Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στην Πίνδο βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης

Στην Πίνδο βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης

Η ένδοξη και λαμπρή Ιστορία της Ελλάδας έχει κι άλλες προεκτάσεις, εκτός από την μοναδική γενναιότητα των πολεμιστών της και το ανυπέρβλητο μέγεθος του πολιτισμού της, καθώς επεκτείνεται ακόμη και στον φυσικό πλούτο της χλωρίδας της.

Έτσι, λοιπόν, μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή “πρωτιά” για την Ελλάδα ανακάλυψε μια διεθνής ερευνητική ομάδα: Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πίνδο! Σύμφωνα με τους επιστήμονες (από Σουηδία και ΗΠΑ) το δέντρο έχει διάρκεια ζωής 1.075 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι φύτρωσε στην οροσειρά το 940 μ.Χ. Όταν δηλαδή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν στην ακμή της και οι Βίκινγκς έπλεαν στις θάλασσες. Πρόκειται για ένα πεύκο που ανήκει στο είδος Pinus heldreichii (λευκόδερμη πεύκη), γνωστό και ως ρόμπολο. Η ομάδα έδωσε στο δέντρο το παρατσούκλι “Άδωνις”.

Μπορεί να υπάρχουν δέντρα στην Ευρώπη που η ηλικία τους αγγίζει έως και τα 10.000 χρόνια, αλλά στην ουσία πρόκειται για “κλώνους” δηλαδή δέντρα που συνεχώς ανανεώνονται από το ίδιο ριζικό σύστημα και όχι για το ίδιο δέντρο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, στην συγκεκριμένη περιοχή της Πίνδου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ακόμη δέντρα που ζουν περισσότερο από 1.000 χρόνια.

Για την χρονολόγηση του πεύκου η ομάδα πήρε δείγμα από τον κορμό του, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο. Το συγκεκριμένο είδος δέντρου μεγαλώνει κατά ακριβώς έναν δακτύλιο κάθε χρόνο, άρα η μέθοδος μέτρησης των δακτυλίων του, επιτρέπει να βρει κανείς την ακριβή του ηλικία.

Είναι εντυπωσιακό που αυτός ο μεγάλος και περίπλοκος οργανισμός κατάφερε να επιβιώσει για τόσα χρόνια σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον, και σε μία περιοχή με ανθρώπινη παρουσία εδώ και 3.000 έτη”, σημειώνει ο δενδροχρονολόγος Πολ Κρούζικ, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και επικεφαλής της ομάδας. Όπως εξηγεί ο επιστήμονας “Η επιβίωση δέντρων με το σύστημα της κλωνοποίησης είναι μία εντυπωσιακή στρατηγική της φύσης, αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε αυτό το δέντρο. Είναι σαν να μπορείς να επιβιώσεις εσύ μόνος σου, με τους δικούς σου μηχανισμούς για πάνω από 1.000 χρόνια και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό”.

Η Πίνδος, αυτή η ξακουστή ορεινή ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, ο χώρος από τον οποίο διάβηκε η περίφημη Κάθοδος των Δωριέων, η χιλιοτραγουδισμένη για τους μύθους και τους θρύλους που την διέπουν, άφησε για μια ακόμη φορά το στίγμα της στην αιώνια συνδεδεμένη πορεία της με την αντίστοιχη ιστορική διαδρομή του Ελληνικού Έθνους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sthn-pindo-brisketai-to-archaiotero-dentro-ths-eurwphs#ixzz4IY7C0FxW

Exit mobile version