Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ανταλλαγή αεροπορικής στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Ανταλλαγή αεροπορικής στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Το Καμπαρόφσκι Κράι (Khabarovski Krai – Хабаровский край) είναι μια περιοχή που βρίσκεται στην μακρινή Ρωσική Άπω Ανατολή, δίπλα στην νήσο Σαχαλίνη και σχετικά κοντά στο βόρειο άκρο της Ιαπωνίας. Μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή τράβηξε πρόσφατα την προσοχή, επειδή εκεί και συγκεκριμένα στο Κόμσομολσκ-ον-Άμουρ (Komsomolsk-on-Amur – Комсомольск-на-Амуре) εγκαινιάστηκε ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής πολεμικών αεροσκαφών. Και από αυτό το εργοστάσιο θα κατασκευαστούν τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας πολλαπλών ρόλων (δίωξης και βομβαρδισμού) Sukhoi-35 που θα παραδοθούν στην Κίνα τα επόμενα δυο χρόνια.

Για την ακρίβεια η προμήθεια θα γίνει στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2015. Συγκεκριμένα η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση συνολικά εικοσιτεσσάρων (24) αεροσκαφών Sukhoi-35 που θα κατασκευαστούν στο Κόμσομολσκ-ον-Άμουρ  με τα πρώτα τέσσερα να παραδίνονται στο Πεκίνο πριν από το τέλος του 2016 και τα τελευταία μέσα στο 2018. Επίσης το κάθε αεροσκάφος θα κοστίσει μεταξύ 40 και 65 εκ. δολαρίων ανάλογα την έκδοση και τον οπλισμό.

Το Sukhoi-35 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς διπλής διαβάθμισης. Τα χαρακτηριστικά αυτής της κλάσης μαχητικών αεροσκαφών περιλαμβάνουν: 1. αυξημένη απόδοση και δυνατότητα πολλαπλών επιχειρησιακών ρόλων. Που να καλύπτει το σύγχρονο αεροπορικό πεδίο μάχης σε κοντινές (εντός οπτικού ορίζοντα – Within-Visual-Range) αλλά και σε μακρινές (έκτος οπτικού ορίζοντα – Beyond Visual Range) αναχαιτίσεις και εμπλοκές. Για την πρώτη περίπτωση, δηλαδή την εντός οπτικού ορίζοντα (WVR),  το Su-35 έχει δυνατότητες δύσκολων αεροδυναμικών ελιγμών με άμεση απόκριση στις απότομες στροφές και με παράλληλη διατήρηση της ταχύτητας, επιτάχυνσης, αποφυγής απώλειας στήριξης (stall) και επίτευξης δύσκολων γωνιών πτήσης. Ακόμη πάλι για τον ίδιο σκοπό της κοντινής αερομαχίας διαθέτει ένα πυροβόλο τύπου GSh-301 30χιλιοστών με 150 βολές καθώς και πυραύλους Vympel R-77 με υπέρυθρη καθοδήγηση προς το στόχο.

Για την δεύτερη περίπτωση, δηλαδή την έκτος οπτικού ορίζοντα (BVR), το Su-35 έχει μέγιστη ταχύτητα 2500 χλμ/ώρα, δηλαδή  λίγο περισσότερο από δυο φορές την ταχύτητα του ήχου. Αυτή η δυνατότητα του επιτρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε μακρινές αναχαιτίσεις και αναγνωρίσεις του εχθρού. Επιπροσθέτως για την δίωξη αεροσκαφών πάλι που βρίσκονται πέραν του οπτικού ορίζοντα (Beyond Visual Range – BVR) το Su-35 μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους Vympel R-77Μ που κατευθύνονται προς το στόχο με υποβοήθηση ραντάρ και έχουν  περίπου διακόσια (200) χιλιόμετρα ωφέλιμη εμβέλεια. Φυσικά το Su-35 μπορει να εκτελέσει και αποστολές βομβαρδισμού με τον κατάλληλο οπλισμό σε βόμβες, όπως οι KAB-500L, και σε ρουκέτες, όπως οι S-25L.

