Επ’ ευκαιρία της «επετείου» της δολοφονίας του πατέρα του από την 17 Νοέμβρη, ο Κώστας Μπακογιάννης πρότεινε την ένταξη της οικίας του πατέρα του στο ΕΣΠΑ ώστε να μετατραπεί σε «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας». Το σχέδιο αυτό, μάλιστα, ήδη εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Μπακογιάννη ως Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος.
Εμείς, από την πλευρά μας, να αντιπροτείνουμε κάποιους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιηθούν τα 650 χιλιάδες ευρώ του ΕΣΠΑ που ενέκρινε για την οικογένειά του ο Κώστας Μπακογιάννης.
Ετοιμόρροπη είναι η οικία στην Πελοπόννησο που γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821 Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος. Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος είναι διαχρονικά ένας πραγματικός στρατιώτης, ένας λαμπρός στρατηγός και ένας αληθινός Εθνικός Ήρωας της Ελλάδος που με το σπαθί του μπόρεσε και απέτρεψε τους τούρκους από το να διαλύσουν τους Έλληνες στα χρόνια της Εθνεγερσίας το 1821.
Η Ελληνική Σημαία που είναι αναρτημένη στα ερείπια είναι το μόνο που θυμίζει ότι στη Νέδουσα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας, γεννήθηκε ο Νικήτας Σταματελόπουλος , ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές επιτυχίας της Ελληνικής Επανάστασης.
Η μεταπολίτευση δεν θέλει ο σημερινός Έλληνας να θυμάται εκείνη την εποποιία της Εθνεγερσίας του 1821 κόντρα στον τούρκο φρικτό δυνάστη. Γι’ αυτό και η οικία του Νικηταρά του Τουρκοφάγου είναι αφημένη στην τύχη της έτοιμη να καταρρεύσει. Δεν έγινε ποτέ εκεί μουσείο να μπορούν να το επισκέπτονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων και να δακρύζουν από την αφοσίωση, αυταπάρνηση, θυσία και περηφάνια που είχε δείξει ο Νικηταράς στο όραμα του για μια Ελεύθερη Ελλάδα.
Επιπλέον καταρρέει ξεχασμένη η νεοκλασσική οικία του Παύλου Μελά στην οδό Τατοΐου 50 στην Κηφισιά. Ποτέ δεν έγινε και εκεί ένα μουσείο που να εξιστορεί ότι από εκείνη την οικία αναχώρησε ένας ακόμη στρατιωτικός ηγέτης της Ελλάδος, ο Παύλος Μελάς για να συνδράμει το 1904 στο δύσκολο έργο της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.
Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την κατοικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο. Την ίδια περίοδο και το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το οίκημα διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.
Το 2012 εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά. Ωστόσο από τότε έως σήμερα παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου και οι εργασίες ανακαίνισης έχουν παγώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων και πολιτικής βούλησης.
Αντιθέτως το κράτος δεν ολιγώρησε γραφειοκρατικά και έσπευσε να στείλει στην εγγονή και κληρονόμο του Ήρωα Παύλου Μελά κα. Ναταλία Ιωαννίδου το σχετικό ΕΝΦΙΑ.
Το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες που κινδύνευε από κατάρρευση διασώθηκε λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον απόγονο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας κ. Φίλιππο Δεμερτζή – Μπούμπουλη. Η οικία σήμερα λειτουργεί ως ένα ιστορικό μουσείο που δίνει την πρέπουσα τιμή στην Ηρωική Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα από το 1991.
Διαβαίνοντας το κατώφλι του σχεδόν τριακοσίων ετών αρχοντικού νιώθεις ότι γυρνάς πίσω στα χρόνια της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με πρωταγωνίστρια την ηρωίδα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την καπετάνισσα που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα.
Χωρίς την βοήθεια των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης ο κ. Δεμερτζής – Μπούμπουλης δημιούργησε έναν ύμνο στη μάχη για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους, ένα μουσείο για τη Ηρωίδα του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα με έμφαση στην εξιστόρηση του βίου της και των πολεμικών γεγονότων της εποχής. Ένα ιδιωτικό μουσείο χωρίς βοήθεια από το ΕΣΠΑ που είναι μία πολύτιμη πηγή γνώσης για κάθε νεώτερο Έλληνα και Ελληνίδα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sto-espa-na-mpoun-oi-oikies-tou-nikhtara-tou-paulou-mela-kai-ths-laskarinas#ixzz4LRQr0ocC