Γεμάτα ήταν τα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα: “Η Μάχη του Μαραθώνα”.
«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν»
Πρόλογος
Η προσέγγιση ενός ιστορικού γεγονότος και δη μιας μάχης είναι ιδιαίτερα σημαντική, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η μάχη σηματοδοτεί την σύγκρουση Ελλήνων και βαρβάρων και ειδικά όταν από αυτήν εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως στους καιρούς που όλοι μηδούσαν, κάποιοι αντιστέκονταν. Εδώ ευρίσκει κανείς και την ποιοτική διαφορά του χαρακτήρα που είχαν διαμορφώσει οι πάντα ανυπόταχτοι πολίτες των ελληνικών πόλεων- κρατών. Κρατούσα αντίληψη άλλωστε της εποχής ήταν ότι ο θάνατος στο πεδίον της μάχης είναι ο μέγιστος και ο κάλλιστος. Αυτή η υστεροφημία, η αγάπη για τη δόξα ακόμα και μετά τον θάνατο, η μετάβαση στην αθανασία μέσα από πολεμικά κατορθώματα και αριστείες ώθησε για πολλούς αιώνες τους λίγους να αντισταθούν στους πολλούς. Αν κάτι μένει από την επική μάχη του Μαραθώνα, είναι σίγουρα η εντύπωση πως κανένας Αγώνας δεν είναι μάταιος και πως ο εχθρός δεν είναι ποτέ ανίκητος.
Τα γεγονότα πριν την μάχη
Η σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες, οι λεγόμενοι Περσικοί Πόλεμοι, ή Μηδικά, ήρθαν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μια η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η αίσθηση υπεροχής εναντίον των βαρβάρων, το ανυπότακτο πνεύμα του Έλληνα που δεν μπορεί να γονατίσει ενώ στον αντίποδα, φυλές και έθνη υποταγμένα σε έναν δυνάστη που κυβερνά με φόβο. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο σεβασμός και ο φόβος, αν και φαίνεται πως έχουν τα ίδια αποτελέσματα, εν τούτοις δεν είναι ίδιου βεληνεκούς κινητήριες δυνάμεις.
Διαβάστε περισσότερα για την Μάχη του Μαραθώνα
Την Τετάρτη 31 Αυγούστου στην Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε ομιλία της Συναγωνίστριας Χριστίνας Κομνηνάκη στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, με θέμα την Μάχη του Μαραθώνα η οποία διεξήχθη το 490 π.Χ, και αποτελεί την πρώτη σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών. Αναφέρθηκαν ιστορικά στοιχεία, μνεία δε έγινε, στην στρατηγική των Ελλήνων και στην τακτική της Μάχης αλλά κυρίως στην πολεμική αρετή της Φυλής. Τονίσθηκε η σπουδαιότητα της, καθώς έχει χαρακτηρισθεί από ιστορικούς ως μια από τις δεκαπέντε πιο αποφασιστικές Μάχες του κόσμου.
Την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 στα γραφεία της Τ.Ο. Αθηνών στα πλαίσια των προγραμματισμένων ομιλιών ιστορικού περιεχομένου στις Τοπικές Οργανώσεις του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκε ομιλία ιστορικού περιεχομένου από τον Συναγωνιστή Κίμωνα Παπαδόπουλο με θέμα ” Η Μάχη του Μαραθώνα”.
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 Στα κατάμεστα από κόσμο γραφεία της Τ.Ο. Περάματος διεξήχθη το καθιερωμένο μάθημα ιστορίας με ομιλητή τον συναγωνιστή Ελπιδοφόρο Καλαρίτη με θέμα: Η Μάχη του Μαραθώνα.
Στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος η ομιλία από τον Συναγωνιστή Αχιλλέα Β.