Όλα αυτά τα συστήματα μπορεί ο εκάστοτε πιλότος να τα διαχειριστεί με ένα προηγμένο σύστημα επιλογής στόχων και διεξαγωγής μάχης που βρίσκεται στο κράνος του. Έτσι μπορει να έχει μειωμένο χρόνο αντίδρασης αφού όπου κοιτάξει εκεί είναι πάντα διαθέσιμες και οι πληροφορίες του αεροσκάφους.

2. Fly-by-wire. Συστήματα υποβοήθησης του πιλότου στον χειρισμό του αεροσκάφους. 3. Thrust Vectoring. Αλλαγή της κατεύθυνσης της ώθησης του αεροσκάφους με πλεονέκτημα την εκτέλεση πολύ δύσκολων αεροναυτικών ελιγμών 4. Supercruise. Δυνατότητα μεγάλης ταχύτητας χωρίς την χρήση των μετακαυστήρων. Δηλαδή εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση του υπέρυθρου ίχνους του αεροσκάφους.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα έχει εργαστεί συστηματικά για να παράξει τον δικό της κινητήρα τζετ (WS-10) παρόμοιο με τον Ρώσικο κινητήρα του Su-35 δηλαδή τον AL-117S. Αλλά ο κινέζικος κινητήρας δεν φτάνει την απόδοση του ρωσικού. Και εκτίμηση Ρώσων αξιωματούχων είναι ότι ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο η Κίνα ενδιαφέρεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου τύπου μαχητικού είναι ο ισχυρός κινητήρας τζετ του ρωσικού αεροσκάφους. Αυτό είναι λογικό γιατί το πεδίο επιχειρήσεων της Κίνας συμπεριλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις πάνω σε γη αλλά και θάλασσα που απαιτούν αναχαιτίσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

5. Avionics. Δηλαδή προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ναυτιλίας και μάχης, όπως τηλεπικοινωνίες και συστήματα πλοήγησης. 6. Τεχνολογία Στέλθ (Stelth). Σχεδιασμός που να μειώνει το ίχνος ραντάρ του αεροσκάφους σχετικά με μερικές γωνίες παρατήρησης από τα εχθρικά ραντάρ. Ο γενικός σχεδιασμός του Sukhoi-35 είναι προσανατολισμένος στην αεροπορική ανωτερότητα (air superiority), αλλά και με δυνατότητες αεροπορικής υπεροχής ( air supremacy). Αυτό το γεγονός το καθιστά ένα από το πιο θανατηφόρα μαχητικά στον ουρανό.

Η απόκτηση του Su-35 από τους Κινέζους είναι σίγουρα ένα σημαντικό όφελος για την άμυνα της χώρας τους. Πιο σημαντικό όφελος βέβαια είναι η δυνατότητα που θα έχουν οι Κινέζοι επιστήμονες να  αναλύσουν το αεροσκάφος και να ενισχύσουν έτσι τις γνώσεις τους στo πεδίο των στρατιωτικών ηλεκτρονικών. Επίσης εάν η Κίνα μπορέσει να αναλύσει την λειτουργία της τεχνολογίας του Su-35 θα είναι πολύ πιο σύντομα σε θέση να γεφυρώσει την διαφορά επιστημονικών γνώσεων με την Αμερική.

Άρα βλέπουμε όχι μόνο μια στρατηγική συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά και την ευχέρεια της Κίνας με το επιστημονικό της δυναμικό να έχει την δυνατότητα να αναλύσει το Ρωσικό αεροσκάφος προς όφελος της Κινέζικης Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα εικοσιτέσσερα αεροσκάφη που παρήγγειλε η Κίνα στη ουσία δεν της χρειάζονται. Της χρειάζεται μόνο ένα, αυτό που θα της παραδοθεί στα τέλη του 2016! Και αυτό κοστίζει μόνο του όσο όλα τα είκοσι τέσσερα μαζί!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/antallagh-aeroporikhs-stratiwtikhs-technologias-aichmhs-metaju-rwsias-kai-k#ixzz4KsvaPdaB

Exit mobile version