ή θρύλους του παρελθόντος ή και ακόμα στην ίδια την παράδοση των λαών, με την διαφορά ότι ενώ παλαιότερα όλες αυτές οι ιστορίες αποτελούσαν πραγματικότητα για τους ίδιους, σήμερα, με την εξέλιξη του λογοτεχνικού είδους, το περιεχόμενο του είναι καθαρά φανταστικό, κάτι που επήλθε κυρίως με το πέρασμα του στο ρομαντικό και το γοτθικό διήγημα.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι από τους κυριότερους εκφραστές του είδους αυτού, όπως είναι ο George MacDonald με τα έργα του «Phantastes» και «Lilith», ο Robert W. Chambers με το «The King in Yellow», ο Arthur Machen με το «The Great God Pan», ο Howard Phillips Lovecraft με το «The Call of Cthulhu», ο Clark Ashton Smith με το «Red World of Polaris», o Robert Ervin Howard με τα έργα του «Conan the Cimmerian» και «Solomon Kane» και ο Michael Moorcock με τον «Elric of Melnibone». Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο John Ronald Reuel Tolkien με το έργο του «The Silmarillion» και τις ιστορίες της Μέσης Γης.

Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω συγγραφέων, οι οποίοι αναμφισβήτητα άσκησαν μεγάλη επιρροή στην μετεξέλιξη και στην διαμόρφωση της λογοτεχνίας του «φανταστικού», ήταν η απέχθεια τους για την μηχανιστική εποχή, την υποκριτική ευγένεια, καθώς και την ανειλικρίνεια που την χαρακτήριζε σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου. Απώτερος σκοπός τους υπήρξε η επαναφορά του «μύθου» και των παραδοσιακών αξιών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-biblio-einai-to-spathi-tou-pneumatos-metwpo-neolaias-logotechnia-tou-fan#ixzz4EtXFnX2y

Exit mobile version