Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ Bankingnews: Η Δικτατορία είχε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από την Δημοκρατία

Μία εξαιρετικά εμπεριστατωμένη οικονομική ανάλυση δημοσιεύει σήμερα η έγκυρη ιστοσελίδα Bankingnews.gr.

Με βάση αριθμούς και οικονομικούς δείκτες (και όχι τη θολή κουλτούρα και τα ψέμματα αριστερών και δεξιών πολιτικάντηδων) προκύπτει αβίαστα ένα και μοναδικό συμπέρασμα: επί “χούντας” η ελληνική οικονομία άνθισε και επί “δημοκρατίας” καταστράφηκε.

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το άρθρο-ανάλυση προς ενημέρωση των αναγνωστών μας:

Η Δικτατορία στην Ελλάδα ήταν καθεστώς…. αλλά οι οικονομικές επιδόσεις ήταν καλύτερες από την Δημοκρατία.

Το ελληνικό χρέος από το 14% μεσοσταθμικά που ήταν το 1970 επί δικτατορίας Παπαδόπουλου θα αναρριχηθεί στο 181% με το νέο τρίτο πρόγραμμα που υπέγραψε ο αριστερός Τσίπρας ο τωρινός Έλληνας πρωθυπουργός.

Με αφορμή την εορτή για τα 42 χρόνια αποκατάστασης της δημοκρατίας, παρουσιάζουμε μια άλλη όψη… που προφανώς πολλοί θέλουν να λησμονούν ή σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει η σύγκριση.  Πριν ξεκινήσετε να μας κατηγορείτε περί φασισμού και άλλες τέτοιες ανοησίες σας προτείνουμε να διαβάσετε το κείμενο αυτό και όταν το ολοκληρώσετε να σκεφθείτε…που διαφωνείτε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε ελεύθερος πολίτης μόνο ένα πολίτευμα υποστηρίζει την δημοκρατία και παρά τις πολλές ατέλειες του πολιτεύματος δεν παύει να είναι το πιο αξιακό και φιλελεύθερο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ελευθερίας που όλοι υποστηρίζουμε.  Παρ΄ όλα αυτά θα επιχειρήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση, όχι από το σκέλος των δικαιωμάτων – εκεί που προφανώς η δικτατορία απέτυχε – αλλά της οικονομίας εκεί που η δικτατορία πέτυχε. Στην Ελλάδα της δικτατορίας η οικονομία ήταν μακράν σε πολύ καλύτερη μοίρα από την δημοκρατία του 2016.

Ειδικά στο σκέλος του χρέους μόνο αυξάνεται, αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του ελληνικού χρέους από το 1970 έως το 2016 εξάγει το ασφαλές συμπέρασμα ότι το χρέος αυξάνεται. Το ελληνικό χρέος από το 14% (κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν 21%) μεσοσταθμικά που ήταν το 1970 επί δικτατορίας Παπαδόπουλου θα αναρριχηθεί στο 181% με το νέο τρίτο πρόγραμμα που υπέγραψε ο αριστερός Τσίπρας ο τωρινός Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η μόνη περίοδος όπου υπήρξε εμφανής ανακοπή της συνεχούς ανοδικής πορείας του χρέους ήταν το 2012 λόγω του PSI+ και μόνο προσωρινά γιατί η σύναψη νέων δανείων αύξησε εκ νέου το ελληνικό χρέος. Η σύγκριση πρέπει να ξεκινήσει από το 1970 γιατί υπήρχαν στατιστικά στοιχεία επαρκή και έχει αναγνωριστεί ότι επί δικτατορίας η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο χρέος στην νεότερη ιστορία της. Η δικτατορία της περιόδου 1967 με 1974 είχε μεσοσταθμική ανεργία 51,5 χιλιάδες δηλαδή ήταν κατά 96% χαμηλότερη σε σχέση με το 2016 την σημερινή Ελλάδα.

Πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι την περίοδο της δικτατορίας;  Το 1970 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 106 χιλιάδες ενώ οι υπάλληλοι τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων ήταν 47 χιλιάδες.

