Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απάντηση στην ερώτηση της βουλευτού Β’ Αθηνών Ε. Ζαρούλια για την προώθηση της ποδηλασίας ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και την έλλειψη υποδομών στον τομέα αυτό

Η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β’ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια σε ερώτηση που είχε καταθέσει προς τα υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων αναφέρθηκε στην «προώθηση της ποδηλασίας ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και την έλλειψη υποδομών στον τομέα αυτό».

Είναι αλήθεια ότι η ποδηλασία σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών  με πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Δυστυχώς στη χώρα μας οι σχετικές υποδομές, όπως και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων είναι ανεπαρκή. Σε αυτά θα πρέπει να προσμετρηθούν η έλλειψη της σχετικής παιδείας και ευαισθητοποίησης, καθώς και η ολιγωρία των πολιτών που σταθμεύουν που με τις πράξεις τους έχουν απαξιώσει, καταπατήσει ή καταστρέψει τους ποδηλατοδρόμους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες στους ποδηλατοδρόμους βρίσκονται σταθμευμένα επί μονίμου βάσεως οχήματα όλων των κατηγοριών παρεμποδίζοντας την ασφαλή διέλευση των ποδηλάτων, με αποτέλεσμα την παράλληλη κίνηση αυτών με τα διερχόμενα οχήματα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των ποδηλατών. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας αποδεικνύουν δυστυχώς την χαρακτηριστική αύξηση των ατυχημάτων, στα οποία εμπλέκονται ποδηλάτες.

Τα υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, δεν έδωσαν καμία απάντηση, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει αδιαφορία εκ μέρους τους για το ζήτημα της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα θέματα κατανόησης και εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσο και για την προώθηση της ποδηλασίας ως εναλλακτικού μέσου κυκλοφορίας που μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. 

Το υπουργείο Υποδομών αναφέρθηκε στην δράση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στην υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης «Επιτήρηση για την Οδική Ασφάλεια», σύμφωνα με το οποίο καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επίσης, επιχειρούνται: η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η διαρκής ενημέρωση με στατιστικά στοιχεία μέσω των ιστοσελίδων του Υπουργείου και του Αρχηγείου, η παροχή συμβουλών και οδηγιών αναφορικά με την ασφαλή οδήγηση.

Στην απάντηση, όμως, αυτή δεν εμπεριέχονται στοιχεία για την αρμοδιότητα των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού σχετικά με το επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης των ποδηλατοδρόμων στις πόλεις.

Από την απάντηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων φαίνεται πως σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησαν στην σύνταξη των Τεχνικών Οδηγιών για Υποδομές Ποδηλάτων, με στόχο «την ανακατανομή του οδικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και ισότιμη χρήση του από τους πεζούς, τα ποδήλατα και τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία». Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κάνει την απαραίτητη εισήγηση στη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για την «σήμανση και σηματοδότηση των υφιστάμενων και μελλοντικών ποδηλατοδρόμων της χώρας».

Στην απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας γίνεται εκτενής αναφορά στο έργο του ποδηλατικού άξονα Φάληρο-Κηφισιά που περιλαμβάνεται ως δράση στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014» και προβλέπεται από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής. Η κατασκευή του ξεκίνησε μεν τον Ιούλιο του 2014, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2016 αναμενόταν η ολοκλήρωσή του. Μόλις τον περασμένο χρόνο ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του ποδηλατοδρόμου από το Γκάζι έως το Φάληρο, ενώ η συνέχισή του έως την Κηφισιά είναι υπό συζήτηση και αναμένεται η δημοπράτησή του.

Στο τελευταίο δε έγγραφο, αναφέρεται ότι «το Πράσινο Ταμείο έχει χρηματοδοτήσει Δήμους για την προμήθεια ενοικιαζόμενων ποδηλάτων ή την κατασκευή όλων των σχετικών υποδομών (στάσεις ποδηλάτων, ποδηλατοδρόμων κ.τ.λ.)». Δεδομένου ότι στους σκοπούς του Πράσινου Ταμείου περιλαμβάνονται μέτρα πυροπροστασίας, αναδασώσεων, αστικών αναπλάσεων και προστασία των θαλασσών, είναι θεμιτό οι εκάστοτε κυβερνήσεις να θεωρούν ότι οι δράσεις του στηρίζουν θεμελιωδώς τον περιβαλλοντικό ερευνητικό τομέα της χώρας, μέσω της αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, η περιουσία του Πράσινου Ταμείου έχει λεηλατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει καταλήξει να είναι η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων του δεσμεύεται για τη βελτίωση των δεικτών ελλείμματος/ πλεονάσματος και δημοσίου χρέους.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως έργα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και γενικώς έργα βελτίωσης κινητικότητας μπορούν να ενταχθούν στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία με τους Δήμους μπορεί να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων.

Με συντονισμένες ενέργειες και με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις, με παράλληλη αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η Ποδηλασία θα προσφέρει και στην χώρα μας πολλαπλά οφέλη για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες επικαιροποίησης της νομοθεσίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να επιλυθούν όλα τα προβλήματα και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες, ασφαλείς και άρτιες υποδομές.

Exit mobile version