Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Φαντάσματα της διαπλοκής του παρελθόντος στοιχειώνουν τις τηλεοπτικές άδειες του μέλλοντος

Η 18η Ιουλίου 1989 ήταν μια κομβική στιγμή για το ελληνικό επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό κατεστημένο. Ήταν ο λόγος που η χρονιά εκείνη πέρασε στην ιστορία ως το «βρώμικο ‘89» και ως η «δίκη του αιώνα». Για το επιχειρηματικό σκέλος ο Γιώργος Κοσκωτάς παραπεμπόταν στο λεγόμενο Ειδικό Δικαστήριο με την βαριά κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Το παράδοξο ήταν ότι οι πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου ήταν πιο ενδιαφέρουσες. Ιδιαίτερα σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε εσκεμμένως σε μια πτυχή του σκανδάλου Κοσκωτά, δηλαδή την εμπλοκή του αντιπροέδρου της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μένιου Κουτσόγιωργα, τότε αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο μεγεθυντικούς μας φακός θα πέσει ιδιαίτερα πάνω στο όνομα του Γιάννη Ματζουράνη, Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της τότε κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, επειδή είχε δύο ιδιότητες: ήταν στενός συνεργάτης του Κοσκωτά και είχε συνεργασία με τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Επιγραμματικά λοιπόν, εν μέσω των συνεχών αποκαλύψεων του σκανδάλου, ο Μένιος Κουτσόγιωργας ξάφνιασε φέρνοντας μια τροπολογία στην Βουλή στις αρχές Αυγούστου 1988 η οποία άφηνε περιέργως προνομιακά περιθώρια στον υπό εξέταση επιχειρηματία Γιώργο Κοσκωτά σε σχέση με την δυνατότητα ελέγχου στην Τράπεζα Κρήτης. Ήταν ο ιστορικός λεγόμενος “Κουτσονόμος” (Ν. 1806/1988)!

Όμως κατά τα τέλη του 1988 ο Ματζουράνης άνοιξε ένα τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα στην Ελβετία στον οποίο και μετέφερε 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα όταν έγινε η δίκη ο Ματζουράνης υποστήριξε ότι η κατάθεση αυτή ήταν αντικείμενο δωροδοκίας σε σχέση με την υποβολή του Ν. 1806/88 (Κουτσονόμου) από τον Κουτσόγιωργα για να ευνοήσει δολίως τον Κοσκωτά. Ειδικότερα ο Μαντζουράνης δήλωσε ότι η κατάθεση έγινε εν γνώσει του Κουτσόγιωργα, ενώ ο Κουτσόγιωργας υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο έμβασμα. Τελικά ο Κουτσόγιωργας έδωσε εντολή να επιστραφεί όλο το ποσό πίσω στον λογαριασμό του Ματζουράνη και έκλεισε τον λογαριασμό.

Εν κατακλείδι η κατάθεση του Ματζουράνη, ενώ επέφερε ευνοϊκή νομική μεταχείριση για τον ίδιο αντιθέτως επέφερε καίριο πολιτικό πλήγμα στον Κουτσόγιωργα. Την εξήγηση αυτής της ευνοϊκής νομικής μεταχείρισης την αφηγείται ο διαβόητος στρατηγός Νικόλαος Γρυλλάκης, σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γράφοντας για αυτά τα γεγονότα στο βιβλίο του «Αποκαλύπτω». Ειδικότερα αναφέρει ότι ο Ματζουράνης συμφώνησε να καταθέσει και να δώσει στοιχεία εναντίον του Κουτσόγιωργα μετά από συνεννόηση που είχε με τον Γρυλλάκη άλλα και με άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Έκτος από την προαναφερόμενη ευνοϊκή νομική μεταχείριση η Νέα Δημοκρατία επιπροσθέτως θα δωροδοκούσε τον Ματζουράνη και με μια αμοιβή της τάξεως των 20 εκατομμύριων δραχμών. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε δυο στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω. Εκείνη την εποχή μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή η ανηλεής κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Οι δυο πολιτικοί μονομάχοι έκαναν τα πάντα για να γείρουν την δικομματική ζυγαριά προς το μέρος τους. Και δεύτερον 20 εκατομμύρια δραχμές εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολλά χρήματα. Πόσο μάλλον τα 32 δισεκατομμύρια δραχμές του Κοσκωτά!

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι  σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο όσο αφορά την διαμόρφωση του γενικού κλίματος έπαιξαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν είχαν τηρηθεί στην κάλυψη των γεγονότων και επηρέαζαν άμεσα την κοινή γνώμη.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Στις 29 Αυγούστου 2016 αναφέρθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑI/ALPHA ότι ο δικηγόρος του Δημοσίου Γιάννης Ματζουράνης είναι ταυτόχρονα και δικηγόρος του εφοπλιστή και υποψήφιου για μία από τις άδειες  Βαγγέλη Μαρινάκη εγείροντας θέμα σοβαρής ηθικής τάξης. Είναι γεγονός ότι ο σημερινός Μαντζουράνης: εκπροσώπησε  το Δημόσιο στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, υπερασπίστηκε το σχήμα Καλογρίτσα στην εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά ειναι δικηγόρος του Θόδωρου Κουρίδη, δικηγόρου της ΕΠΟ, συγκατηγορούμενου του Μαρινάκη. Παράλληλα, είναι δικηγόρος του Δημήτρη Κοντομηνά. Τόσο στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και στην υπόθεση του Κοντομηνά για φοροδιαφυγή. Δηλαδή ο ALPHA αυτοπυροβολήθηκε.

Εμείς ρωτάμε: Είναι δυνατόν ένας τέτοιος παλαίμαχος της διαπλοκής όπως είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης (ΠΑΣΟΚ) να μπορέσει να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, έτσι όπως έχει πολυδιαφημιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/fantasmata-ths-diaplokhs-tou-parelthontos-stoicheiwnoun-tis-thleoptikes-ade#ixzz4Ipbtof12

Exit mobile version