Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός ανεργίας και κοινωνικής ανασφάλειας

Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός ανεργίας και κοινωνικής ανασφάλειας

Διαβάζαμε στην “Καθημερινή” ότι οι νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί που εγγράφονται στο ΤΕΕ είναι πλέον λιγότεροι από αυτούς που ζητούν την διαγραφή τους. Για να γίνει κατανοητό το μεγάλο αυτό πρόβλημα παραθέτουμε το παρακάτω γράφημα:

Υπενθυμίζουμε ότι για ένα διπλωματούχο μηχανικό η εγγραφή στο ΤΕΕ συνεπάγεται την άμεση και υποχρεωτική εγγραφή στο αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο που είναι το ΤΣΜΕΔΕ (τώρα πια ενοποιημένο στο ΕΤΑΑ). Επιπλέον αυτό σημαίνει ότι αρχίζει παράλληλα να ισχύει η υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που ανέρχονται περίπου στα διακόσια πενήντα ευρώ (250) το μήνα.

Και ο κύριος λόγος που διαγράφονται σωρηδόν οι διπλωματούχοι μηχανικοί είναι το υπέρμετρο κόστος της υποχρεωτικής αυτής ασφάλισης. Αφού δεν υπάρχουν δουλειές, από πού να βρεθούν χρήματα και για φουσκωμένες ασφαλιστικές εισφορές;

Επαγγελματικά ταμεία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Τώρα ο υπουργός εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης & κοινωνικής αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος  ρίχνει μια πρόταση για δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) με στόχο τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Δηλαδή τηνεισαγωγή στην προσφορά της εργασιακής ασφάλισης ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με την δημιουργία ιδιωτικών επενδυτικών ταμείων.

Καταρχήν το ιδιωτικό ταμείο που προτείνετε και ονομάζεται ως “επαγγελματικό ταμείο” για να μπερδεύει λίγο σχετικά με την ιδιότητα του δεν διαφέρει σε τίποτα από μια ιδιωτική ασφάλιση. Το “τυρί” είναι ότι τα χρήματα που θα καταβάλλει ένας ασφαλισμένος θεωρητικά θα πηγαίνουν μόνο για την δική του σύνταξη και όχι για την αναπλήρωση των συντάξεων άλλων προηγούμενων συνταξιούχων. Περισσότερο τυρί είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με τις εισφορές που θα καλούνται να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι.

Δυστυχώς η φάκα είναι ότι εάν το αυτό το επενδυτικό ταμείο πέσει έξω στις επενδυτικές τοποθετήσεις του, τότε ο εργαζόμενος κινδυνεύει όχι μόνο να μείνει χωρίς σύνταξη αλλά να χρωστάει και από πάνω στα 75+ χρόνια της ηλικίας του. Θα μείνει ηλικιωμένος και άπορος με ένα κράτος που να του λέει ότι έπαιξε και έχασε, ότι αυτός ευθύνεται επειδή ήθελε να πληρώσει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα δημόσιο σύστημα εργασιακής ασφάλισης που προσφέρει κοινωνική συνοχή. Επειδη η σύνταξη είναι εγγυημένη στο τέλος της καριέρας κάθε εργαζόμενου.

Το πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών λύνεται με κινήσεις που θα προσφέρουν πραγματική ανάπτυξη στην χώρα και όχι με την εισαγωγή της παραμέτρου της κοινωνικής ανασφάλειας στην εργασιακή ζωή του Έλληνα πολίτη.

Ήδη υπάρχει μεγάλη ανεργία και αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό για οικονομικούς λογούς. Φαίνεται τώρα ότι ο κ. Κατρούγκαλος επιδιώκει να κολλήσει και ένα ακόμη ανθελληνικό παράσημο στην στολή του υπουργού της πρώτης φοράς αριστερά, αυτό της κοινωνικής ανασφάλειας.

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή σέβεται τον Έλληνα εργαζόμενο και θα πολεμήσει να διαφυλάξει τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασιακής του ασφάλισης με στόχο πάντοτε την εθνική κοινωνική συνοχή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/giwrgos-katrougkalos-upourgos-anergias-koinwnikhs-anasfaleias#ixzz4H7odxAFT

Exit mobile version