Τ.Ο. Αχαρνών: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα μάθημα Ελληνικής Ιστορίας σχετικά με τη Μάχη του Μαραθώνα από τον συναγωνιστή φιλόλογο Σ.Κ., ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης τόνισε ότι ακόμη και τότε οι λίγοι αντιστάθηκαν στους πολλούς.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στα κατάμεστα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Μακεδονία την ιστορική ομιλία για τη μάχη του Μαραθώνα. Οι Συναγωνιστές αφού έκαναν μια σύντομη εισαγωγή για το ευρύτερο πλαίσιο των Περσικών Πολέμων εξιστόρησαν τη σημαντική μάχη του Μαραθώνα, όπου με μια από στρατηγικής άποψης ιδιοφυή σύλληψη ο Στρατηγός Μιλτιάδης κατατρόπωσε του Πέρσες στον Μαραθώνα, σημείο που είχε αποβιβαστεί από τα καράβια τους. Το στρατηγικό σχέδιο έμελε να έχει ως αποτέλεσμα τη συντριβή των Περσών στην ξηρά, ένα προνομιακό πεδίο για τους ίδιους. Οι απώλειες των Περσών ήταν σημαντικές και η νίκη αυτή σηματοδότησε τις επόμενες επικές μάχες όπως αυτή του στενού των Θερμοπυλών με τον ηρωικό Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και τέλος της νικηφόρας ναυμαχίας της Σαλαμίνας από τον Αθηναίο Στρατηγό Θεμιστοκλή 10 περίπου χρόνια αργότερα. Η σημασία της αντίστασης των Ελλήνων αντανακλά στους αιώνες, αφού αποτέλεσε τον κυματοθραύστη της Περσικής απειλής εξ ανατολών και έδωσε την ευκαιρία στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού των επόμενων αιώνων.
Τ.Ο. Θεσσαλονίκης
Τ.Ο. Παιονίας
Καστοριά
Τ.Ο. Μηχανιώνας
Στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, ο γραμματέας της Τ.Ο. Πύργου, Μενέλαος Σωτηρόπουλος παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα της Μάχης του Μαραθώνα όπου υπήρξε ο θρίαμβος των ηθικών δυνάμεων έναντι των αριθμών.
Τ.Ο. Σπάρτης: Ένα ακόμα μάθημα-ομιλία Ελληνικής ιστορίας αυτή την φορά με θέμα ”Η μάχη του Μαραθώνα” πραγματοποιήθηκε σε όλες της τοπικές οργανώσεις της επικράτειας. Έτσι και στην Σπάρτη η συναγωνίστρια Βασιλική Καραβέργου ανέλαβε να περιγράψει τα γεγονότα και τα πρόσωπα μιας από τις μεγαλύτερες μάχες του Ελληνικού Έθνους που μέχρι σήμερα αποτελεί μάθημα στρατηγικής ευφυΐας.
Την Τετάρτη 31/8 πραγματοποιήθηκε στην τοπική Κατερίνης ομιλία για την ιστορική μάχη του Μαραθώνα, από τον συναγωνιστή Χρυσομάλλη Νίκο όπου ανέπτυξε το χρονικό της μάχης που αποτέλεσε παγκόσμιο ιστορικό γεγονός αφού ο στρατηγός Μιλτιάδης χρησιμοποιώντας την τεχνική του αιφνιδιασμού – μια μορφή πολεμικής τακτικής που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις- κατάφερε μια ένδοξη νίκη που γράφτηκε στα πιο λαμπρά κομμάτια της ιστορίας μας εναντίον των βαρβάρων του Δαρείου.
Με ομιλία για τη «Μάχη του Μαραθώνα» ολοκληρώθηκε ο κύκλος ομιλιών ιστορικού περιεχομένου της Χρυσής Αυγής για το μήνα Αύγουστο, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31/8/2016 στα γραφεία του Πυρήνα μας, στο Αργοστόλι. Ο συναγωνιστής Παναγής Σβορώνος, στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην -πρωτοποριακή για την εποχή του- στρατηγική του Μιλτιάδη, που απετέλεσε οδηγό πολεμικής τακτικής στα πεδία των μαχών ακόμα και της πιο σύγχρονης ιστορίας. Τα μαθήματα ιστορίας συνεχίζονται το μήνα Σεπτέμβριο στο «κρυφό σχολειό» της Κεφαλλονιάς, στην Πλατεία Καμπάνας.
Η ανυπέρβλητη νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών στην καθοριστικής σημασίας Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.X. παρουσιάστηκε στα γραφεία της Τ.Ο. Φαρσάλων από τον συναγωνιστή Δημήτριο Καραγιάννη.
Τ.Ο. Βορείων Προαστίων
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias3#ixzz4J2PFmgBX