Επί δικτατορίας στην Ελλάδα, κατασκευάστηκαν ηλεκτροπαραγωγικά φράγματα Αλιάκμονος, Πολυφύτου, Πτολεμαίδος κατασκευάστηκαν 16 αεροδρόμια τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν έως σήμερα π.χ. Καβάλας ή Μυκόνου ή Σάμου Πραγματοποιήθηκαν τα 5 σημαντικότερα αρδευτικά έργα στην Ελλάδα ειδικά στον Έβρο, Νέστο, Πηνειό κ.α.  Κατασκευάστηκε το Εθνικό Νομισματοκοπείο (αυτό που ήθελε να καταλάβει ο Λαφαζάνης). Δημιουργήθηκε ο ΟΣΕ, ο ΟΤΕ, το Πολεμικό Μουσείο, η ΕΙΡΤ.  Υπήρξε μέσω της ΜΟΜΑ η μεγαλύτερη επέκταση οδικού δικτύου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και του τηλεφώνου.  Δεν υπήρχε μέρος της Ελλάδος που να μην πέρασε η ΜΟΜΑ.  Επί δικτατορίας καθιερώθηκε η πλήρης δωρεάν παιδεία. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο βγήκε το 7ο καλύτερο στον κόσμο το 1972-1973.

Και κάτι που σίγουρα θα σας ξαφνιάσει όλους… με βάση την First National City Bank η γνωστή Citigroup όπως μετονομάστηκε αργότερα….σε έκθεση της την 5η Ιουνίου του 1968 ανέφερε ότι “η ελληνική δραχμή είναι ένα από τα 9 πιο σταθερά νομίσματα στον πλανήτη”… Το ακόμη πιο σοκαριστικό… ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επί δικτατορίας ήταν 7,8% σε ετήσια βάση….περίπου όσο ήταν της Κίνας πριν 2-3 χρόνια. Αυτά για την ιστορία.

Η χειρότερη περίοδος για το χρέος ξεκίνησε επί Ανδρέα Παπανδρέου μεταξύ 1982 και 1989 το χρέος εκτινάχθηκε στο 75-80% του ΑΕΠ ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι με την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ το χρέος πήρε την ανιούσα.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ακολούθως η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου συνέχισαν να αυξάνουν το χρέος.  Επί Σημίτη υπήρξαν κάποια σημάδια μείωσης που συντηρήθηκαν αρχικά από τον Κώστα Καραμανλή αλλά δραματικά αυξήθηκαν στην συνέχεια.

Γραμμικά το χρέος από το 1979 έως το 2015 ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία και αν εξαιρεθούν ορισμένες χρονικές περίοδοι όπου υπάρχει κάμψη, το φαινόμενο αποδεικνύεται συγκυριακό.  Ακόμη και την τρέχουσα περίοδο το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί π.χ. λόγω της επιστροφής των 10,7 δισ. από το ΤΧΣ στον ESM, αλλά αυτή η μείωση είναι εικονική καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα την επόμενη διετία λόγω του νέου δανείου των 86 δισ.  Μεσοσταθμικά το χρέος θα φθάσει στα 330-350 δισ. που αντιστοιχεί στο 201% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η Ελλάδα αυξάνει το χρέος της γιατί απλά δεν μπορεί να πετύχει ανάπτυξη και γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την δυναμική του χρέους.  Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, μη διαχειρίσιμο και μη εξυπηρετήσιμο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με μνημόνιο εφαρμόζει μια ακραία προσέγγιση στο χρέος με την σύναψη του νέου δανείου των 86 δισ. Το νέο δάνειο είναι στρατηγικό λάθος – αν και δυστυχώς απόλυτα απαραίτητο – γιατί καθιστά απόλυτα μη βιώσιμο το χρέος.

Διαχρονική εξέλιξη ελληνικού χρέους

Διαχρονική εξέλιξη του ελληνικού χρέους 

Μια άλλη οπτική στην εξέλιξη του ελληνικού χρέους 

Δημόσιο χρέος και ελληνικές κυβερνήσεις 

Διαχρονική εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα 

bankingnews.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/analush-bankingnews-h-diktatoria-eiche-kaluteres-oikonomikes-epidoseis-apo#ixzz4FSVvNZaM

Exit mobile version