Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ιερόσυλοι έκλεψαν εικόνες του 19ου αιώνα από Ιερούς Ναούς στην Κόνιτσα – Διέφυγαν στην αλβανία οι δράστες

Συνεχείς οι κλοπές και οι διαρρήξεις στα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου – Οι δράστες εκτός από τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων, δεν διστάζουν να λεηλατούν ακόμα και τους Ιερούς Ναούς των χωριών που βρίσκονται στα σύνορα – Ανάστατοι οι κάτοικοι «εάν αυτά γίνονται το καλοκαίρι, τι θα γίνει τον χειμώνα;» αναρωτιούνται.

Στόχος κακοποιών έγιναν Iεροί Nαοί και σπίτια το ακριτικό χωριό Ασημοχώρι της Κόνιτσας. Όπως ο καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Πυρσόγιαννης, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, οι ιερόσυλοι παραβίασαν την πόρτα της εισόδου της εκκλησίας καιαφαίρεσαν 3 εικόνες που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην συνέχεια, προσπάθησαν να μπουν και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, από παράθυρο το οποίο βρέθηκε σπασμένο, χωρίς να τα καταφέρουν. Επόμενος στόχος ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νεκροταφείο του χωριού, όπου παραβίασαν την πόρτα, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι από τον ιερό Ναό.

Εκτός από τους ιερούς ναούς οι δράστες στοχοποίησαν δύο κλειστά σπίτια του χωριού των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των κακοποιών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διέφυγαν στην Αλβανία.

Στις 8 Αυγούστου άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν έντεκα παλιές εικόνες από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Μαστοροχώρι Χιονάδες της Κόνιτσας. Συγκεκριμένα είχαν παραβιάσει την πόρτα της εισόδου του ιερού ναού και μπήκαν στο χώρο, ενώ απενεργοποίησαν τον συναγερμό, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, χτύπησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα.

Ο Δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως εκείνη την εποχή στο χωριό βρίσκονταν 50 κάτοικοι, οι οποίοι όταν άκουσαν τον συναγερμό, έτρεξαν στην εκκλησία, όμως δεν αντιλήφθηκαν κάτι ύποπτο. Αφού παρέμειναν για μισή ώρα στην πλατεία αποχώρησαν, ενώ το πρωί επέστρεψαν στον Ναό και διαπίστωσαν πως η πόρτα ήταν ανοικτή και είχαν αφαιρεθεί 11 εικόνες.

Ο δήμαρχος της Κόνιτσας επισήμανε πως τον Ιούνιο η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είχε γίνει και πάλι στόχος ιεροσύλων. Μάλιστα μετέφερε την αναστάτωση των κατοίκων στα χωριά της ακριτικής περιοχής. «Υπάρχει ανασφάλεια και προβληματισμός, εάν γίνονται αυτά τώρα που υπάρχει κόσμος στα χωριά τι θα γίνει τον χειμώνα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ierosuloi-eklepsan-eikones-tou-19ou-aiwna-apo-ierous-naous-sthn-konitsa-die#ixzz4IUKDGjEk

Exit mobile version