Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Όταν ο ψεύτης ο Αλέξης “παίζει” με τις λέξεις…

Όταν ο ψεύτης ο Αλέξης “παίζει” με τις λέξεις...

Σαν γνήσια τέκνα του πολιτικαντισμού ο Τσίπρας και η παρέα του δεν θα μπορούσαν παρά να ακολουθήσουν κι αυτοί την πετατημένη, παίζοντας με το περιεχόμενο και το νόημα των λέξεων, έτσι ώστε να δίνουν πάντοτε την βολική ερμηνεία που αυτοί επιθυμούν.

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ρύθμιση του χρέους” είπε πριν από λίγες ημέρες ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη. Η έκφραση την οποία χρησιμοποίησε ο Τσίπρας προετοιμάστηκε προσεκτικά από το επιτελείο του, ώστε να μην μπορεί να “παίζει” τους επόμενους μήνες στα ΜΜΕ ως μια ακόμη ανέξοδη υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ που διαψεύστηκε.

Κι αυτό γιατί το “πιο κοντά” είναι ένα μέγεθος απολύτως σχετικό. Για παράδειγμα, μπορεί να πει κάποιος ότι τα Τρίκαλα είναι πιο κοντά στην Αθήνα σε σχέση με την Δράμα. Τα Τρίκαλα, όμως, παραμένουν ούτως ή άλλως μακριά από την Αθήνα και όχι κοντά.

Το τι ισχύει για το χρέος το έχει πει και εξηγήσει με τον πλέον ξεκάθαρο και κυνικό τρόπο, ο διαχειριστής του, ο διευθύνων σύμβουλος τουEFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: Η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου το 2018, κι αυτό δεν είναι απλώς άποψη του Ρέγκλινγκ, αλλά κάτι το οποίο προβλέπεται από την απόφαση που έλαβε το Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016, με την ψήφο (άρα και την σύμφωνη γνώμη) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όσο για το σημαντικότερο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος, την μετατροπή δηλαδή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά, αυτό θα συζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και, όπως λέει και ό ίδιος ο Ρέγκλινγκ, δεν πρόκειται να είναι δωρεάν: “Όσο πιο πολύ σταθεροποιούμε τις μελλοντικές πληρωμές τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος αρχικά. Δεν είναι δωρεάν. Αν διασφαλίσουμε ότι τα επιτόκια κλειδώνουν για μεγαλύτερο διάστημα, αυτό σημαίνει ότι το επιτοκιακό κόστος θα ανέβει τα πρώτα χρόνια”.

Και βεβαίως, αυτή η έκφραση “Δεν είναι δωρεάν” σημαίνει, με την σειρά της, πολλά. Ότι, δηλαδή, μπορεί το κόστος να είναι (και θα είναι) πανάκριβο…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/otan-o-pseuths-o-alejhs-paizei-me-tis-lejeis#ixzz4L11wUDMK

Exit mobile version